avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Am un apartament cumparat inainte de casatorie.Daca divortez sotia are vreun drept la apartament pentru ca am fost casatoriti mai mult de 10 ani?
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 19:57, 25 Septembrie 2009
Fiind un bun doabandit inainte de a va casatorii, sotia nu poate emite pretentii asupra acestuia.
NU. Apartamentul este un bun propriu al dumneavoastra si nu se va partaja in caz de divort, indiferent de cat timp sunteti casatoriti.
Orice bun dobandit inainte de casatorie este bun propriu si nu va face obiectul partajului in cazul unui divort! Asta indiferent de perioada cat timp ati fost casatorit!
:))
Nu vreau sa fiu offtopic , dar nu inteleg de unde a aparut ideea potrivit careia dupa cel putin 5 ani de la casatorie bunurile proprii devin bunuri comune !

Aceasta aberatie juridica este foarte bine integrata in folclor , si este sustinuta chiar de persoane de la care nu te-ai astepta sa sustina aceasta aberatie , foarte multi invocand modificarile aduse de Legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 4/1953 - Codul familiei , dar destul de putini au citit ce modificari au fost aduse Codului Familiei si cu atat mai putin Codul Familiei . :O

Destul de multe persoane nu inteleg ca divortul este divort si partajul este partaj , si chiar daca divortul a fost pronuntat din vina celuilalt sot , asta nu inseamna ca o sa-i ramana toate bunurile dobandite in timpul casatoriei .

Actiunea de partaj poate fi introdusa odata cu cererea de divort, dar si mai tarziu, deoarece este o actiune imprescriptibila, prin urmare nu are importanta cat timp a trecut de la divort pana la introducerea cererii de partaj , iar partajul se face in functie de contributia pe care a avut-o fiecare la dobandirea bunurilor comune . .


Este vorba despre un bun propriu dobandit inaintea casatoriei si acesta, nu poate fi supus impartelii(partajului)
In legatura cu bunurile care dupa 5 ani isi schimba,mai nou, regimul juridic din bunuri proprii ,in bunuri comune,imi aduc aminte de spusele unui mare magistrat:
"dreptul si medicina se fac la coada la gaz"!
Ultima modificare: Vineri, 25 Septembrie 2009
Radu Gabrian, Mediator

Alte discuții în legătură

Divort cu copil minor elizachichi elizachichi Eu si sotul meu suntem casatoriti de 11 ani si avem o fetita de 5 ani. Din nenumarate motive( certuri f.f. dese,indiferenta fata de obligatiile unei ... (vezi toată discuția)
Juridic nikmircea nikmircea vreau sa stiu daca am achizitionat o locuinta eu si sora mea, dupa care eu m-am casatorit si stau in locuinta cu sotul dar fara sora mea, in caz de partaj el ... (vezi toată discuția)
Partaj divort juna juna am divortat dupa 16 ani de casatorie. as dori sa stiu cum se imparte casa in care am locuit impreuna, pe care eu am dobindit-o inainte de casatorie.multumesc (vezi toată discuția)