avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Masina MAI fara insemne, doar cu sirena
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Masina MAI fara insemne, doar cu sirena

Buna ziua,

O masina cu numar MAI fara sa fie inscriptionata cu "Politia" pe ea, fara girofar (doar cu sirena), si fara ca cel care o conducea sa aiba uniforma de politist, poate sa te opreasca in trafic daca ai incalcat o regula de circulatie?
Mai exact, iti poate aplica amenda?

Va multumesc,
Ultima modificare: Marți, 9 Septembrie 2014
emillius, utilizator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 15:15, 15 Septembrie 2014
cyan a scris:

Politistul trebuie sa fie imbracat in uniforma ptr a putea fi identificat, legitimatii poti face de care vrei cu Photoshop.

Chiar daca este agent de politie si este in civil este posibil sa fie in afara programului de lucru si atunci nu poate incheia procese verbale de contraventie daca observa o incalcare a regulilor de circulatie.


Nu e chiar așa.

În temeiul prevederilor art. 26 alin. 1 pct. 10, 18 şi art. 28 alin. 1 din Legea nr. 218/2002, privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, conform cărora „(1) Poliţia Română are următoarele atribuţii principale: 10. constată contravenţii şi aplică sancţiuni contravenţionale, potrivit legii; 18. supraveghează şi controlează circulaţia pe drumurile publice, în afara cazurilor exceptate prin lege, şi colaborează cu alte autorităţi publice, instituţii, asociaţii şi organizaţii neguvernamentale, pentru îmbunătăţirea organizării şi sistematizării circulaţiei, asigurarea stării tehnice a autovehiculelor, perfecţionarea pregătirii conducătorilor auto şi luarea unor măsuri de educaţie rutieră a participanţilor la trafic; (1) În îndeplinirea activităţilor specifice poliţistul are competenţa teritorială corespunzătoare unităţii de poliţie din care face parte”, şi a prevederilor art. 2 alin. 1 din Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, conform cărora „1) Poliţistul este învestit cu exerciţiul autorităţii publice, pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor şi îndatoririlor de serviciu, în limitele competenţelor stabilite prin lege

Nu rezultă din nici o prevedere legală faptul că polițistul nu poate încheia procesul verbal dacă nu e în uniformă și nici faptul că poate efectua acte ce țin de exercitarea funcției doar în timpul programului sau doar conform unui grafic stabilit.
Întradevăr însă că nu există obligația de a ne opri, dar asta nu înseamnă că polițisul nu poate constata contravenția.

Dacă se va întocmi un proces verbal în speța prezentată acesta va putea fi contestat în instanță ca și orice alt proces verbal.
Nu se va putea însă invoca faptul că mașina poliției nu avea insemne sau că polițistul nu a fost în uniformă (există și aparate radar instalate pe mașini fără insemne).

Cele mai mare șanse de câștig în instanță ar fi să se conteste pe lipsa de temeinicie a procesului verbal, având în vedere faptul că în acele condiții e greu de crezut că polițistul va putea să prezinte ceva probe cu privire la fapta contravenientului.

În altă ordine de idei, chiar dacă sunt anumite încălcări „ușoare” ale regulilor de circulație pe care le facem fiecare, nu înseamnă că avem acest drept șiun proces verbal încheiat în aceste condiții ar fi automat nelegal și netemeinic, iar polițistul respectiv săvârșește un abuz.

Pur și simplu se mai întâmplă ca uneori să ne aflăm la locul și momentul nepotrivit și să fim surprinși de câte un agent de poliție. Dacă întradevăr procesul verbal surprinde corect fapta și e încheiat legal nu prea ar trabui să ne supărăm.
intr-adevar, ce mi-ai citat mai sus este ok, perfect adevarat insa, sunt dispozitii generale.

mai detaliat, regulamentele lor specifica clar obligativitatea purtarii uniformei in timpul exercitarii atriburinilor de serviciu. ma refer la politistii de la rutiera. nu vorbesc de alte categorii de politisti.
in plus, ca sa poata desfasura activitati de control al traficului (nu vorbesc de dirijare), echipajul trebuie sa fie compus din doi politisti.

nu ma supar cand un politist ma opreste daca gresesc insa, nu pot sa nu reactionez atunci cand se incearca intimidarea mea. este o reactie in limite normale, fara sa jignesc sau sa fac misto de politist. are si el meseria lui care trebuie sa si-o desfasoare dar, atentie, conform unor norme deontologice.

ar fi util de intrebat cineva din "interior". daca aveti cunostinte care lucreaza pe la Politia rutiera poate intrebati si postati si voi aici.


Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2014
emillius, utilizator
Sirena, sirena, dar avea si girofar? Pentru ca sunteti obligat sa opriti la girofarul rosu, cel albastru obliga doar cedarea trecerii.

Daca avea mijloace de inregistrare video, va poate sanctiona pentru schimbarea benzii de circulatie in intersectie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala - depasire linie continua bog15dan bog15dan Am fost oprit de \"brigada rutiera sectia sistematizare\" in Bucuresti La intersectia Calea Dudesti cu Soseaua Mihai Bravu, eu venind dinspre Calea Dudesti ... (vezi toată discuția)
Va invitam sa postati Admin Admin Amenzi de circulatie, procese verbale de contraventie, suspendarea sau retinerea permisului de conducere, accidente de circulatie, despagubiri, asigurari, ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea regulilor de circulatie al unui echipaj cu radarul Sorin 2586 Sorin 2586 Buna ziua,in data de 03.06.2017 am fost depistat ca am depasit viteza regulamentara cu 13 km in localitate si am fost oprit de catre agentul de circulatie,la ... (vezi toată discuția)