avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evacuare pe calea ordonantei presedintiale?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evacuare pe calea ordonantei presedintiale?

Buna seara!
Am incheiat un antecontract cu privire la un imobil achitand pretul in momentul semnarii antecontractului.
La data cand trebuia sa ne prezentam la notariat pentru a incheia actul in forma autentica, vanzatorul nu s-a prezentat. L-am notificat apoi sa se prezinte...nicio sansa.
Apoi am introdus o actiune prin care am solicitat in contradictoriu cu el pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic cu privire la acest imobil.
La o luna, vanzatorul a decedat, ramanand ca unica mostenitoare fiica sa care contesta atat semnatura.(semnatura este a vanzatorului)
In acelasi timp a solicitat si pe calea unei ordonante presedintiale evacuarea mea din imobil.
Precizez ca stapanesc acest imobil de la data incheierii acestui antecontract.
Credeti ca as avea vreo sansa de castig ?
M-am aparat in sensul ca subsemnatul stapanesc acest imobil in baza antecontractului.
Cum as putea sa ma apar pentru a nu fi evacuat? Ma gandesc ca daca se face expertiza o sa se demonstreze ca semnatura a fost a vanzatorului.
Va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: madalina15 , utilizator 15:53, 6 Septembrie 2014
Nu are nicio sansa pe calea ordonantei presedintiale. Dupa cum, in opinia mea, nu are nicio sansa nici in actiunea pe fond.

Desigur, sunt afirmatii destul de categorice, facute in considerarea faprului ca ati semnat antecontractul cu proprietarul, antecesorul celei cu care va judecati, si ca este exclusa orice posibilitate de fals.
~ Conținut șters la cerere ~
Nu are absolut nicio importanta cand a fost incheiat antecontractul. Prescriptia nu poate opera atata vreme cat imobilul a fost predat promitentului cumparator.

Daca partile au decis ca odata cu incheierea promisiunii de v/c sa se transmita promitentului cumparator stapanirea de fapt a imobilului, mostenitorul promitentului vanzator are o singura optiune: sa incheie actul translativ promis de defunct si sa respecte, pana atunci, dreptul promitentului cumparator de a stapani imobilul.

In ceea ce priveste cererea de ordonanta presedintiala, am convingerea ca nu sunt intrunite elementele care definesc o astfel de cerere.
Aveti toate sansele de castig a procesului si se va pronunta o hotarare care va tine lkoc de act de vanzare cumparare iar parata mostenitoare va suporta si cheltuielile de judecata (taxa de timbru si onorariul de avocat , expert etc .). Daca procesul este suspendat , faceti dovada calitatii de mostenitor si repuneti pe rol in contradictioriu cu nostenitorii. Procesul de evacuare nu are nici o sansa , Pe cale de ordonanta nu se va dispune evacuarea si nici pe calea dreptului comun. El poate fi suspendat pana la solutionarea procesului de fond care va stabili dreptul de proprietate .
avocatcluj a scris:

Nu are absolut nicio importanta cand a fost incheiat antecontractul. Prescriptia nu poate opera atata vreme cat imobilul a fost predat promitentului cumparator.




Revin cu o precizare: daca antecontractul a fost incheiat inainte de intrarea in vigoare a noului cod civil.

Daca a fost incheiat ulterior, sunt incidente prevederile art.1669:

Art. 1.669. -
(1) Când una dintre părțile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract, dacă toate celelalte condiții de validitate sunt îndeplinite
(2) Dreptul la acțiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat

Alte discuții în legătură

Promisiune de vanzare MMariaS MMariaS Este valabila o promisiune de vanzare imobiliara sub semnatura privata si in prezenta unui avocat ?Sunt intr-un proces de revendicare teren ,apelul l-am ... (vezi toată discuția)
Vanzare fara dezbatere mostenire valery valery Exista o conventie de vanzare cumparare sub semnatura privata incheiata intre 3 (din 9 mostenitori pe care ii are defuncta) cu doua persoane avand calitate de ... (vezi toată discuția)
Antecontract expirat gabrielsolon gabrielsolon am un antecontract incheiat iin 2006 pe un teren ,iar vanzatorul a decedat si mostenitori sau intabulat pe terenul care eu am vrut sa l cumpar acum ce cai de ... (vezi toată discuția)