avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce clauze să aibă un antecontract de V-C pentru un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce clauze să aibă un antecontract de V-C pentru un apt. în imobil nou?

Doresc să achiziționez un apartament într-un imobil nou prin programul "Prima Casă" și ca să evit potențiale probleme, vreau să știu la ce ar trebui să fiu atent în acte și ce să mă asigur că există trecut în antecontract, cât și în contractul de vânzare-cumpărare.

Apartamentul nu l-am găsit încă, dar vor fi două variante: fie este în construcție, fie este deja construit.

Deoarece o să iau un credit, presupun că banca o să verifice situații de genul că terenul pe care a construit dezvoltatorul este deja ipotecat, că dezvoltatorul este în insolvență, etc...

Dar în momentul în care semnez antecontractul și dau o sumă pentru rezervare + avans, eu nu prea am cum să știu de eventuale situații problematice (mai ales că nu mă pricep, nu știu ce probleme ar putea fi #-o), așa că m-am gândit ca antecontractul să conțină neapărat clauze referitoare la:

- returnarea totală a sumei plătite + eventual despăgubiri în cazul în care dezvoltatorul nu este proprietarul terenului/apartamentului, apt nu este lipsit de sarcini/ipoteci/etc.
- penalizări în cazul apartamentelor aflate în construcție în caz că nu se face predarea la timp
- suma exactă pentru care se vinde apartamentul (presupun că asta se trece oricum, nu??)
- specificarea faptului că apartamentul va fi contectat la utilități (canalizare, apă, gaze, curent electric)


Sunt "normale" clauzele ăstea pentru un antecontract? Ce ar mai trebui să am în vedere? Contractul de vânzare-cumpărare ar trebui și el să le conțină ?

Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 13:22, 26 Septembrie 2014
In general dezvoltatorii vin cu modele de contract proprii,in unele cazuri sunt chiar contracte gata redactate ale caror clauze nu pot fi negociate,pt ca tot faceti un efort financiar vorbiti cu un av care sa va reprezinte la semnarea/negocierea contractului.Sfaturi utile va poate da si notarul public unde se va incheia antecontractul.Succes(PS inainte faceti o verificare pe net a firmei respective,vedeti daca au litigii,sunt implicati in scandaluri de presa etc)
În principiu aș vrea să am un avocat cu mine la orice fel de semnare de acte, fix din motivul că eu nu mă pricep și nu știu exact ce-ar trebui să fie și să nu fie într-un (ante)contract. De-aia și întrebarea de mai sus.

Din ce-am înțeles, s-ar putea "negocia" uneori clauzele trecute acolo, iar dacă lipsește ceva serios, nu semnez și gata.

Cât despre notar, da, cred că m-ar putea ajuta, atâta timp cât dezvoltatorul nu are un "notar preferat" la care își face actele (c-am auzit c-ar mai fi și de-ăștia).
Puteti solicita ca actele sa fie incheiate la un notar ales de dvs.problema principala nu sunt doar clauzele din contract ci si bonitatea dezvoltatorului,in cazul unor constructii ce urmeaza a fi finalizate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnare contract vanzare cumparare cu mandatar marius021 marius021 Buna ziua, Doresc sa achizitionez un apartament. Apartamentul este detinut de patru persoane, reprezentate printr-o alta persoana, care este desemnata ca ... (vezi toată discuția)
Sfaturi achizitionare apartament aflat in constructie marius021 marius021 Buna seara, Doresc sa achizitionez un apartament intr-un complex rezidential nou, direct de la dezvoltator, insa am cateva nelamuriri. Mentionez faptul ca ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament alex_32 alex_32 Buna ziua, Doresc sa cumpar un apartament nou, intr-un ansamblu de mai multe blocuri in constructie, de la dezvoltator cu cash(avans la antecontract si plata ... (vezi toată discuția)