avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... file cec emise
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

file cec emise

Buna ziua,
Am 4 file cec emise si nu am acoperire la ele pentru ca firma a intrat in imposibilitate de plata ( faliment) iar asociatul meu a cerut in instanta insolventa.
Ce se poate intampla? Eu sunt administrator si eu am semnat cecurile.
Eu le-am eliberat ca drept garantie dar furnizorul stia ca nu am acoperire mai mult am un contract incheiat cu el de furnizare materii prime si pe el scrie ca plata se va face la urmatoarae comanda iar eu am cerut materii prime fara sa platesc ne avand bani iar el imi livra cu toate ca stia lucru asta.
Va rog astept un raspuns, am un cec datat cu 28 luna curenta.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: fitecine , utilizator 03:11, 11 Decembrie 2010
Emiterea de cecuri fara acoperire constituie infractiune si atrage raspunderea penala a semnatarului .
Sfatul meu este sa va intelegeti cu furnizorul si sa ii propuneti in schimbul cecurilor B.O. in acest fel nu o sa mai raspundeti penal .
In situatia in care le va depune la banca pentru decontare ,banca le va refuza la plata cu motivul lipsa disponibil si va solicita insctierea in CIP ( Centrala Incidentelor de Plati ) a incidentului de plata , urmand interdictia de a emite CEC-uri un an de zile .
Faptul ca in contractul incheiat ati mentionat ca fila CEC a fost data drept garantie este in avantajul dvs ! NU ati avut intentia sa-l inselati la data emiterii cec-urilor !
Daca ajunge in banca intrati in incidenta de plata , facandu-se solicitarela CIP .
Din punct de vedere legal , cecul fiind lasat drept garantie ca urmare a unei intelegeri,nu este considerata infractiune.
important este ca sa nu se ajunga aici si sa respectati conditiile contractuale.
Incerc sa respect conditiile contractuale insa am mai spuso pe acest forum am de recuperat de la un antrprenor 47.000 ron pentru o plata nedatorata si nu vor sa-i returneze, povestea sta cam asa:
Am infiintat un srl cel de pe care am emis si cecurile cu obiect de activitate productie paine si patiserie, am inchiriat o hala ca punct de lucru care nu avea conducte de gaze trase in contractul de inchiriere propietarul se obliga sa ne puna la disp gazele dar pt ca reteaua a costat mult si nu a avut bani am finantatat noi cu toate ca, contractul de furnizare gaz si executie instalatie este incheiat intre antreprenor si propietar, acum din cauza propietarului am dat faliment iar noi am cerut banii inapoi de la antreprenor care nu vrea sa ii mai returneze.
Am trimis instintare avem documente drept dovezi ca cel in masura sa faca plata nu a facut acest lucru si ca dorim banii inapoi, ei mi-au spus ca o sa ne raspunda solicitarii in scris in termenul legal de 30 zile, este corect?
Pot sa depun si plangere penala?
Nu stiu ce sa mai fac, cum as putea sa imi recuperez banii ca astia sunt de speriat ma duc cu presu?
Va multumesc
din lac in put!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fila cec fara acoperire cu probleme-va rog ajutor ContSters109788 ContSters109788 Buna ziua, Acum o perioada de timp am infiintat un SC cu un asociat( eu 50% el 50%, doar eu administrator) firma nu a avut activitate niciodata in ... (vezi toată discuția)
Cecuri refuzate kingmarica kingmarica 1.Sunt angajat la o societate comerciala si am semnat cecuri la plata inca in anul trecut in in vara.Am drept de semnatura dar nu sunt administratorul ... (vezi toată discuția)
Cec fara acoperire cristian p cristian p As dori daca se poate sa ma informeze cineva care sunt pasii de urmat in cazul unui cec fara acoperire din partea unei societati comerciale cu raspundere ... (vezi toată discuția)