avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pasiv partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pasiv partaj

Bună seară! Am și eu următoarea nedumerie:
A și B căsătoriți. A (în timpul căsătoriei) contractează două credite de nevoi personale. La partajul celor doi, B va fi obligat la plata 1/2 din aceste credite.
Menționez că acestea au fost folosite de A în scopuri proprii.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:14, 23 Septembrie 2014
Art. 351
Datoriile comune ale soţilor
Soţii răspund cu bunurile comune pentru:
a) obligaţiile născute în legătură cu conservarea, administrarea sau dobândirea bunurilor comune;
b) obligaţiile pe care le-au contractat împreună;
c) obligaţiile asumate de oricare dintre soţi pentru acoperirea cheltuielilor obişnuite ale căsătoriei;
d) repararea prejudiciului cauzat prin însuşirea, de către unul dintre soţi, a bunurilor aparţinând unui terţ, în măsura în care, prin aceasta, au sporit bunurile comune ale soţilor.

Art. 352
Răspunderea subsidiară pentru datoriile comune
(1) În măsura în care obligaţiile comune nu au fost acoperite prin urmărirea bunurilor comune, soţii răspund solidar, cu bunurile proprii. În acest caz, cel care a plătit datoria comună se subrogă în drepturile creditorului pentru ceea ce a suportat peste cota-parte ce i-ar reveni din comunitate dacă lichidarea s-ar face la data plăţii datoriei.
(2) Soţul care a plătit datoria comună în condiţiile alin. (1) are un drept de retenţie asupra bunurilor celuilalt soţ până la acoperirea integrală a creanţelor pe care acesta i le datorează.

Art. 353
Urmărirea bunurilor comune
(1) Bunurile comune nu pot fi urmărite de creditorii personali ai unuia dintre soţi.
(2) Cu toate acestea, după urmărirea bunurilor proprii ale soţului debitor, creditorul său personal poate cere partajul bunurilor comune, însă numai în măsura necesară pentru acoperirea creanţei sale.
(3) Bunurile astfel împărţite devin bunuri proprii.

Nu vă lăsați păcălit de numele acelor credite „de nevoi personale”. Conform celor exprimate mai sus de colegul av. Andrei Stefan Placinta, ori B va fi obligat la plata 1/2 din ce a ramas de rambursat din aceste credite, ori la partaj se va ține cont de cine rămâne sa le platească.
Le-au contractat impreuna, fata de banca ambii sunt obligati. Ramane ca la partaj sa dovedeaca cel interesat ca unul din ei a folosit banii singur si astfel sa aiba eventual o cota mai mare din bunurile comune sau un drept de creanta pt suma cheltuiata numai de catre unul din soti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii la banca - raspunderea comuna a sotilor florycyka florycyka in cazul in care sotia are mostenire casa de la parinti si sotul face o datorie la banca fara sa stie sotia, ea nu a semnat nimic si sotul nu mai plateste ... (vezi toată discuția)
Executare silita datorii catre stat catallin72 catallin72 daca am sechestru pe casa pentru neplata datoriilor catre stat(am o inteprindere individuala)poate sa imi ia casa chiar daca e proprietara si sotia? (vezi toată discuția)
Transfer drept de proprietate olga2011 olga2011 cum ar putea o sotie sa-si treaca doar pe numele ei apartamentul proprietate comuna cu sotul [sotul avand ceva litigii si doreste sa-si protejeze singura ... (vezi toată discuția)