avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 273 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... eventual partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

eventual partaj

O prietena urmeaza sa se casatoreasca.
Are un apartament cumparat acum 3 ani prin credit bancar pe o perioada destul de lunga.
In cazul unui partaj, sotul ar avea dreptul la acest apartament?
Stiu ca este un bun propriu achizitionat inainte de casatorie, si nu ar trebui sa faca obiectul vreunui partaj.
Mentionez ca rata i se opreste direct de pe card.
Insa faptul ca achita rata din salariu, in timpul casatoriei ar putea sa ii dea dreptul viitorului sot sa aiba pretentii la apartament?
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 12:47, 22 Mai 2009
Nu , avand in vedere ca acest bun imobil a fost dobandit inaintea incheierii casatoriei, acesta are calitatea de bun propriu .Numai daca titularul dreptului de proprietate - dispune -printr-o conventie ca acest bun sa faca parte din comunitatea matrimoniala de bunuri aceasta ar dobandi calitatea de bun proprietate comuna in devalmasie.Insa , in limita participarii sotului la plata ratelor , acesta poate dobandi numai un drept de creanta.
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Si eu ma bazez pe acelasi principiu care este evocat de dna Stoica. pe common sense si pe jurisprudenta :
DECIZIE nr. 77 din 5 decembrie 1983
Bun comun. Convenţia viitorilor soţi cu privire la caracterizarea ca bun comun - de la data căsătoriei - a imobilului edificat de ei în perioada dinaintea căsătoriei. Valabilitate.
EMITENT: TRIBUNAL SUPREM
SECŢIA CIVILÃ

Cînd unul dintre viitorii soţi construieste un imobil pe numele sau, cu ajutor de la stat sau în regie proprie, dar şi cu contribuţia celuilalt, ambii convenind ca imobilul sa devină bun comun în codevalmasie la data căsătoriei lor, convenţia astfel încheiată este valabilă, urmînd sa-şi producă efectele de la data încheierii căsătoriei părţilor. Este vorba, în acest caz, de o convenţie sub condiţie, care operează pe data căsătoriei.
Faptul ca viitorul soţ, care nu este titular al contractului de construire la data convenţiei, nu are domiciliul în localitatea unde s-a edificat construcţia nu constituie un impediment legal ca, pe data căsătoriei, locuinta sa devină bun comun al ambilor, deoarece actul profita în baza art. 30 din Codul familiei şi soţului care nu a participat la act.
DECIZIE nr. 2.502 din 30 martie 2005
Divorţ. Partaj. Bunuri proprii. Bunuri comune.
EMITENT: INALTA CURTE DE CASAŢIE ªI JUSTIŢIE - SECŢIA CIVILÃ ªI DE PROPRIETATE INTELECTUALÃ

Proprietatea soţilor asupra bunurilor comune este o proprietate comuna în devălmăşie care se păstrează şi după desfacerea căsătoriei prin divorţ, pana la data când se face împărţirea lor.
În cadrul procesului de partaj se stabileşte contribuţia fiecărui soţ la dobândirea tuturor bunurilor comune şi nu la dobândirea fiecărui bun în parte, argumentele în acest sens fiind deja consacrate în practica şi literatura juridică.

DECIZIE nr. 551/R din 13 iunie 2002
Convenţie intervenita între soţi pentru partajarea bunurilor comune dobândite în timpul căsătoriei. Condiţii de valabilitate şi efecte.
EMITENT: CURTEA DE APEL TARGU-MURES - SECŢIA CIVILÃ

Potrivit art. 36 C. familiei, la desfacerea căsătoriei, bunurile comune se împart între soţi, potrivit învoirii acestora. Dacă sotii nu ajung la un consens, instanta va hotărî asupra împărţirii bunurilor comune. În realitate, partajul convenţional intervenit între soţi, anterior introducerii acţiunii de divorţ, este lovit de nulitate absolută (art. 30 C. fam.)
Convenţia dintre soţi la împărţirea bunurilor comune nu are de asemenea nimic ilicit dacă ea a intervenit după desfacerea căsătoriei, fără a fi omologata printr-o alta hotărâre judecătorească, aceasta convenţie reflectand vointa reală a părţilor litigante şi care trebuie executată cu buna credinţa.
Singurul impediment legal îl constituie împrejurarea soţilor despărţiţi în fapt, când divorţul apare iminent, însă atare convenţie deşi este nulă, poate fi luată în considerare ca mijloc de proba, alături de alte dovezi, pentru reglementarea corecta a raporturilor patrimoniale dintre soţi.

Reiese ca : trebuie sa exista o conventie si o contributie comuna.
Cand am sustinut ca, teoretic apartamentul poate sa devina chiar proprietatea exclusiva a sotului neinitiant (dar contribuant) al contractului imobiliar sau ipotecar, ma bazam pe posibilitatea unui partaj amiabli prin tranzactie, in care loturile sa fie in asa fel impartite incat sa-i revina lui , cu acordul partilor.

Daca nu este posibil , legea este proasta. Si apoi, conform Codului familiei sotii sunt obligati sa contribuie la cheltuielile casatoriei. Achitarea contravalorii locuintei in care locuiesc ambii nu este o cheltuiala a casatoriei?
Care este "data dobandirii bunului" in contractul cu executare succesiva? Chiar daca practic, titulara initiala a dreptului a efectuat plata catre vanzator (uno ictu), contractul, in esenta lui este cu executare succesiva, iar dreptul devine complet la achitarea completa.

Acest mesaj nu constituie o opinie autorizata. Nu sunt jurist practician, sunt un simplu utilizator.
Ultima modificare: Vineri, 22 Mai 2009
godspeed, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament ... Victor 70 Victor 70 Soțul poate renunța la dreptul de coproprietate la un apartament cumpărat de sotie în timpul căsătoriei, in favoarea soției? (vezi toată discuția)
Drepturile sotilor la bunurile obtinute inainte de casatorie, dar cu ipoteca pe perioada casatoriei ariad ariad Sotul meu a cumparat inainte de casatorie, cu un an, o casa, prin credit ipotecar pe o durata de 15 ani. Bunul ipotecat este chiar casa. As vrea sa stiu care ... (vezi toată discuția)