avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Eliberare adeverinte salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Eliberare adeverinte salariat

buna seara! va rog respectuos sa ma ajutati si pe mine cu un sfat! lucrez la o fabrica destul de renumita si au introdus un nou regulament! daca vrei sa mergi la doctor si iti trebuie o adeverinta care sa ateste calitatea de asigurat trebuie sa completezi un formular tipizat dat de catre fabrica in care sa specifici la ce iti trebuiesi sunt 3 puncte:1.concediu medical de la medicul de familie.2.concediu medical de la medicul specialist.3.concediu medical la internare in spital.daca nu completezi unul din aceste campuri nu primesti adeverinta.daca esti bolnav si nu poti sa te duci sa soliciti personal adeverinta si iti trimiti sotul,fiica sau un parinte trebuie procura legalizata la notar.va rog sa imi spuneti cat este de legal ceea ce fac! va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 12:10, 19 Septembrie 2014
Buna seara,

prevederile regulamentului intern pot fi contestate, reprezentantii salariatilor nu au avut nimic de spus?!.

In ce privesc enunturile rubricilor, mentionati separat ca doriti sa mergeti la consultatie, nu este obligatoriu ca in urma unui consul medical sa vi se dea concediu medical.

In alta ordine de idei daca refuza sa va elibereze adeverinta cu simpla mentiune : pentru Medicul de familie / pentru Spital, formulati o reclamatie la ITM.

Succes!
din pacate este firma privata si nu avem reprezentanti ai salariatilor.daca ne convine bine daca nu putem sa plecam.cel mai grav e cu procura notariala pentru ca sunt oameni care nu isi permit sa mai plateasca si notarul.mai mult de cat atat noi cand am semnat regulamentul de ordine interioara nu era vorba despre asa ceva.acum nici nu ne mai pune sa semnam.luam la cunostiinta verbal.daca ne convine bine daca nu....suntem liberi.multumesc pentru raspuns!
Mi se pare corecta abordarea angajatorului in ceea ce priveste acordare acelei adeverinte.nnIn practica uzitata , salariatul face o cerere in care motiveaza pentru ce doreste acea adeverinta.

1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

2. Art. 40 C.mun.
.........
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
.........
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
....

3. Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul nr. 60/2006 prevad la art. 38 urmatoarele: "Platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate au obligatia sa elibereze asiguratului adeverinte din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, in vederea acordarii certificatelor de concediu medical".

4. Regulamentul intern se aduce la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.
Ultima modificare: Joi, 18 Septembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Eu ma gandesc ca poate fi trimisa cererea de eliberare adeverinta prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire in care sa solicitati sa va trimita la adresa de domiciliu. Motivati in cerere ca nu aveti imputernicire legalizata si nu va puteti deplasa pana la notar sau pana la sediul firmei.

Aceasta varianta ar fi valabila daca ati fi internata (pe la urgente). Daca va puteti deplasa pana la medic probabil ca se considera ca va puteti deplasa si pana la sediul firmei imprealabil. Daca aceste doua deplasari nu sunt posibile mergeti la urgente si nu va vor lasa in strada ... va interneaza si le duceti adeverinta inainte de externare altfel platiti serviciile medicale.
De ce sa mai mentioneze in cerere ca nu are imputernicire legalizata , daca cererea este formulata in nume propriu ?

Numai cand se face in numele altei persoane se poate mentiona aspectele legate de imputernicire.

Alte discuții în legătură

Acte de la fostul angajator /fluturaș de salariu Loredana080 Loredana080 Bună ziua! Aș vrea să cer fostului angajator fișa postului, regulamentul intern, precum și modul în care a fost calculată suma acordată la lichidare, ... (vezi toată discuția)
Problema legata de asigurarile de sanatate live_maz live_maz un salariat al unei s.a. din bucuresti solicita adeverinta de salariat si ordin de plata pt sanatate. nu ii este eliberata din reaua vointa a angajatorului. ce ... (vezi toată discuția)
Bilet de internare gtinstal gtinstal Am un angajat de una luna si jumatate , care are la dosar adeverinta medicala , emisa cu data de 06.10.2008. in data de 04.11.2008 vine cu bilet de internare ... (vezi toată discuția)