avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Schimbare proprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Schimbare proprietar

Buna seara. Am o intrebare referitoare la trecerea unui apartament de pe numele parintilor (in cazul de fata socrii mei) pe numele sotului si al meu. Ma intereseaza varianta care costa cel mai putin. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters331114 , utilizator 21:28, 16 Septembrie 2014
Varianta cea mai ieftina ar fi donatia, dar aceasta poate fi atacata daca sotul dvs mai are frati/surori.
Nici vanzarea nu ar fi foarte costisitoare fiind de la parinti la copil.
Fie ca e donatie sau vanzare este nevoie de documentatia cadastrala a imobilului.
Multumesc pt raspuns. Deci sa inteleg ca sunt 2 variante ori vanzare-cumparare ori donatie nu?Sotul nu are frati-surori. Imi puteti detalia ce trebuie facut in cazul unei donatii, acte, platit taxe etc. Donatia se face pe numele ambilor soti (si pe al meu si pe al sotului)? Multumesc.
Am mai citit pe net despre donatie si nu este o solutie. Cred ca voi alege varianta de vanzare-cumparare. Dar am o intrebare - cand se face contractul cum se dovedeste ca am platit banii?Am citit ca exista varianta de extras de cont dar daca noi dam declaratie la notar ca am dat banii nu se poate?

"Atacarea" donației nu se referă la revocare, ci la reducțiunea acesteia care poate fi solicitată doar la decesul donatorului și numai de către moștenitorii rezervatari, în anumite condiții.
Daca sotul nu are frati/surori, nu are cine "ataca" donatia.

Taxele notariale și impozitul datorat statului vor fi calculate la prețul la care este evaluat imobilul în grila notarială (numita si ghid notarial imobiliar, il gasiti pe net).

Donatia poate fi facuta ambilor soti, se vor mentiona ambii in act.

In actul de vanzare cumparare se mentioneaza suma vanzarii si modul cum s-a achitat. Nu este nevoie de o alta declaratie notariala de acest gen.
Am inteles. Mai bine detaliez ca sa se inteleaga. Pe scurt, noi am facut imprumut si am facut o casa in care stau socrii iar noua ne-a ramas apartamentul lor. Acum vrem sa trecem apartamentul pe numele nostru iar eu ca si nora vreau sa fiu sigura ca am drepturi egale cu sotul (fiul lor) si ca nu se poate anula contractul sau sa se intample ceva care sa-mi anuleze dreptul de proprietar. Contractul de vanzare este sfant in acest caz? Am citit ca acest contract nu prevede ca vanzatorul a primit banii ci doar a primit pretul (sau ceva de genul acesta).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie intre parinti si proaspat casatoriti imih imih Buna seara, Parintii prietenei mele au un apartament, prietena mai are un frate. S-a hotarat ca dupa casatoria noastra, sa ne dea noua apartamentul Stiu ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament prin vanzare-cumparare vs. donatie fara drept de uzufruct infoadrian infoadrian Buna ziua, Am nevoie de ajutor pentru varianta optima in care sa preiau dreptul de proprietate al unui apartament. Socrii mei vor trece pe numele nostru ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare contestat george201011 george201011 Salutare... Sunt nefericitul posesor impreuna cu sotia al unui apartament cumparat de la socrii sotia mai are 4 frati din care unul ameninta cu judecata ... (vezi toată discuția)