avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Card bancar firma - folosit in interes personal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Card bancar firma - folosit in interes personal

Buna seara,

Avem urmatorea situatie in cadrul firmei, un angajat a folosit cardul firmei in interes personal in perioada concediului ( plata cazare hotel, restaurant,benzina+extrageri cash direct de la bancomat) suma totala este de 6000 ron ( cardul era emis pe numele lui).

Din pacate firma nu are proceduri care sa specifice anumite reguli cu privire la folosirea cardului si la deconturi .

As vrea sa stiu ce putem face, directorul general vrea urmat.:
- incetare CIM
- recuperare prejudiciu
- actionare pe partea penala.

Putem merge pe partea penala fara sa mai trecem prin procedura de cercetare disciplinara ( dreptul muncii)?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:48, 8 Septembrie 2014
Angajatul ar putea fi cercetat disciplinar, urmand intocmai procedura stabilita de legiuitor in Legea 53/2003, urmand - eventual, dar nu obligatoriu - desfacerea CIM disciplinar. Nu sunt insa convins daca este nevoie de partea penala. Oricum, prejudiciul ar trebui recuperat pe cale amiabila, poate ar fi disponibilitate din partea angajatului.
In ce conditii trebuia folosit acel card si de ce se afla la acel salariat?
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Septembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
In plus, de ce era emis pe numele angajatului?

Pe card apare inscris si denumirea firmei sau numai numele angajatului?
Angajatul nu vrea sa plateasca suma ( a mentionat ca are probleme finaciare foarte mari si nu are d eunde sa plateasca) si nici sa plece din firma ( tupeul lui este foarte mare), nu stiu daca este relevant daca apare pe card numele lui sau nu, este un card al firmei dat angajatului....am vrut sa evitam cash-ul ,diurna etc...este o persoana care se afla in deplasare mai tot timpul.....insa mentionez ca el a folosit acest card in momentul in care se afla in CO, in urma discutiei cu avocatl firmei , el a sugerat sa urmam procedura de drept civil si abia apoi sa mergem pe penal....noi am vrea sa sarim peste cea din dreptul muncii, practic este delapidare sau furt.

Mersi
Daca pe card apare numai numele salariatului, se poate considera ca nu este al firmei, ci al salariatului. Daca suma cu care a fost alimentat cardul nu este inregistrata ca avans pentru marfuri, s-ar putea considera ca plata salarii, sau alte venituri asimilate salariilor si prin urmare se datoreaza bugetului contributiile aferente.

Alte discuții în legătură

Plata salariului cu intarziere pe motiv ca nu am card vasiconstantin75 vasiconstantin75 E legala decizia asta de a intarzia cu plata salariului cash in raport cu cate luni ai ca angajat al firmei(ex:10luni-iei banii cash cu 10 zile peste data de ... (vezi toată discuția)
Minus de casa: cum se pedepseste? biloida biloida Buna seara, sint intr-o dilema si cer ajutor. Una din casierele angajate la firma a avut de mai multe ori, de 5 ori, minusuri de casa evidentiate si in ... (vezi toată discuția)
Parte responsabila civilmente sophia_sb sophia_sb Exista vreo sansa ca o societate comerciala, in calitate de parte responsabila civilmente, sa nu fie obligata la plata de daune in solidar cu inculpatii, ... (vezi toată discuția)