avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... DREPTURI IN POLONIA
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

DREPTURI IN POLONIA

Sunt stabilit in Polonia de vreo 13 ani si voiam sa stiu daca se pot calcula la anii de pensie si cei 9 ani pe care i-am lucrat in Romania.Daca raspunsul e pozitiv,v-as ruga sa-mi dati citeva indrumari necesare la facilizarea documentelor necesare.Cu respect ,va multumesc!
Cel mai recent răspuns: krisdebuc , utilizator 09:01, 6 Octombrie 2014
Stabilit in Polonia, am inteles. Aveti cetatenie dubla (romana, poloneza) sau doar romana?
1. Veti solicita pensie de la fiecare tara conform legilor din din acestea.

2. In fiecare tara se va lua in calcul si stagiul de cotizare din cealalta tara.

3. - Pentru aceasta mergeti la Cqasa de Pensii din fiecare tara si solicitati sa completati formularul E207 = "Certificat pentru cariera asiguratului".
- Dupa completare il depuneti la fiecare Casa de Pensii (din cele doua tari) care se va ocupa de trimiterea si primirea lui in si din cealata tara.
- Cand depuneti formularul E207 sa cereri si cate un numar de inregistrare.
Nu detin cetatenia Poloneza dar locuiesc aici de 13 ani legal.Va multumesc pentru raspuns.

In acest caz, adica daca nu aveti cetatenie dubla, ci doar romana, procedura este urmatoarea:
* depuneţi cererea în ţara în care locuiţi, in cazul acesta, Polonia, unde presupun ca ati si lucrat. (Dacă nu aţi lucrat niciodată în ţara respectivă, trebuie să înaintaţi cererea în ţara în care aţi lucrat ultima dată.)
* autoritatea poloneza va aduna toate dosarele atestând contribuţiile pe care le-aţi plătit în toate ţările în care aţi lucrat, adica va scuteste de demersuri si calatorii obositoare si inutile.

De regula, conform normelor europene, pe baza datelor din avidentele casei de pensii de care apartineti, inainte de a atinge limita de vârstă prevăzută de lege, aceasta este obligata sa va instiinteze si sa va trimita formularul tip pentru cererea de pensie. Dacă nu primiţi acest formular, va trebui să contactaţi autoritatea respectivă.

Cu alte cuvinte, procedura este cat se poate de simplificata, dar e bine sa stiti ca timpul de asteptare pentru solutionarea dosarului de pensionare este de mai multe luni, iar daca in aceasta perioada deja ati fi avut dreptul la pensie, acesti bani ii veti primi ulterior (sau o parte din ei sub forma de avans, la cerere).

Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2014
ContSters44758, utilizator
Va multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in strainatate dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna seara! va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare : am lucrat 7 ani in grecia.pot sa beneficiez de acesti ani la calcularea pensiei.mentionez ca am ... (vezi toată discuția)
Pensionare.... quitmonty21 quitmonty21 Buna Ziua, Locuiesc cu familia de mai bine de 20 de ani in strainatate. Actual conform legilor tarii in care traiesc ( mentionez ca nu am renuntat la ... (vezi toată discuția)
Pensie italia - conditii, vechime, varsta silviamarin silviamarin Am o vechime de 23 de ani de munca in Romania si de 7ani lucrati in ITALIA . Care este modalitatea de a incasa un cumul la anii de vechime pentru a intra in ... (vezi toată discuția)