avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dosar penal pentru furt calificat din locuinta, ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dosar penal pentru furt calificat din locuinta, intrebarile partii vatamate

Salut,

As avea cateva intrebari in legatura cu subiectul din titlu
In primul rand, se poate considera dovada in tribunal o inregistrare audio neautorizata din care reiese ca acuzatul se afla in posesia unei sume de bani, exact aceeasi cu cea care mi-a fost furata.
Se considera proba declaratia unei persoane catre care presupusul faptuitor s-a laudat cu fapta comisa? mentionand ca nu avem dovezi impotriva lui si nu avem ce sa ii facem?
testul cu poligraful este infailibil sau poate fi "fentat" de cel testat si cum se poate dovedi ca testul este corect sau nu?
pe ce perioada se poate prelungi o ancheta la nivel de politie si la ce autoritate se poate apela daca consider ca ancheta este tergiversata cu rea intentie?
am acces la declaratiile culese in cadrul anchetei? si in ce conditii?
Cel mai recent răspuns: ContSters42058 , utilizator 11:04, 26 Mai 2009
Si eu revin si va sugerez sa va angajati un avocat care sa stie cum sa invarte lucrurile.
Chiar daca a accepta ceva, inculpatul are dreptul de a se prevala de drepturile sale, mai ales daca era sub influenta bauturilor alcolice.

avocat Claudiu Lascoschi
rolul acestui forum, chiar daca nu este acela de a solutiona procese prin intermediul internetului, se leaga de mai buna intelegere a proceselor juridice la diverse niveluri, incepand cu politia, procuratura si terminand cu tribunalul. Nu am pretentia ca stiu prea multe despre acest domeniu dar totusi, consider ca nu am primit toate raspunsurile pe care puteam sa le primesc. Avocat am angajat, fara prea mult folos, insa, deci daca vreti intr-adevar sa fiti de ajutor, puteti macar sa imi indicati directia corecta in care sa ma indrept, cu atat mai mult cu cat, in ciuda numeroaselor sesizari pe care le-am facut la diverse organe competente, nu am primit nici un raspuns in clar.
Din anumite ratiuni ,lesne de inteles, victima nu poate avea acces la informatiile din dosar.Invinuitul nu poate fi obligat sa accepte testul cu poligraful.
in privinta poligrafului, cu ajutorul caruia ar putea fi depistat un comportament simulat( prin accelerarea batailor inimii, a tensiuii arteriale, etc) , se spune, ca desi eficient intr-o anumita proportie, ar pute fi si ,,fentat".prin ,,pledarea pana la autoconvingere a nevinovatiei" ..care poate duce in timp la o descaracre afectiva , provocand diminuarea sentimentului vinovatiei..fapt realizabil printr-o interogare excesiva inainte de test.
Unii indivizi recurg la o serie de tactici defensive , in scopul sustragerii de la testul poligraf( oboseala, consm de alcool, medicamente, etc).
investigarea si detectia comporamentelor simulate , este un procedeu care respecta onoarea , deminatea...metoda este in slujba adevarului sj justitiei si se axeaza pe respectarea prezumtiei de nevinovatie. ..
rezultatul testarii poligraf nu este inclus printre mijloacele de proba in priocesul penal , acestea fiind enuerate limitativ in art. 64. C. pr. pen. Exista opinii insa , pro si contra acceptarii si valorii probante a acestui gen de investigare. ..constituie o vaoroasa tehnica de investigare extrajudiciara si ofera indicii cu privire la elementele constitutive ale unei infractiuni...
Nu este strict interzisa de lege, insa conform unor opinii incalca principiul prezumtiei de nevinovatie..in sfarsit, probele neavand o valoare prestabilita, rezultatul testarii trebuie coroborat cu celelalte probe administrate in cauza...
in privinta uremor mainii ( dactiloscopia-stiinta a desenelor papilare) are ca scop identificarea persoanei..o amprenta digitala gasita pe ubn obiect face dovada contactului acestei persoane cu obiectul pe care a fost gasita urma, insa nu constituie, prin ea insasi , o proba de vinovatie. in privinta desenelor papilare( zona tenara in speta, cea despre care ati pomenit) , trebuie spus ca in privinta acestor desene, se considera ca ele sunt unice , adica nu exista in lue 2 desene identice( o astfel de posibilitate existand totusi, odata la 64 milioane de amprente) in fine calitatea si fidelitatea unei urme depinde si de proprietatile suportului pe care a fost gasita..vorbeati despre dimensiunea urmei....s-ar putea ca ourma palmara lasata pe un suport din sticla , sa para cu mult ma i mare... exista o tehnica bine pusa la punct, sunt destule de spus, dar nu acesta este scopul postarii.
Cat priveste drepturile partii vatamate , aceasteia, in cursul judecatii i se recunoaste dreptul de a ridica exceptii si de apune concluzii cu privire la latura penala a cauzei. Art. 330 C. pr. penala prevede ,, cand in cauza supusa judecatii exista mijloace materiale de proba, instanta, din oficiu sau la cerere , dispune, daca este necesar , aducerea si prezentarea acestora.
Incazul in care nu veti fi multumit de felul in care organele de cercetare penala au instrumentat cazul , aveti la dispozitie o plangere impotriva acestor rezolvari, solutii .
Practic, legea va pune la dispozitie o multitudine de mijloace prin care, daca veti considera necesar , puteti persevera pentru dovedirea acelei infractiuni a carui victima sustineti ca sunteti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie certificat medical care contraindica testul poligraf maiincolo maiincolo Menajera care mi-a furat din casa toate bijuteriile de aur (o valoare foarte mare) incearca sa se eschiveze de la testul poligraf prin depunerea unui ... (vezi toată discuția)
Situatie test poligraf andrewculda andrewculda Buna ziua! Ma numesc Andrei Culda, sunt inscris nou pe acest forum tocmai pentru a afla raspuns la cateva intrebari. In urma cu ceva timp un coleg de-al ... (vezi toată discuția)
Acuzatie de furt fara a exista probe mariuss.i mariuss.i Daca impotriva unei persoane se depune o plangere penala sub acuzatia de furt de sub acelasi acoperis,fara insa a avea probe incriminatoare, ci doar in baza ... (vezi toată discuția)