avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... De ce acte as avea nevoie pentru...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

De ce acte as avea nevoie pentru...

Buna! As dori sa stiu de ce acte as avea nevoie pentru un divort.

Va multumesc de raspunsuri. :love2:
Cel mai recent răspuns: ContSters202274 , utilizator 21:15, 10 Aprilie 2011
Buna seara.
E nevoie de o cerere, certificatul de casatorie, certificatul de nastere (daca reveniti la numele anterior casatoriei), certificate de nastere copii (daca e cazul), taxa judiciara de timbru (functie de veniturile d-voastra), iar daca doriti si partajul bunurilor comune actele de dobandire a acestora.
In functie de motivele pe care le invocati puteti depune si alte inscrisuri cu care sa le dovediti.
Daca nu aveti copii minori si ambii sunteti de acord cu divortul puteti merge la biroul de stare civila sau la un notar public care va pot elibera un certificat de divort.
Ultima modificare: Duminică, 10 Aprilie 2011
Mihaela Nevoie, Avocat
Desfacerea casatoriei prin divort este un mijloc juridic prin care se pune capat existentei casatoriei pe cale judecatoreasca, la cererea unuia dintre soti, atunci cand datorita unor motive temeinice raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila.

De asemeni, daca nu exista copii minori din casatorie si cei doi soti se inteleg cu privire la realizarea divortului, ei se pot adresa, in baza Legii 202/2010, ofiterului de stare civila ori notarului public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor, care poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.

In Romania, in prezent, dispozitiile de drept material privind divortul sunt stipulate in Codul Familiei - art. 37 - 44 C. fam., completat cu Legea 202/2010, iar cele de drept procesual in Codul de procedura civila - art. 607 - 619 C.p.c. -.

Potrivit dispozitiilor in vigoare, exista doua forme de desfacere a casatoriei prin divort si anume:
divortul amiabil, prin consimtamant mutual
divortul din motive temeinice, atunci cand raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila


Divortul prin acord

In baza noii Legi 202/2010, divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat de catre instanta judecatoreasca indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie. De asemeni, daca nu exista copii minori din casatorie, divortul prin acord poate fi realizat si la Starea Civila sau la un notar public.
La solutionarea cererilor accesorii divortului, referitoare la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama si de interesele minorilor.
Cererea de divort se depune de soti impreuna.

In acest caz, instanta nu va stabili nici un fel de culpa a vreunuia dintre soti la desfacerea casatoriei. Divortul din motive temeinice

Pentru pronuntarea divortului din motive temeinice - motive de divort, instanta trebuie sa constate, cf. art. 38 alin. 1 C. fam, existenta a trei elemente:
existenta motivelor temeinice
existenta raporturilor dintre soti grav vatamate
imposibilitatea continuarii casatoriei

Prin urmare, instanta nu trebuie sa constate numai culpa sotilor ci si ca raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate iar continuarea casatoriei nu mai este posibila.

Divortul nu este considerat o sanctiune pentru sotul vinovat, mai mult decat atat, culpa exclusiva a sotului reclamant la divort, a fost apreciata in practica judiciara ca neindestulatoare pentru desfacerea casatoriei.

In timpul divortului, cei doi soti hotaraesc daca acela dintre ei care si-a schimbat numele de familie, si-l va pastra si dupa divort, sau va reveni la numele avut anterior. Exista, insa si motive intemeiate (sotul care si-a schimbat numele este deja cunoscut cu acest nume intr-un domeniu - numele unui cantaret, numele unui avocat, numele unui notar), numele se poate pastra chiar in lipsa unei acord intre soti.


Unde se efectueaza divortul. Unde se depun actele de divort

1. Prin instanta

In cazul divortului prin instanta, in ceea ce priveste competenta materiala, instanta competenta este Judecatoria.

Regula este ca instanta competenta teritoriala sa solutioneze actiunea de divort este instanta ultimului domiciliu comun al sotilor, daca cel putin unul dintre soti mai locuieste in circumscriptia acelei Judecatorii.

2. Pe cale administrativa - doar pentru divorturi prin acord, fara copii minori

In baza Legii 202/2010, in cazul divorturilor prin acord, cand nu exista copii minori din casatorie, cererea de divort poate fi depusa la primaria unde s-a incheiat casatoria, sau la un notar public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor. In aceste doua cazuri, se vor acorda sotilor mai intai un termen de gandire de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort. La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat.

Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor. Daca sotii nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupa divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata, potrivit prevederilor art. 38. Solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului asupra carora sotii nu se inteleg este de competenta instantei judecatoresti.

Divortul la notar
Detalii privind divortul la notar: Ordinul 81/2011 - divortul la notar




Avocatul in divortului prin acord

Asistenta unui avocat intr-un demers privind divortul prin acord este recomandabila, chiar daca nu este obligatorie. Procedura descrisa de Legea 202/2010 de realizare a divortului la notariat presupune o serie de demersuri succesive (3 prezente la notariat, documente de redactat de catre Notar si, final, o transmitere catre Starea Civila,. de catre notar, a informatiei privind divortul. Desi sunt si avantaje importante (evitarea instantelor, timp de solutionare posibil mai redus), costurile pot depasi, in acest caz, cele ale divorturilor prin acord efectuate prin instanta, cu asistenta unui avocat.

O alta solutie ce poate fi mai avantajoasa financiar, este cea a divortului realizat direct la Starea Civila, dar si acolo este posibil ca timpii de programare si efectuare a divortului sa fie importanti, aglomeratia semnificativa.

Avocatul poate furniza asistenta de specialitate in demersurile privind divortul, atat prin instanta cat si prin procedura administrativa. Avantajele asistentei asigurate de avocat sunt cele ale unui demers corect facut, fara complicatii, care se finalizeaza in cel mai scurt timp si cu o evitare inutila de supra-taxare.


Pentru informatii complete cu privire la divort, elemente specifice, desfasurare, acte necesare, elemente importante, puteti consulta portalul specializat pe probleme de divort: Divort


Sfatul Avocatului

Inainte de a lua decizia initierii unui divort, analizati cu mare atentie si calm situatia in care va aflati. Decizia asupra unui divort nu trebuie luata niciodata in graba, la suparare. Nu uitati faptul ca, conform Codului Familiei, familia are la baza casatoria liber consimtita intre soti, in relatiile dintre soti, precum si in exercitiul drepturilor fata de copii, barbatul si femeia avand drepturi egale.

Priviti divortul mai ales ca pe o cale de a rezolva probleme majore in viata dumneavoastra, generate de casatoria in care va aflati.

Daca, dupa o analiza suficienta a situatiei dumneavoastra considerati ca divortul este singura cale de a obtine o stare de normalitate, si nu una de a obtine o razbunare, un avantaj material, atunci puteti incepe demersurile privind obtinerea divortului.

Odata luata decizia inceperii divortului, cautati intotdeauna sa ajungeti la un acord cu sotul/sotia dumneavoastra in ceea ce priveste cat mai multe aspecte: realizarea divortului, custodia copilului(ilor) - incredintarea minorilor, impartirea bunurilor comune, alte aspecte. Obtinerea acestui acord duce la evitarea cresterii efectelor traumatizante inerente divortului precum si a multor discutii in contradictoriu purtate in sedinta publica.

Daca acordul nu poate fi obtinut, este extrem de indicat sa fiti asistat(a) de un avocat, incredintarea copiilor precum si partajarea aducand in timpul procesului o serie de elemente complexe, in conditiile in care partile nu se inteleg.
De ce nu incercati divortul prin mediere? Puteti sa faceti si partajul si sunteti scutiti de taxa de 3% din valoarea bunurilor partajabile. Puteti in 2 -3 termene daca mergeti impreuna cu un Acord de mediere in instanta sa terminati si divort si partaj ! Alegeti un mediator din Tabloul mediatorilor si beneficiati si de informare cu privire la procedura medierii, informare care este gratuita, conform legii !
In plus, puteti pleca prieteni de acolo, e o varianta de lucru !
Ultima modificare: Duminică, 10 Aprilie 2011
ContSters202274, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa divortez dar sotia mea nu-mi acorda divortul traian1 traian1 vreau sa divortez dar sotia mea nu vrea sa imi acorde divortul ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Buna seara - divort fara acordul partenerului Alex4Yoana Alex4Yoana Ma numesc ioana am 23 de ani sunt casatorita. As dori sa divortez dar el nu este de acord ce ma sfatuiti sa fac sau cum sa recurg la comun acord ... (vezi toată discuția)
Divort aimee72 aimee72 Buna ziua As vrea sa stiu daca pot sa divortez la 2 luni dupa incheierea casatoriei din cauza violentei fizice si verbale atat la adresa mea cat si a ... (vezi toată discuția)