avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

Buna ziua
As dori sa va prezint urmatoarea situatie .Casa unde locuiesc impreuna cu parintii mei este compusa din 2 apartamente .Apartamentul nr.1 se afla in proprietatea tatalui ,iar ap. nr 2 este pe numele bunicilor mei.In 1981 bunicii mei s-au mutat in alta localitate cumparandu-si alta casa ,loc in care au si decedat ,in 1990 bunicu respectiv 1999 bunica .De la data plecarii lor din casa in apartamnetul nr 2 pana in 1991 a locuit un unchi (frate al tatalui)De la momentul plecarii bunicilor din casa(1981)pana in ziua de azi de plata impozitelor ,de intretinerea apartamentului 2 s-au ocupat parintii mei care si locuiesc acolo de 23 de ani (respectiv plecarea unchiului din casa in 1991)Ei se ocupa de tot ce se intampla acolo ca un bun proprietar ,il folosesc si il ingrijesc fara ca ceilalti frati (5 la numar impreuna cu tatal meu)sa se intereseze de acest apartament(ingrijirea lui ,plata impozitelor si cheltuielilor aferente ).Ma intereseaza daca in aceasta speta tatal meu ar putea deschide proces de uzucapiune .si daca ar putea intra intra in posesia apartamentului prin aceasta forma legala.Exista martori si chitante care pot demonstra ca parintii mei au uzitat de acel bun ,fara ca celorlalti frati sa le pese .
Cel mai recent răspuns: ContSters327768 , utilizator 19:58, 25 Septembrie 2014
Dreptul de proprietate poate fi dobandit invocand prescriptia achizitiva.

Asadar, daca a existat o posesia continua, publica, neintrerupta si sub nume de proprietar , dreptul de proprietate poate fi dobandit pe calea uzucapiuni.

(uzucapiunea reprezinta un mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).


Uzucapiunea stabilieste raporturi juridice atat pentru trecut ( asadar, de la data exercitarii posesiei va si dobandit dreptul de proprietate ), cat si pentru viitor.


Posesia trebuie demonstrata prin declaratii de martor, inscrisuri .


Imobilul va fi supus expertizarii (vor fi stabilite valoarea de circulatie si vecinatatile, terenurile limitrofe).



Dupa constatarea uzucapiunii prin hotarare judecatoreasca, va inscrieti in Cartea Funciara dreptul de proprietate astfel obtinut.

Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.

Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.






Succes.
va rog sa mi spune ti si mie daca este vorba de uzucapciune in urmatorul caz..mama a mostenit de la tatal sau-bunicul meu-o proprietate care insumeaza x metri patrati iar in titlu de proprietate lipsesc 1000m patrati deoarece acestia fusesera dati bunicului meu sa -i munceasca-n arenda..timp de mai bine de 20 de ani mama munceste si acei 1000mp dar nu are nici un act..daca facem cerere de chemare in instanta cine va fi paratul pentru ca nu stim nimic de persoana care ia arendat terenul bunicului...sper ca primesc un raspuns..multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune de 30 ani mcrucita mcrucita Tata ar vrea sa deschida o ACTIUNE IN REVENDICARE prin care sa dobandeasca proprietatea asupra terenului de sub casa, a curtii si gradinii aferente invocand ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters327768 ContSters327768 mama a mostenit de la tatal sau-bunicul meu-o proprietate care insumeaza x metri patrati iar in titlu de proprietate lipsesc 1000m patrati deoarece acestia ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate teren catalina_ro catalina_ro Buna ziua Ma poate ajuta si pe mine cineva cu o lamurire? In urma decesului parintilor am facut succesiunea si cartea funciara pe suprafata de 800 ... (vezi toată discuția)