avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu paternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu paternal

Buna ziua.
Fiul meu este angajat si se afla in concediu paternal cele 5 zile + 10 zile in urma obtinerii atestatului pentru cursul de puericultura.
Daca in aceasta perioada s-a inbolnavit, poate lua concediu medical si sa intrerupa concediul paternal, dupa care sa continue zilele ramase de paternal ?
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:26, 2 Martie 2015
Buna ziua

Revin la acelasi subiect, intrucat am un coleg care a facut cerere pentru 10 zile concediu paternal. Legea spune ca are dreptul la 5 + 10 (curs puericultura). In acest caz se acorda doar 10 zile cate a solicitat salariatul?

Am vazut din raspunsul dvs. ca cim trebuie suspendat pe durata concediului partenal. In aces caz, nu este incorect fata de salariat? daca cim este suspendat, se suspenda si toate obligatiile in legatura cu contractul, nu? salariatul asteapta ca pe durata acestui concediu sa fie platit.

Multumesc anticipat
1. Codul Muncii prevede posibilitatea si nu obligativitatea suspendarii c.i.m. pe durata concediului paternal .

2. art.49 C.mun.
......
(3) Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.

art.2 din Legea nr.210/1999
....
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal
se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

3. HG 244/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999 :
Art. 4
(1)Indemnizaţia pentru concediul paternal plătit, egală cu salariul aferent zilelor lucrătoare respective, potrivit prevederilor art. 2 alin. (3) din lege, se calculează pe baza salariului brut realizat, incluzând sporurile şi adaosurile la salariul de bază.

(2)Indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi se include în veniturile impozabile ale salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere tatici in urma cursului de puericultura veveritzab veveritzab Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele situatii: 1. Care este numarul de zile libere care i se cuvin tatalui pentru un copil nascut, sub ce forma ... (vezi toată discuția)
Curs puericultura comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, An un coleg (salariat) care vrea sa faca cursul de puericultura ( sotia este inca insarcinata) As dori sa stiu cu va fi inregistrat in Revisal, ... (vezi toată discuția)
Reducere concediu odihna Edgar Edgar Buna ziua! Sotia mea urmeaza sa nasca peste 2 zile si am depus cerere pentru cele 5 zile de concediu + 10 (curs puericultura). Mi s-a aprobat fara probleme ... (vezi toată discuția)