avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, partaj bunuri PFA
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, partaj bunuri PFA

Buna ziua
Va supun spre discutie urmatoarea situatie. Am divortat de comun accord, dupa care ea locuieste la apartament unde avem amandoi domiciliul iar eu locuiesc la casa unde am si viza de resedinta. La apartament (unde avem domiciliul) am si sediul social al unui PFA. O parte din bunurile din apartament au fost achizitionate cu facturi pe PFA (exista in contabilitatea acestuia: ex. termopane, masina de spalat, frigider, covor, biblioteca chiuveta la baie, lavoar WC, rezervor WC, instalatia electrica (cabluri, tablou electric, sigurante, intreruapatoare, prize etc.). Ce drepturi ale mele se modifica la domiciliul meu?:
- Daca fosta sotia isi aduce un amant are voie?
- Daca se isca un conflict intre mine si amant ce se intampla?
- Am voie sa trec pe la domiciliul meu fara sa anunt sotia? (am convenit verbal ca eu locuiesc la casa si ea la apartament).
- Am voie sa iau din bunurile care sunt in proprietatea PFA-ului si sa le transport la casa unde locuiesc? (PFA-ul are loc de munca si la sediu si la beneficiar (un beneficiar SRL are sediul la casa unde locuiesc); trebuie sa anunt sotia cand iau aceste bunuri?
Recent am convenit cu ex-sotia sa iau frigiderul (al PFA) de la apartament; peste 3 zile am sunat sa verific ca ea sa fie acasa dar cand am mers si am incercat sa iau frigiderul ea a inceput sa faca scene sa tipe si sa ma impiedice din munca mea. Ne-am bruscat si ea a chemat Politia. Am mers amandoi la Politie si am dat declaratii cei de la Politie sugerandu-ne sa ne scoatem Certificat medico-legal desi nici-unul din noi nu avea urme de agresiune (chiar le-am spus sa consemneze undeva ca noi nu avem urme de agresiune). Am inteles ca ex-sotia a mers azi pentru a-si scoate un certificat medico-legal dupa parerea mea, nerealist. Ce as putea sa fac, pt ca ea era complet valida la Politie?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: dinumarcel , utilizator 19:40, 21 Septembrie 2014
Va multumesc mult pt raspunsuri. Problema este ca sotia nu a dat nici-un ban in casa in ultimii 18ani (!!). Si-a finantat propriile mofturi si in paralel; a finantat construirea unei case pentru un frate de-al ei (asta este alta discutie). Eu am platit tot cand locuiam la apartament:: intretinere, alimente,,utilitati, taxe si impozite (inclusiv pt sotie) etc; deasemenea, am finantat 100% construirea casei in care locuiesc acum. Am locuit impreuna la casa construita, pt ultimii 7 ani de casnicie, timp in care si aici am platit tot: utilitati, alimente, taxe si impozite (inclusiv partea sotiei). Pot avea acestea o relevanta la partaj?
Am convenit verbal ca ea sa aiba apartamentul iar eu casa. Suntem separati si divortati de un an si jumatate. In tot acest timp am deranjat-o foarte rar cu telefon inainte de vizita si vizitele erau facute s-o mai ajut cu diverse (alimente, bunuri, reparatii in casa etc). Acum daca are un alt partener nu o invinuiesc (chiar daca ma doare) dar doresc sa stiu ce drepturi si obligatii am eu atunci cand trec pe la apartament: trebuie anuntata inainte de vizita?; trebuie sa-i cer acceptul pt vizita? trebuie sa fie neaparat acasa sau pot sa trec si in lipsa ei? Ce lege reglementeaza aceasta situatie?
Partajul bunurilor comune a fost facut doar partial deoarece noi inca am mai sperat sa ne impacam. La apartament exista inca bunuri comune. Legal sau ilegal, foarte multe din materialele folosite la reamenajarea apartamentului precum si la constructia casei au fost inregistrate in contabilitatea PFA-ului. Exista facturi, chitante sau bonuri fiscale pt aceste materiale, in contabilitatea PFA-ului.
Chiar daca patrimoniu de afectiune al PFA-ului nu va cuprinde toate aceste bunuri *deoarece ele nu au servit scopului obiectului de activitate) totusi, ele ar putea sa ma ajute pe mine la partaj fiind o dovada ca eu le-am platit (ce parere aveti?).
Ultima modificare: Duminică, 21 Septembrie 2014
dinumarcel, utilizator
Până la partajul obținut pe cale amiabilă la notar sau pe cale judiciară în fața instanței, coproprietarii au drept de folosință comună asupra tuturor bunurilor din masa partajabilă, cu condiția de a nu-i îngrădi celuilalalt folosința acestora.
Deci atât casa cât și apartamentul pot fi folosite de ambii coproprietari (strict legal nu trebuie neapărat anunțat în prealabil vizita în apartament).

