avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Prima casa si drept de proprietate comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Prima casa si drept de proprietate comuna

Buna ziua,
Fara sa o lungesc prea mult am sa intru direct in subiect.
Sunt intr-o relatie de concubinaj cu o d-ra de 8 ani de zile. Pana acum cateva luni a locuit la mine. Intre timp si-a a"achizitionat"(pun intre ghilimele achizitionat pentru ca a achizitiona inseamna de regula a detine cu drepturi depline) un apartament prin prima casa. Ne-am mutat impreuna, ne intelegem foarte bine si intentionam sa ne casatorim.
Intrebarea este: in cazul nefericit(si din pacate se intampla multe) sa divortam eu ce drepturi am asupra imobilului? Sau ce drepturi am in cazul(si mai nefericit) in care ea decedeaza? Mentionez ca suntem amandoi angajati, locuim (ma repet) impreuna si apartamentul este luat prin prima casa(practictic e proprietara dar cu drepturi depline peste 30 de ani - cand se vor termina ratele).
Stiu ca intrebarea e cam deplasata dar relatiile cu parintii ei (si fratii) nu sunt f bune si pe de alta parte nu stii viata unde te duce. Mai exact ,nu mi-as dori sa ma pomenesc dupa 10-20-30 ani ca sunt scos in strada atata timp cat si eu aduc bani in casa. Amandoi avem salarii f bune (dau acest argument pe ideea ca ea sau familia ei ar invoca faptul ca "oricum si-a/si-ar fi permis singura plata ratelor catre banca).
As prefera raspunsuri competente(si nu comentarii de dragul comentariilor) si eventual chiar un nr de tel pe privat din partea unui avocat specializat pe dreptul familiei.
Multumesc.
Stefan
Cel mai recent răspuns: stefanpopovici , utilizator 15:38, 8 Septembrie 2014
Nu exista articol de lege pentru asa ceva. E ca un imprumut pe care il dai. Cel imprumutat iti datoreaza respectiva suma, iar in cazul decesului mostenitorii acesteia. Locuiti impreuna, aveti banii la comun si contribui la toate cheltuielile, inclusiv la rate. Deci poate nu ar strica sa discuti cu domnisoara si sa puneti pe hartie toate acestea, asta daca nu va hotarati sa faceti actele, pentru ca din acel moment acest lucru se prezuma automat.
Va multumesc domnule pentru raspuns. Voi merge inainte pe varianta dorita(casatoria) si daca spuneti ca se prezuma automat atunci cam asta ar fi. Drept de creanta cu cota 50% din momentul casatoriei . In privinta perioadei anterioare nu ma intereseaza f mult deoarece abia au inceput ratele si oricum pot proba ca locuim impreuna(figurez la plata intretinerii blocului, proba cu martori etc).
Daca mai are cineva ceva de adaugat completat sau corectat astept raspunuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. soțul meu a cumpărat cu fosta sotie prin credit ... Monesha Monesha Buna ziua. Soțul meu a cumpărat cu fosta sotie prin credit ipotecar apartamentul in care locuim acum. Apoi au divorțat. A trebuit să \"vândă\" ... (vezi toată discuția)
Achizitionare locuinte - tineri necasatoriti bianca.blendea bianca.blendea Eu si prietenul meu dorim sa ne achizitionam o locuinta (nu suntem casatoriti). Dorim ca amandoi sa fim proprietarii locuintei in acte si avansul sa-l dam ... (vezi toată discuția)
Cui revine apartamentul in situatia asta simpla? Selena1 Selena1 Buna ziua, Sunt necasatorita si am ceva bani in banca. Prietenul meu a luat prin PRIMA casa un apartament singur proprietar in acte. Vrem sa ne casatorim ... (vezi toată discuția)