avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Card bancar firma - folosit in interes personal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Card bancar firma - folosit in interes personal

Buna seara,

Avem urmatorea situatie in cadrul firmei, un angajat a folosit cardul firmei in interes personal in perioada concediului ( plata cazare hotel, restaurant,benzina+extrageri cash direct de la bancomat) suma totala este de 6000 ron ( cardul era emis pe numele lui).

Din pacate firma nu are proceduri care sa specifice anumite reguli cu privire la folosirea cardului si la deconturi .

As vrea sa stiu ce putem face, directorul general vrea urmat.:
- incetare CIM
- recuperare prejudiciu
- actionare pe partea penala.

Putem merge pe partea penala fara sa mai trecem prin procedura de cercetare disciplinara ( dreptul muncii)?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:48, 8 Septembrie 2014
Pentru a se lua in considerare angajarea raspunderii juridice a salariatului in cauza , ar trebui sa ne spuneti in ce conditii putea folosi acel card ?

Daca cardul nu a fost emis de firma pentru a putea fi folosit de catre angajat in delegatii nu cred ca poate fi angajata raspunderea juridica a acestuia.

In primul rand cum dovedeste firma ca banii din card au fost folositi in scop personal?

Extrasul de cont nu poate fi eliberat decat la solicitarea celui pe numele caruia este emis cardul.

Numai in cazul in care firma poate dovedi prin acte bancare ca alimentarea cardului a fost facuta in vederea utilizarii banilor pentru activitatea firmei banuiesc ca ar putea fi tras la raspundere.

Deconturile se fac conform legii iar daca cardul a fost emis doar pe numele angajatului pentru evitarea unor formalitati de catre firma, angajatul (cu tupeu) poate sa afirme pur si simplu ca primea banii pentru serviciile oferite firmei, in timpul concediului lucrand ptr firma.

Buna dimineata,

Am revenit cu informatii suplimentare:
- cardul este pe numele fimei deschis (apare si numele lui pe card dar si numele societatii)
- cardul a fost dat angajatului doar pt a fi folosit la achizitii sau deconturi in deplasari....nu in in CO pt decont HOTEL sau benzina.

Mersi
Atunci ii solicitati sa plateasca prejudiciul adus firmei in conformitate cu prevederile codului muncii.

Daca ii faceti plingere nu il veti mai putea da afara, plingerea se face ulterior cercetarii disciplinare si solicitarii achitarii prejudiciului.

Intai ii cereti sa plateasca iar daca nu vrea, nu are de unde sau are tupeu atunci ii faceti plangere si ii puteti suspenda contractul de munca pana la solutionarea cauzei.
In acest caz, pot fi angajate cumulativa raspunderea disciplinara , cat si raspunderea patrimoniala a salariatului in cauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata salariului cu intarziere pe motiv ca nu am card vasiconstantin75 vasiconstantin75 E legala decizia asta de a intarzia cu plata salariului cash in raport cu cate luni ai ca angajat al firmei(ex:10luni-iei banii cash cu 10 zile peste data de ... (vezi toată discuția)
Minus de casa: cum se pedepseste? biloida biloida Buna seara, sint intr-o dilema si cer ajutor. Una din casierele angajate la firma a avut de mai multe ori, de 5 ori, minusuri de casa evidentiate si in ... (vezi toată discuția)
Parte responsabila civilmente sophia_sb sophia_sb Exista vreo sansa ca o societate comerciala, in calitate de parte responsabila civilmente, sa nu fie obligata la plata de daune in solidar cu inculpatii, ... (vezi toată discuția)