avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... control intern managerial versus auditor intern
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

control intern managerial versus auditor intern

Buna seara.
Societatea noastra are ca asociat unic consiliul local, avand capital integral de stat. In urma unui control al Curtii de Conturi s-a constatat ca ne lipseste cu desavarsire implementarea controlului intern managerial, un rol important in acest sens avand auditorul intern , insa societatea nu are infiintat un post de auditor intern.
Una dintre intrebari ar fi daca este obligatoriu infiintarea unui post de auditor intern la o societate ca aceasta, titularul acestuia ma gandesc ca trebuind sa aiba studii superioare?
Nestiind in acest moment daca este absolut obligatoriu acest post in organigrama societatii, am recurs la delegarea unei persoane cu studii medii din cadrul societatii prin decizia directorului pt a coordona comisia de implementare a sistemului de control intern managerial, comisie numita prin decizia directorului, iar acestei persoane care coordoneaza aceasta activitate i-au fost trecute aceste atributii in fisa postului. Cat de corect ests cum s-a procedat?
Orice comentariu al Dvs in legatura cu acest subiect este binevenit,
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cristi2011 Cristi2011 , Contabil 10:19, 23 Septembrie 2014
Daca Raportul curtii de conturi a fost acceptat fara comentarii de catre conducere, recomandarile trebuie sa fie implementate.

Art. 11 din Legea 672/ 2002 prevede obligativitatea constituirii structurilor de audit public intern incadrul entitatilor publice (asa cum sunt definit in art. 2 lit. n) din aceeasi lege), organizate distinct in subordinea directa a conducerii entitatii, si evidentiate in organigrama.

ART. 2 din OMFP 946/ 2005 prevede obligatia conducerii entitatilor publice de a dispune măsurile necesare pentru elaborarea şi/sau dezvoltarea sistemului de control intern/managerial. Auditul public intern este parte a sistemului de control intern managerial, respectiv acea componenta care EVALUEAZA sistemelor de conducere şi control intern (=CONTROL INTERN MANAGERIAL), fara insa a se implica in elaborarea procedurilor (cu exceptia celor referitoare la activitatea de audit) sau proiectarea sistemelor de control, si fara a-si asuma responsabilitati manageriale. Componentele sistemului de control intern sunt definitye in Anexa 1/ 646/2005, pct. 2 "Scopul şi definirea standardelor de control intern/managerial"

Auditorii interni trebuie sa aiba studii superioare si competentele specificate in Cadrul de competenţe profesionale ale auditorului intern din sectorul public, mentionatre in HG 1259/ 2012, art. 20.

In ceea ce priveste coordonatorul comisiei SCIM, se recomanda ca acesta sa fie nr 2 din unitate (director economic, etc) care sa poate intelege "sistemul", iar membrii comisiei sunt sefii structurilor functionale (birouri, departamente, etc)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control intern managerial otilia13 otilia13 La societatea noastra la care Consiliul Local este asociat unic, incercam sa implementam controlul intern managerial, potrivit OMFP nr. 946/2005, control ce ne ... (vezi toată discuția)
Componenta structurii de monitorizare sci + atributii oanaportar oanaportar Conform OMFP nr.946/2005, in cadrul institutiei noastre publice, sefii de compartimente /birouri /servicii care sunt numiti membri ai Structurii de ... (vezi toată discuția)
Numire gestionar ciobotarusorin ciobotarusorin Daca ocup o functie in cadrul compartimentului control intern/managerial pot fi numit, prin cumul gestionar in acea unitate!?? ARGUMENTE CONTRA: - ... (vezi toată discuția)