avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Internare impotriva vointei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Internare impotriva vointei

Buna ziua
Mama mea in varsta de 54 ani a avut dupa 15 ani o noua tentativa de suicid. Reactie avuta in urma stresului dat de probleme financiare.
Concubinul ei a gasit-o a dus-o la spital unde a primit ingrijiri. Acolo a fost intrebat daca refuza consultul psihiatric si a dat si o declaratie in acest sens. Apoi i s-a negat declaratia motivand ca nu este sotul ei. A fost trimisa la spitalul 9.
Acolo am mers eu, in calitate de fiica, refuzand internarea si solicitand sa o iau acasa pe proprie raspundere. Eu am 36 ani. Desi mama a refuzat internarea ei au retinut-o spunand ca luni se va intruni o comisie de medici care sa decida daca o externeaza sau o tin in spital. Medicul de garda mi-a spus ca eu nu pot decide, ca nu am nici un drept si legea ii obliga sa o interneze, desi ea nu era agresiva. Ce pot face pentru ca mama sa nu ramana in spital? pot legal sa solicit externarea?
Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2014
Nicoleta12, utilizator
Cel mai recent răspuns: kukuk , utilizator 16:11, 22 Septembrie 2014
Nu vreti sa fie evaluata psihiatric, sa doriti sa fie internata, sa nu primeasca medicatie si sa aveti dvs grija de ea ca si pana acum, acasa?
Nu credeti ca are ceva probleme totusi care va depasesc ?

Cititi in link care e procedura.
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2014
gi-jane2, moderator
E spre binele doamnei sa ramana sub supraveghere medicala in asemenea situatie. Suicidul este un gest radical , ce denota o epuizare nervoasa , psihica, depresie , afectiuni care nu pot fi rezolvate acasa cu un ceai cald si un extraveral.
Daca spuneti ca e o recidiva , este clar ca problemele sunt grave, profunde. O sa va asumati raspunderea daca nu se trateaza si data viitoare va reusi ? Examenul psihiatric nu e ceva de rusine , de negat . Nu trebuie sa fie agresiva ca sa aiba nevoie de tratament . Informati-va putin inainte de a va impotrivi ideii de tratament/spitalizare/psihiatrie.
Tot ce pot rezolva medicii este sa ii mai ofere putin timp, atat...sunt constienta ca problema ma depaseste la fel de bine cum stiu ca internarea fortata nu o va ajuta. Ar putea fi ajutata daca si ea doreste acest lucru si accepta ca are nevoie de ajutor...altfel nu.
Doamna , sa stiti ca prin tratament adecvat , de durata si luat cu seriozitate , persoane suferinde ca mama dvs, pot fi aduse "pe linia de plutire" . oamenii acestia pot fi recuperati , sa stiti . E o femeie inca tanara , mai are multe de primit si oferit de la viata. Tocmai pt. ca trebuie sa inteleaga, sa vrea sa se refaca , are nevoie de medici si de dvs, sa-i fiti alaturi.
Daca nu e un caz extrem (sa zicem cancer in metastaze), suicidul este vazut drept un act irational si iresponsabil. La urma urmelor, cu niste pilule potrivite poate sa se simta bine-dispusa si fericita, nu e nevoie sa ramana-n suferinta psihica din proprie prostie.

Psihiatrii o trateaza spre binele ei si daca se va constata ca e din nou calma si responsabila va putea decide singura in privinta tratamentului. Asta ar presupune renuntarea la gandul de suicid, cat timp va da semne ca vrea sa se sinucida nu cred ca va fi externata.

Din punct de vedere legal, medicii sunt obligati s-o tina internata cat timp ea reprezinta un pericol pentru sine.

Tratamentul psihiatric nu este o rusine si intr-adevar, nu aveti dreptul legal de a decide externarea ei.
Ultima modificare: Duminică, 21 Septembrie 2014
tgeorgescu, utilizator

Alte discuții în legătură

Internare involuntara psihiatrie, tentativa de sinucidere invest12345 invest12345 Buna Ziua, O cunoștință a fost internată la psihiatrie pentru tentativa de sinucidere. În acest caz familia, are sau nu dreptul de a primi informații ... (vezi toată discuția)
Lipsa discernamant Ninanina18 Ninanina18 Buna ziua. Am sa incerc sa fiu cat mai scurta in relatare. Mama mea este destul de bolnava, diagnosticata cu diabet, de la diabet au aparut multiple ... (vezi toată discuția)
Am un baiat de 20 ani cu autism si nu mai pot gestiona situatia. ... natasav natasav Am un baiat de 20 ani cu autism si nu mai pot gestiona situatia. Am facut cerere la DGASPS pentru institutionalizare de aproximativ 1 an cu toate actele ... (vezi toată discuția)