avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu paternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu paternal

Buna ziua.
Fiul meu este angajat si se afla in concediu paternal cele 5 zile + 10 zile in urma obtinerii atestatului pentru cursul de puericultura.
Daca in aceasta perioada s-a inbolnavit, poate lua concediu medical si sa intrerupa concediul paternal, dupa care sa continue zilele ramase de paternal ?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:26, 2 Martie 2015
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 16. - (1) Asiguraţii a cãror incapacitate temporarã de muncã a survenit în timpul concediului de odihnã sau al concediului fãrã platã beneficiazã de indemnizaţie pentru incapacitate temporarã de muncã, concediul de odihnã sau fãrã platã fiind întrerupt, urmând ca zilele neefectuate sã fie reprogramate.
...

2. Din Legea 2010/1999 a concediului paternal:

Art. 2.
...
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
...

3. - Pe de o parte OUG 158/2005 prevede ca un concediu medicala poate intrerupe doar concediul fara plata sau concediul de odihna (deci nu si concediul paternal).
- Pe de alta parte Legea 210/1999 spune ca se poate acorda conecdiu parental numai in primele 8 saptamani de la nastere.

4. Parerea mea este ca se poate asimila concediul parental cu un concediu de odihna si poate fi intrerupt de concediul medical dar concediul parentat se poate relua numai daca nu se depasesc cele 8 saptamani de la nasterea copilului.
Codul Muncii prevede :
art.50
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
...
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
..

art.51
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa salariatului, in urmatoarele situatii:
...
c) concediu paternal;
....

In acest sens,fiind vorba despre doua situatii de suspendare a c.i.m., primeaza suspendarea de drept , fapt ce implica ca durata concediului paternal este intrerupta de catre perioada de concediu medical.
Daca ii suspenda CIM pe perioada concediului paternal i se mai poate plati indemnizatia pentru concediul paternal care se suporta din fondul de salarii?
Da, i se mai poate plati indemnizatia pentru concediul paternal.
Va multumesc foarte mult pentru aceasta lamurire.
Cu toata stima.
Nelu Floca

Alte discuții în legătură

Zile libere tatici in urma cursului de puericultura veveritzab veveritzab Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele situatii: 1. Care este numarul de zile libere care i se cuvin tatalui pentru un copil nascut, sub ce forma ... (vezi toată discuția)
Curs puericultura comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, An un coleg (salariat) care vrea sa faca cursul de puericultura ( sotia este inca insarcinata) As dori sa stiu cu va fi inregistrat in Revisal, ... (vezi toată discuția)
Reducere concediu odihna Edgar Edgar Buna ziua! Sotia mea urmeaza sa nasca peste 2 zile si am depus cerere pentru cele 5 zile de concediu + 10 (curs puericultura). Mi s-a aprobat fara probleme ... (vezi toată discuția)