avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Substituire acord părinte călătorie minor în ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Substituire acord părinte călătorie minor în străinătate

Bună ziua!
Doi soţi români divorţaţi în Spania au atribuită exercitarea autorităţii părinteşti împreună asupra minorului lor, născut tot acolo.Tatăl nu îi dă acordul mamei să aducă copilul în România pentru a-şi vedea bunicii (şi paterni, şi materni).
Este competentă instanţa din România să judece cererea mamei şi să îl oblige pe tatăl copilului să-şi dea acordul privitor la călătoria minorului în Romănia ?
Dacă nu, poate să introducă cererea la instanţa spaniolă ?
Vă mulţumesc pentru răspuns!
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 22:10, 1 Octombrie 2014
Este foarte neclar ce problema are prietena dvs si sub incidenta carei legi trebuie sa fie sfatuita.
Copilul are pasaport? de care? italian sau romanesc?
Bună ziua!
Nu am spus niciunde de paşaport, mai ales italian.Am spus că părinţii copilului sunt români, s-au căsătorit în România, au plecat în Spania la muncă, au un copil născut în Spania, au divorţat tot în Spania, mama care are atribuită custodia şi îngrijirea copilului vrea să-l aducă la bunici, în România, dar tatăl nu îşi dă acordul, acest accept fiindu-i cerut la trecerea frontierei spaniole, avănd amândoi părinţii autoritatea părintească prin hotărârea de divorţ.
Am pus întrebarea dacă poate să pronunţe o hotărâre de suplinire a acordului tatălui răuvoitor, o instanţă românească, domiciliul minorului fiind în Spania.
Mulţumesc!
Stiu ca n-ati spus, de aceea am si intrebat pentru ca de la tipul pasaportului cu care calatoreste minorul porneste rezolvarea problemei.
Daca minorul calatoreste cu pasaport romanesc atunci poate cere suplinirea acordului tatalui pentru parasirea Romaniei, caz in care nu are nici o problema in a parasi Spania (imi cer scuze ca am incurcat tarile).
Daca minorul calatoreste cu pasaport spaniol atunci problemele trebuie rezolvate in Spania.

Presupun ca nu are nici un fel de pasaport si ca are nevoie si de suplinirea acordului pentru eliberarea pasaportului.

DAR sunt atatea presupuneri ca mai bine contacteaza prietena dvs un avocat, caruia ii raspunde la toate intrebarile si ii prezinta toate problemele si de la care primeste un raspuns bazat pe situatia ei.
Doamna, ca sa va ajutam e nevoie de date. V-am intrebat de actele de calatorie ale minorului, nu ati raspuns, sa insistati nu ajunge.
In plus, daca exact asa suna hotararea aceea, e proasta ca naiba. Ar trebui lamurita, caci pare ca instanta da deja acordul unui parinte sa-l scoata din tara in anumite conditii. Care tara e alta problema si ce inseamna strainatate pentru instanta spaniola... mare minune!
Asa din avion, nu vad cum instanta din Romania poate suplini acordul parintelui la trecerea frontierei Spaniei.

Alte discuții în legătură

Buna ziua! in urma divortului ,minorul ramane la mama . ambii ... stefimit stefimit Buna ziua! In urma divortului ,minorul ramane la mama . Ambii au rezidenta in Spania si in prezent sunt in aceasta tara.Tatal este in Romania. Pasaportul ... (vezi toată discuția)
Acte ptr iesirea minorilor din romania luiza-marinela luiza-marinela stiu ca trebuie sa fac o procura ptr pasapoartele minorilor si o declaratie ptr a iesi soacra mea cu copiii din tara,este vreo problema daca nu o fac la ... (vezi toată discuția)
Reinnoire pasaport copil minor fara acordul celuilalt parinte eagle_free eagle_free buna ziua, As dori si eu o lamurire. Un cuplu de cetateni romani este divortat in spania, iar copilului minor de 9 ani ii expira pasaportul peste cateva ... (vezi toată discuția)