avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Prima casa si drept de proprietate comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Prima casa si drept de proprietate comuna

Buna ziua,
Fara sa o lungesc prea mult am sa intru direct in subiect.
Sunt intr-o relatie de concubinaj cu o d-ra de 8 ani de zile. Pana acum cateva luni a locuit la mine. Intre timp si-a a"achizitionat"(pun intre ghilimele achizitionat pentru ca a achizitiona inseamna de regula a detine cu drepturi depline) un apartament prin prima casa. Ne-am mutat impreuna, ne intelegem foarte bine si intentionam sa ne casatorim.
Intrebarea este: in cazul nefericit(si din pacate se intampla multe) sa divortam eu ce drepturi am asupra imobilului? Sau ce drepturi am in cazul(si mai nefericit) in care ea decedeaza? Mentionez ca suntem amandoi angajati, locuim (ma repet) impreuna si apartamentul este luat prin prima casa(practictic e proprietara dar cu drepturi depline peste 30 de ani - cand se vor termina ratele).
Stiu ca intrebarea e cam deplasata dar relatiile cu parintii ei (si fratii) nu sunt f bune si pe de alta parte nu stii viata unde te duce. Mai exact ,nu mi-as dori sa ma pomenesc dupa 10-20-30 ani ca sunt scos in strada atata timp cat si eu aduc bani in casa. Amandoi avem salarii f bune (dau acest argument pe ideea ca ea sau familia ei ar invoca faptul ca "oricum si-a/si-ar fi permis singura plata ratelor catre banca).
As prefera raspunsuri competente(si nu comentarii de dragul comentariilor) si eventual chiar un nr de tel pe privat din partea unui avocat specializat pe dreptul familiei.
Multumesc.
Stefan
Cel mai recent răspuns: stefanpopovici , utilizator 15:38, 8 Septembrie 2014

Prietena dvs. este propietara apartamentului pt. care a contractat creditul la banca.
Puteti emite pretentii , e posibil un drept de creanta asupra sumelor platite in comun , dar...daca va casatoriti , daca divortati , daca decedeaza se schimba lucrurile.daca .etc,etc. Nu zice nimeni sa intrati intr-o casnicie fara sa va informati asupra drepturilor dvs , dar e moral, tot ati pomenit de moralitate mai sus ,sa va ganditi si la drepturile prietenei dvs, care a reusit sa intre in acel program singura ,deci isi permite acel apartament , care, cu siguranta , nu are nevoie de banii dvs .
Ultima modificare: Duminică, 7 Septembrie 2014
gi-jane2, moderator
In conditiile art.367 lit.a NCC imobilul poate fi inclus in comunitatea de bunuri a sotilor. Cel putin teoretic, nu stiu ce parere are banca.
Domnule GermanAlex . Va multumesc pentru raspuns. Sunt ferm convins ca rudele mostenesc . Dar in acest moment. In momentul in care ai calitatea de sot supravietuitor si eventual exista si copii nu cred ca mai au drept de mostenire. Revin cu aceeasi intrebare....dreptul de creanta(banii cu care am/voi contribui in cohabitare - si prin asta se intelege si suma de bani achitata lunar catre banca) in baza carui articol se pot cere?
Catre utilizator CRM2013. Aceeasi intrebare referitoare la "e posibil un drept de creanta asupra sumelor platite in comun". Temeiul juridic, va rog.
Vis a vis de "isi permite acel apartament , care, cu siguranta , nu are nevoie de banii dvs " nu cred ca problema se pune asa. Nu este vorba de "a avea nevoie" ci de o contributie comuna pe o perioada sper eu nedeterminata(sau limitata doar de catre decesul unuia dintre noi). Va dati sema ca nu ar fi tocmai in regula ca peste 30-40 de ani, batran fiind sa ma pomenesc in strada. Pana la urma de aici a si pornit discutia aceasta.
Stimata doamna avocat gerberga. Asa cum am precizat mai sus banca nu accepta ca imobilul sa fie inclus in proprietate comuna plecand de la ideea de "prima casa" (eu detinand deja una). Cu siguranta ca m-as fi alaturat prietenei mele dar nu mi-a permis banca. Dar asta nu inseamna ca nu o sprijin financiar "din umbra"(alta expresie nu gasesc) pentru plata ratelor.
Fac pe aceasta cale apel la toti utilizatorii sa citeasca cu atentie TOATA discutia si sa avem un dialog constructiv, pe text de lege. Un tel pe privat din partea unui avocat specializat si care stapaneste problema si ar fi in stare sa o solutioneze(ca reprezentant al meu la un moment dat) ar fi binevenit.
Viata e plina de surprize si asa cum am precizat mai sus....nu vreau sa ma pomenesc dat afara din casa de rudele ei sau chiar si de ea dupa ce, cu buna credinta am adus bani in casa pentru a duce la indeplinire un vis.
Ultima modificare: Luni, 8 Septembrie 2014
stefanpopovici, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua. soțul meu a cumpărat cu fosta sotie prin credit ... Monesha Monesha Buna ziua. Soțul meu a cumpărat cu fosta sotie prin credit ipotecar apartamentul in care locuim acum. Apoi au divorțat. A trebuit să \"vândă\" ... (vezi toată discuția)
Achizitionare locuinte - tineri necasatoriti bianca.blendea bianca.blendea Eu si prietenul meu dorim sa ne achizitionam o locuinta (nu suntem casatoriti). Dorim ca amandoi sa fim proprietarii locuintei in acte si avansul sa-l dam ... (vezi toată discuția)
Cui revine apartamentul in situatia asta simpla? Selena1 Selena1 Buna ziua, Sunt necasatorita si am ceva bani in banca. Prietenul meu a luat prin PRIMA casa un apartament singur proprietar in acte. Vrem sa ne casatorim ... (vezi toată discuția)