avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... M-am aparat impotriva hotilor- consecinte?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

M-am aparat impotriva hotilor- consecinte?

Două persoane au încercat să îmi fure portofelul din borsetă în staţie, i-am văzut, au sărit la bătaie la mine, eu m-am apărat, dar amândoi au rămas "laţi" la pământ cu capurile sparte şi am plecat de la locul bătăii. Pot păţi ceva ?
Se poate retine exces neimputabil, parerea mea, trebuia sa se apare in fata hotilor, iar ei au primit ce au meritat, probabil ca a exagerat putin din cauza starii de tulburare sau temere creata.
patrascu razvan a scris:

Se poate retine exces neimputabil, parerea mea, trebuia sa se apare in fata hotilor, iar ei au primit ce au meritat, probabil ca a exagerat putin din cauza starii de tulburare sau temere creata.

Ce inseamna exces neimputabil? ar putea pati userul ceva daca s-ar ajunge la asa ceva?

Din punctul meu de vedere nu a fost un exces. Cand te afli intr-o astfel de situatie trebuie sa te asiguri ca nu are cum sa te mai atace. In plus de cele mai multe ori astfel de indivizi umbla in mai multe grupuri.
legally_aid a scris:

Nu par a fi îndeplinite condiţiile unei legitime apărări, proporţionale cu gravitatea atacului.Sigur, dacă se poate proba atacul celor doi, pot fi reţinute circumstanţe atenuante.

Faptul ca au sarit la bataie, au fost si doi contra unu, si au incercat sa il mai si jefuiasca nu este suficient pentru a fi legitima aparare?

Si in afara de faptul ca sunt multi nu ajuta nimeni victima.
Aceasta trebuie sa se apere singura sau sa renunte la bani.

Problema mare este ca depinde si cum se dau declaratiile la politie.
Daca politia ii stie de hoti pe respectivii poate ajuta partea vatamata daca e vorba de un caz minor.

Probleme mari pot aparea daca se va considera tentativa de omor...
Atunci deja persoana trebuie sa isi angajeze avocat inca de la prima declaratie si avocatul sa asiste si la audierea celorlalti.
Daca suspectul da o declaratie aiurea poate avea probleme si sa ajunga la inchisoare.
MarianBratu a scris:

patrascu razvan a scris:

Ce inseamna exces neimputabil? ar putea pati userul ceva daca s-ar ajunge la asa ceva?

Din punctul meu de vedere nu a fost un exces. Cand te afli intr-o astfel de situatie trebuie sa te asiguri ca nu are cum sa te mai atace. In plus de cele mai multe ori astfel de indivizi umbla in mai multe grupuri.

ART. 23
Dispoziţii generale
(1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, dacă a fost comisă în condiţiile vreuneia dintre cauzele de neimputabilitate.
(2) Efectul cauzelor de neimputabilitate nu se extinde asupra participanţilor, cu excepţia cazului fortuit.

ART. 26
Excesul neimputabil
(1) Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana aflată în stare de legitimă apărare, care a depăşit, din cauza tulburării sau temerii, limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea atacului.
(2) Nu este imputabilă fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana aflată în stare de necesitate, care nu şi-a dat seama, în momentul comiterii faptei, că pricinuieşte urmări vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce dacă pericolul nu era înlăturat.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 44 alin. 3 din vechiul Cod penal
- alin. (2): art. 45 alin. 3 din vechiul Cod penal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legitima aparare din codul penal actual vs viitorul cod penal Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” Raspunzand unui utilizator, constat cu surprindere modificari esentiale in ceea ce priveste \\\\\\"legitima aparare\\\\\\" din viitorul Cod Penal. Pentru a ... (vezi toată discuția)
Mi s-a umplut paharul după ce am tot fost hărțuit de un grup de indivizi, și l-am lovit rău pe unul dintre ei. ce aș putea păți? Jyskro Jyskro Salut am 1 individ care l-am batut din cauza ca am fost certat cu alti 2 prieteni si asta care lam batut sa dat in gasca cu ei,si pe unde ma vedea,ca treceam ... (vezi toată discuția)
Depasirea limitelor legitimei aparari cryingangel cryingangel Imi poate da cineva, va rog, un exemplu pentru depasirea limitelor legitimei aparari si pentru depasirea limitelor starii de necesitate.Multumesc anticipat.:\"> (vezi toată discuția)