avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... aparatament cumparat ianinte de casatorie dar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

aparatament cumparat ianinte de casatorie dar intabulat dupa

buna ziua
am o situatie mai dificila
am cumparat un apartament dar nu l-am intabulat inca pt ca l-am luat de la constructor si nu au iesit toate actele
pt intabulare
eu ma casatoresc sambata si vreau sa stiu daca va fi al meu integral daca il intabulez dupa casatorie sau trebuie sa fac contract prenuptial?
l-am cumparat din banii mei personali obtinuti de la partaj dupa divortul de primul meu sot

va multumesc !
Mesajele colegilor mei nu sunt clare pentru ca dumneavoastra nu ati fost clara de la inceput. Va asigur insa ca deveniti proprietar al acelui bun doar in momentul incheierii unui contract de vanzare-cumparare in forma autentica. Pana atunci sunteti doar beneficiara a unei promisiuni de vanzare si a unui drept de creanta fata de vanzator. Aveti grija cand incheiati contractul. Daca nu puteti devansa data incheierii contractului de vanzare mai bine amanati nunta.
Da,in cazul in care e vorba doar de un antecontract de vanzare - cumparare nu opereaza transferul proprietatii si asa cum s-a aratat mai sus natura juridica va fi de bun comun.
Insa, daca cu ocazia unui proces de partaj veti face dovada ca imobilul a fost cumparat din banii dvs personali proveniti de dinainte de casatorie se va ajunge la situatia ca instanta sa constate ca acesta e bun propriu al dvs.
Dar acest lucru va insemna sa va judecati in cazul in care partile nu se vor intelege in cadrul procesului.

avocat Claudiu Lascoschi
MIe mi-a parut foarte clar mesajul doamnei: avea bani, a construit, nu a apucat sa intabuleze imobilul pe numele ei.
Exista o prezumtie de bun comun a oricarui bun intrat in patrimoniul unei persoane casatorite.
Este numai o prezumtie relativa, aceasta se poate rasturna dovedind ca bunul a fost achitat din bani proprii.
Si daca e cumparat dupa casatorie dar cu fonduri proprii, chiar daca e platit dupa casatorie, bunul poate fi dovedit ca fiind al unui sot, propriu.
Bunul se poate achizitiona cu bani avuti in conturi inainte de casatorie din munca sau orice alte resurse (bani proprii), dintr-o mostenire din timpul casatoriei, din donatii in timpul casatoriei etc.

Faptul ca el e presupus, cel putin formal, bun comun nu are vreo importanta decat daca nu aveti dovezi ca e propriu.
Dupa cum spuneam, va asigurati ca banii se pot urmari usor ca fiind proprii ai dv.
Este foarte adevarat ca la partaj, daca se face dovada ca celalalt sot nu a contribuit cu nimic la achizitia acestui bun si a fost cumparat din bani proprii ai unuia dintre soti, acest bun va fi atribuit sotului care l-a cumparat din banii sai. Nimeni nu a sustinut contrariul. Pana la partaj insa acest bun este bun comun. Si nu este vorba de o prezumtie ce se rastoarna ci de un regim al comunitatii de bunuri.

Spre exemplu domna nu va putea dispune pe timpul casatoriei de acest bun, inainte de un eventual partaj voluntar sau conventional, fara acordul sotului.
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2009
ContSters42249, utilizator
Si eu sunt de parare sa amane nunta , pentru o mai buna claritate a situatiei de fapt .Daca bunul a fost dobandit in timpul casatoriei , acesta nu poate fi instrainat sau greva fara acordul expres al sotului , intrucat nu functioneaza , in acest caz , acel mandat tacit reciproc , incident in cazul actelor de folosinta sau administrare.
In cazul in care nunta poate fi amanata :D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprietate inaintea casatoriei cameleon cameleon As vrea sa va cer un sfat:am ca proprietate un apartament de 3 camere dobandit inaintea casatoriei.Problema este ca intre timp m\'am casatorit si acum as vrea ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord cu partaj Viorel Paul Viorel Paul Va rog ajutati-ma in acesta problema pribind partajul lucrurilor la despartirea sotilor. In 2008 am platit integral, facand un antecontract, costul unui ... (vezi toată discuția)
Caracterul bunului dobandit in timpul casatoriei printr-o hotarare judecatoreasca dar numai pe numele unuia din sot Mihaela Forogau Mihaela Forogau un apartament este dobandit in timpul casatoriei numai de catre unul dintre soti, printr-o hotarare judecatoreasca prin care s-a perfectat ... (vezi toată discuția)