Oricum, soluția în cazul D-voastră este partajul.
În cazul partajului judiciar (dacă nu puteți să vă înțelegeți la notar) în principiu sunt admisibile orice mijloace de probă în vederea dovedirii bunurilor care alcătuiesc masa partajabilă și contribuția fiecărui soț la dobândirea acestora.




...." Chiar asa, sa fim seriosi. Nu are nicio relevanta reducerea impozitului pentru pfa cu partajul bunurilor comune. Domnul a fost casatorit doar cu fosta sotie, nu si cu statul."....

m_ella2005[
Nu inteleg de ce nu va scrieti parerea personala in legatura cu subiectul de mai sus ,in loc sa analizati raspunsul meu.
La cata imaginatie ati dat dovada pornind de la premisa ca "poate" PFA-ul organizeaza petreceri si are nevoie de masina de spalat pentru a spala fetele de masa , cred ca nu ati dorit sa observati relevanta.
Faptic , toate bunurile de folosinta din gospodarie , au fost facturate pe PFA ,cu intentia de a beneficia astfel de reducerea impozitelor. Dar, in acelasi timp , aceleasi bunuri care astazi sunt revendicate de sot/PFA , se foloseau in activitatile de gospodarire a familiei .
In general , in mod normal intr-o familie, aragazul , masina de spalat, frigiderul , mobila etc sunt bunuri comune si in cazul unui divort ele pot fi impartite. In situatia de fata , fosta sotie , nu poate , deoarece domnul PFA are facturi in contabilitate pt. aceste bunuri si se foloseste de asta.



Ultima modificare: Duminică, 21 Septembrie 2014
CRM2013, utilizator
Va multumesc foarte mult pt ajutorul dvs. (pare ca sunteti de partea mea). Puteti sa-mi spuneti si legea care reglementeaza aceste afirmatii ale dvs (accesul la proprietati cu sau fara accesul celeilalte parti si daca trebuie anuntat inainte celalta parte)? Am fost la apartament sa iau frigiderul (convenisem asa cu sotia cu 3 zile in urma). Inainte de a merge la apartament am anuntat-o telefonic dar cand am incercat sa iau frigiderul, ea a inceput sa se opuna si sa ma bruscheze. Ne-am bruscat reciproc si ea a chemat Politia care ne-a dus la Sectie si ne-a pus sa dam declaratii. Urmeaza ca zilele urmatoare sa fim chemati pt. detaliere eventual cu Certificate medico-legale (cred ca nu este cazul dar pot sa ma astept la surprize). Dupa ce am revenit de la Politie am luat frigiderul si l-am adus la casa. M-ar interesa legea care reglementeaza accesul la proprietatile imobiliare pana la pronuntarea partajului la Notar sau in instanta pt a justifica la Politie pt urmatoarele vizite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Violenta in familie anonimat11 anonimat11 Buna ziua Ma numesc Elena si vreau sa ma ajutai (Informatii)privind violenta in Familie Romania Locuiesc in Spania de 8 ani si am depus in 2009 o ... (vezi toată discuția)
Solicitare ajutor chris76 chris76 Buna ziua! Locuiesc in apartamentul proprietate al fostei sotii impreuna cu cei 2 copii rezultati din casatorie,care mi-au fost incredintati mie dupa divortul ... (vezi toată discuția)
Fosta soție a schimbat yala și a solicitat atribuirea provizorie a locuinței. Îmi poate interzice accesul invocând ,,dreptul la intimitate"? Cristofir Cristofir Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca am vreo sansa sa mai locuiesc in apartamentul proprietate comuna cu fosta sotie in urmatoarele conditii, tinand cont de ... (vezi toată discuția)