Buna ziua,
Suntem asociatie de locatari (nu proprietari), cum se calculeaza penalizarile de la furnizori?Pentru ca in AG s-a hotarat: "0.2%/zi plus sau minus diferenta in functie de cotele de intretinere."Este legal?Pentru ca eu stiam:penaliz.furnizor impartit la total restante bloc ori restanta apartamentului
Cu tot respectul, dar sunt doar cifre fara nicio semnificatie pentru noi din afara.
Ce inseamna acea baza de 1120.29? e o singura luna? care? sunt mai multe luni? care? ce scadente au avut? penalizarea de 11.81 este pentru o singura luna? pentru mai multe?
restanta total apartament 1120.29 lei (lunile ianuarie, feb,mar,apr,mai si iunie) penalizarea pentru aceasta suma este de 11.81 pe o singura luna (din totalul de penalizare de la furnizor, adica 162.04 lei, fact. Radet)
Pai observati ca sumele restante nu sunt egale pe fiecare apartament si aceasta se datoreaza atat cotelor repartizate in cuantumuri diferite pe fiecare apartament (ceea ce este legal) dar si datorita faptului ca un apartament are restante pe o luna, altul pe 7 luni, altul pe 3 luni s.a.m.d.
Iar penalizarea facturata de furnizor, asa cum spuneti ca ar fi de 162,04 lei este doar pentru ultima luna, ultima factura si a fost repartizata pe fiecare restantier dar nu in functie de resatntele totale ale fiecaruia ci in functie de restantele doar pe luna la care se refera acea factura cu penalizarea. Iar acest lucru este corect. Sigur ca daca am vedea ce restanta are fiecare apartament exact pe luna penalizata poate s-ar observa corelatia dar cum pe lista sunt sumele resrtante cumulat pe mai multe luni, nu putem sesiza corelatia.
Pe de alta parte, eu nu inteleg sustinerile partenerilor de dialog ca asociatiile de locatari nu ar avea voie sa aplice penalizari. De ce? Unde scrie ca o asociatie de locatari nu are voie sa penalizeze orice restanta conform hotararii adunarii generale sau deciziei comitetului si in procentele stabilite de acestia?
Sa-l invitam pe dl. Grecu sa ne spuna daca in asociatia dumnealui de locatari se aplica penalizari canform legii 230/2007 si/sau sistemului propri de penalizari, ori se repartizeaza doar penalizarile facturate de furnizori.
Pana cand dl. Grecu ne spune cum se procedeaza in asociatia pe care o administreaza as dori sa imi spun parerea la ultima dv. intrebare:
- nu scrie expres nicaieri ca asociatiile de locatari nu pot sa aiba sistem de penalizari propriu.
Dar acest cuvant - propriu - se refera la o organizatie identificata juridic, altfel spus cu personalitate juridica. Or o asociatie de locatari nu exista juridic nicaieri, cu exceptia celor care au personalitate juridica capatata inainte de aparitia Legii 114/1996.
Legea 230/2007 este o lege prin care se infiinteaza, se organizeaza si functioneaza asociatiile de proprietari, nu cele de locatari, care de fapt nu sunt forme juridic legale, cu exceptia amintita mai sus. De aici toate consecintele.
Ca in aceste forme, zise asociatii de locatari, repartizarea cheltuielilor se face inspirandu-se din Legea 230/2007 cu normele ei de functionare, este o optiune, nu o obligatie.
Sigur ca se poate mima functionarea unei multimi de proprietari ca intr-o asociatie de proprietari, dar legal nu este o asociatie si deci nici actele emise de aceasta multime nu sunt valabile, cum ar fi elaborarea unui sistem de penalizari propriu. Oricine le poate contesta sau poate sa nu le respecte, in ultima instanta poate sa refuze plata unor penalizari nelegale, ca sa ne referim la exemplul cu penalizarile.
De fapt nu scrie nicaieri ca suntem obligati sa ne asociem in asociatii de proprietari, putem trai si fara acestea atata timp cat furnizorii de utilitati si prestatorii de servicii accepta sa lucreze cu asociatii de locatari in virtutea unor contracte vechi de cand lumea.
Veniturile obtinute din sistemul de penalizare, ca si fondurile de reparatii sau alte fonduri stranse de la proprietari trebuie sa fie depuse la banca in contul propriu. Or acesta nu se poate deschide. Atunci, unde se stocheaza acesti bani? In conturi deschise pe persoane fizice, ale vreunui proprietar sau administrator? Nici asta nu este legal.
Asociatia noastra de locatari este intr-adevar administrata de catre mine, dar nu este condusa de subsemnatul - nici nu s-ar putea...
Este adevarat ca aceasta asociatie - 504 apt., 11 blocuri, 19 scari, functioneaza si are CIF cam din 1995, are incheiate contracte cu toti furnizorii de servicii si utilitati, are cont bancar, conducere executiva, comisie de cenzori.
Daca am incercat transformarea in as. proprietari? Cred ca doar de cand sunt eu aici s-a incercat de vreo 10 ori, insa nu se poate intruni cvorumul necesar de nicio culoare. Apoi, la Iasi este o prevedere a judecatorului delegat care solicita ca 50%+1 dintre proprietarii care semneaza acordul de asociere sa aiba apartamentele intabulate, or la noi acest lucru nu este posibil - nemaivorbind ca prevederea este neconstitutionala, adica nu este prevazuta de lege.
Dupa 27 sept. 2014, cand avem un ultim termen la Tribunal (apel la respingerea unui dosar de infiintare a unei as. prop., fix pe aceasta chestiune), am sa va aduc la cunostinta rezultatul apelului.
.............................
Asociatia noastra functioneaza fix dupa prev. L 230/2007, calculeaza si aplica penalizari cfm. Sistemului propriu de penalizari, de 0,1% /zi (initial procentul de penalizare a fost de 0,2% / zi, dar din 2010 s-a hotarat reducerea acestuia).
Cu toti cei aflati in situatia de a ajunge in instanta, cu debite la intretinere si penalizari, nu am avut neplaceri ref. as. locatari, atata timp cat s-au prezentat documente justificative corecte - proces verbal al AG prin care s-a hotarat valoarea procentului de penalizare, existenta Sistemului propriu de penalizari, copii dupa toate listele de plata pentru perioada de neplata, precum si situatia calculului privind valoarea penalizarilor.
Deocamdata atat pot sa va spun, insa in urmatoarea perioada o sa incercam din rasputeri sa procedam la transformarea asociatiei noastre in as. de proprietari, insa asteptam si rezultatul din 27 septembrie. Daca conditia ca 50%+1 dintre apartamente sa fie intabulate nu este depasita, o sa fie foarte greu sa ne transformam. Costurile cu intocmirea acestor acte este destul de mare, cam 400-500 lei/apt... Noi am gasit un „cadastrist” si am negociat suma in jur de 300 lei/apt., daca ne prezentam cu cel putin 100 de dosare. Cum spuneam, este greu, dar nu imposibil de a intra si noi in rand cu lumea persoanelor juridice (sic!).
Discriminare
SaraSaraSara
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Asociatia de locatari de care apartin m-a dat in judecata in luna iunie 2014 pentru neplata sumei de 2000 lei ... (vezi toată discuția)