avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contabilitate pfa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contabilitate pfa

Am platit Contributia la sanatate in mai, din iulie am devenit PFA, cum inregistrez plata contributiei in contabilitate? scriu plata totala ce trebuia facuta pe anul in curs sau esalonata asa cum este trecuta pe desfasuratorul primit de la FISC? In conditiile in care eu am platit 600 de lei , plata contributiei pe anul asta sunt sa zicem de 300 de lei pe veniturile estimate, plata contributiei pentru anul viitor va fi oprita din suma platita? daca da, cum trec asta in contabilitate anul viitor? cu chitanta de anul asta? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 23:24, 16 Septembrie 2014
Trebuie sa faceti distinctie intre CASS datorata si platita pe persoana fizica si CASS datorata si platita pentru pfa.
In contabilitatea pfa (in registrul jurnal de incasari si plati) treceti doar CASS platita (la data de pe documentul de plata) pentru pfa.
Inteleg ca sunteti titularul unei P.F.A. care nu are si salariati. In aceste conditii, C.A.S.S. platit este al titularului (daca va uitati cu atentie pe chitanta, acolo este C.N.P. al titularului iar nu C.U.I. al P.F.A.) si nu se inregistreaza in R.J.I.P., dar este cheltuiala deductibila la calculul impozitului iar, in declaratia 200, se adauga la cheltuieli deductibile la randul 2, cu mentiune speciala la randul 2.1:

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratii pfa, mod de calcul contributii Geo_2008 Geo_2008 Buna seara, stiu ca s-a scris mult pe aceasta tema dar e ceva ce eu tot nu inteleg. de aceea va rog foarte mult sa-mi spuneti ce obligatii declarative are ... (vezi toată discuția)
Compensare obligatii fiscale garleanu garleanu Pe o anume perioada nu am inregistrat in D.200,obligatii si apoi plati de contribuie la sanatate.Impozitul pe venitul realizat s-a calculate si platit fara a ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile pfa modimpex modimpex bună ziua! vă rog să-mi spuneți dacă contribuțiile sociale și impozitul pe salar achitate pentru salariații unui pfa sunt cheltuieli deductibile? de ... (vezi toată discuția)