avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proces succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proces succesiune

Buna ziua.
Sa detaliez situatia pe care o am:
Tata impreuna cu mama au avut 2 copii iar mama inca 2 copii din relatiile anterioare.
Dupa decesul tatalui mama mosteneste tot (cei 2 copii renuntand la succesiune).
Dupa decesul mamei toti cei 4 copii care mostenesc vor sa dezbata succesiunea.
Mergand la notar apare problema... la unul dintre copii-primul copil al mamei din prima relatie - si anume pe certificatul de nastere al acestuia mama a fost trecuta cu numele de familie al tatalui (a fost trecuta casatorita) desi nu era asa cum a rezultat din extrasul de stare civila cat si din certificatul de casatorie care mentioneaza ca este la prima casatorie.
Am cerut la Primarie rectificarea actului de nastere au acceptat ca este gresala si ca mama nu a fost casatorita si apoi surpriza...au spus ca nu pot trece numele de fata al mamei pe certificatul de nastere deoarece certificatul constatator al nasterii nu se mai gaseste( ori nu vor sa il caute deoarece vechea cladire a primariei a fost abandonata si primaria a fost mutata, insa nu s-a mutat si toata arhiva) si ca in registrul de nasteri la rubrica mama aceasta apare doar cu prenumele.
Cei de la Directia Judeteana de Evidenta a Persoanelor au spus ca dau aviz favorabil eliberarii unui nou certificat de nastere,recunosc si ei gresala ca a fost trecuta casatorita mama,dar ca la rubrica de parinti la mama nu v-a aparea numele ci doar prenumele -ceea ce nu ne ajuta deloc la succesiune.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Putem deschide in instanta procesul de succesiune si in interiorul acestuia pe baza documentelor pe care le avem si cu raspunsurile primite de la institutiile administrative sa se stabileasca filiatia materna a fratelui cel mare?
Sau este necesar mai intai deschiderea procesului de stabilire a filiatiei materne impotriva mostenitorilor mamei (impotriva noastra a fratilor) si apoi sa dezbatem succesiunea?
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2014
maria dinca, utilizator
Cel mai recent răspuns: kyrakyra_65 , utilizator 16:06, 17 Septembrie 2014
banuiesc ca nu este nevoie de toate aceste documente daca desbateti succesiunea prin instanta si daca cei trei fratii il recunosc si pe fratele cel mare.Nu cred ca v-a trebui sa faceti paternitatea,banuiesc ca fratele cel mare,are numele de familie al mamamei,sau incercati la maternitatea unde a fost nascut,acolo sigur v-a exista constatatorul de nastere,sper sa va ajute
As dori daca se poate raspunsul unui specialist care sa imi recomande ce sa facem.
Proces de stabilire a filiatiei materne si apoi succesiune sau doar proces de succesiune?
Multumesc
Incercati la un notar si vedeti ce va sfatuieste. Poate reusiti sa nu mai mergeti in instanta, daca recunoasteti acolo fratele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot afla date despre tata? maria dinca maria dinca Vreau sa stiu si eu cum pot afla date despre tatal meu de unde este,daca a mai avut copii,daca mai traieste... Exista vreo modalitate oficiala prin care pot ... (vezi toată discuția)
Probleme succesiune maria dinca maria dinca Suntem 4 frati(2 cu acelasi tata-ultimul sot al mamei si 2 din alte casatorii anterioare ale mamei) care dorim sa facem succesiunea dupa mama(la moartea ... (vezi toată discuția)
Probleme succesiune maria dinca maria dinca Suntem 4 frati(2 cu acelasi tata-ultimul sot al mamei si 2 din alte casatorii anterioare ale mamei) care dorim sa facem succesiunea dupa mama(la moartea ... (vezi toată discuția)