avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Talharie- parte vatamata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Talharie- parte vatamata

Buna ziua. As dori o lamurire in urmatoarea privinta :
Partea vatamata intr-un caz de talharie (i s-a smult lantul de aur de la gat, pe strada, ziua ) a declarat la politie ca nu se constituie parte civila si ca nu are nicio pretentie, fiind multumita ca si-a recuperat lantul. Stiu ca pana la fond se poate razgandi...intrebarile sunt :
1.Partea vatamata este obligata sa se prezinte la unul din termenele de la fond sau nu ?
2. Daca se razgandeste si se constituie parte civila e de rau, adica scad sansele ca inculpatul sa primeasca suspendare ?
3. Daca in instanta partea vatamata declara ca nu se constituie parte civila, este obligata la plata cheltuielilor de judecata in intregime sau partial ?

Va multumesc !
Nu partea vatamata trimite in judecata, ci procuratura. Procesul fiind in drept penal (adica statul contra lui X-ulescu), partea vatamata nu poate fi pusa sa plateasca din costurile procesului. Aceasta problema s-ar pune doar intr-un proces in drept civil.
Ok, am inteles. Multumesc pentru raspuns.
Dar partea vatamata este obligata sa se prezinte la unul din termenele de la fond sau nu ?
si daca se razgandeste si se constituie parte civila e de rau ptr inculpat ?
Se poate judeca cauza si daca dvs nu va prezentati dar ati fost legal citata si procedura este indeplinita. Este posibil insa ca instanta sa insiste in audierea dvs.si sa ia masuri pentru a va prezenta.
Se poate depune ulterior si o cerere prin care sa solicitati ca judecata sa se desfasoare in lipsa dvs.
Daca e nevoie de audiere va aduce cu politia la audiere.
Daca nu au nevoie sa audieze partea vatamata nu o aduce fortat.
Depinde ce aparare isi va face inculpatul.
Multumesc mult pentru raspunsuri !
Daca se merge pe acordul de recunoastere si la dosar exista o declaratie a partii vatamate care spune ca nu se constituie parte civila si nu are nicio pretentie, este adevarat ca nu mai este neaparat nevoie de prezenta ei la proces ?

Alte discuții în legătură

Cerere de judecare in lipsa iuliana.jilavu iuliana.jilavu buna ziua,sunt martor intr-un proces de talharie,mai exact un ins a talharit un altul,i-a furat lantul de aur....dupa un timp mi l-a vandut mie spunandu-mi ca ... (vezi toată discuția)
Am fost citata ca parte vatamata, desi nu am deschis nicio actiune in instanta alex68 alex68 Va rog mult sa ma ajutati intr-o problema un pic ciudata (sper ca am ales corect aceasta sectiune a forumului - drept civil - pentru aceasta problema). In urma ... (vezi toată discuția)
Citatie de aducere in instanta cu insotitor viorela24 viorela24 buna ziua,as avea si eu o intrbare,am fost citata de 2 ori in instanta ca parte vatamata dar eu nu mai locuies la adresa de pe buletin...deci nu am intrat in ... (vezi toată discuția)