avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna seara - divort fara acordul partenerului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna seara - divort fara acordul partenerului

Ma numesc ioana am 23 de ani sunt casatorita. As dori sa divortez dar el nu este de acord ce ma sfatuiti sa fac sau cum sa recurg la comun acord ...
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:04, 15 Septembrie 2014
daca ambele parti sunt de acord se poate merge la notar, primarie sau mediere. daca nu in instanta.
Buna seara cam cat mar costa sa il dau in judecata
depinde de avocat.
In situatia dvs, daca nu aveti copii minori , sau bunuri comune , cel mai simplu ar fi sa-l faceti sa accepte divortul pe cale administrativa , la starea civila , e cel mai ieftin. Daca nu , doar prin instanta.


Divortul pe cale judecatoreasca

Legislatia in vigoare (Codul Civil, noul Cod Civil) prevede desfacerea casatoriei prin divort avand in vedere urmatoarele posibilitati:
a. prin acordul sotilor
b. la cererea unuia dintre soti, atunci cand datorita unor motive temeinice raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila
c. la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani
d. la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei

Chiar daca exista copii minori din casatorie si cei doi soti se inteleg cu privire la realizarea divortului, ei se pot adresa pentru un divortul prin acord atat instantei de judecata cat si ofiterului de stare civila ori notarului public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor, care poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, acestia din urma eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.

In Romania, in prezent, dispozitiile de drept material privind divortul sunt stipulate in Codul Civil - art. 373 si urm., iar cele de drept procesual in Codul de procedura civila - art. 607 - 619 C.p.c
Unde se efectueaza divortul. Unde se depun actele de divort

1. Prin instanta

In cazul divortului prin instanta, in ceea ce priveste competenta materiala, instanta competenta este Judecatoria.

Regula este ca instanta competenta teritoriala sa solutioneze actiunea de divort este instanta ultimului domiciliu comun al sotilor, daca cel putin unul dintre soti mai locuieste in circumscriptia acelei Judecatorii.

2. Pe cale administrativa - doar pentru divorturi prin acord

In baza Codului Civil, in cazul divorturilor prin acord, cererea de divort poate fi depusa la primaria unde s-a incheiat casatoria, sau la un notar public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor. In aceste doua cazuri, se vor acorda sotilor mai intai un termen de gandire de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort. La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat.
Daca depunerea cererii de divort se poate face, in anumite situatii, si prin mandatar, la termenul de verificare a consimtamantului, prezenta ambilor soti este necesara.

Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor. Daca sotii nu se inteleg asupra unui aspect accesoriu cererii de divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata, potrivit prevederilor art. 38. Solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului asupra carora sotii nu se inteleg este de competenta instantei judecatoresti.

Divortul la notar - prin acord
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Septembrie 2014
CRM2013, utilizator
buna ziua ,avem un minor de 2ani si 4luni si nu vrea sub nicio forma sa imi acorde divotul.Eu ca sa depun actele pt desfacerea de casatorie trebuie sa le depun neaparat acolo in oras la el?

Alte discuții în legătură

de ce acte as avea nevoie pentru... CristinaElvira CristinaElvira [i][u][quot][/b] Buna! As dori sa stiu de ce acte as avea nevoie pentru un divort. Va multumesc de raspunsuri. :love2: (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez dar sotia mea nu-mi acorda divortul traian1 traian1 vreau sa divortez dar sotia mea nu vrea sa imi acorde divortul ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Divort la notar mary11 mary11 As vrea sa stiu cat dureaza un divort la notar daca sotii sunt de acord si nu au nici o obiectie.Exista si copil in aceasta casatorie si am stabilit totul de ... (vezi toată discuția)