Buna ziua, am o nelamurire, am cumparat in mai o masina de la un prieten, fara taxa platita si a ramas pe numele lui. Vreau acum sa fac acte pe ea si vreau sa stiu ce acte trebuie sa fac mai exact ca sa nu ma trezesc cu vreo surpriza din partea acestuia, am citit si in comodat vad ca scrie ca se da masina in folosinta gratis. Astept un raspuns pentru ca astazi vreau sa fac actele si sa stiu ce trebuie sa fac mai exact. Va multumesc mult.
Va mulțumesc mult pentru explicatii. Totusi cred ca nu m-am exprimat bine in unele contexte. O data ce am platit banii eu sunt proprietar logic, dar nu si prin acte. Ca sa fiu proprietar in totalitate si in acte ,respectivul trebuie sa o radieze si eu sa o înmatriculez pe numele meu. Sa inteleg ca acest contract oneros ar fi cea mai buna solutie, pentru ca nu vreau sa ma trezesc ca-mi ia masina. Va mulțumesc !
Tot ce doresc este sa nu trebuiasca sa platesc taxa de înmatriculare, masima fiind înmatriculată in România prin 2006
1) ca sa nu platiti taxa de inmatriculare este suficient contractul de folosinta oneros, de care vorbeam anterior;
2) daca incheiati insa contractul de folosinta mentionat anterior, nu sunteti proprietar, ci doar folositi masina si implicit, la expirarea duratei de folosinta a masinii, pe care o veti stabili cu proprietarul de comun acord, masina ii va reveni proprietarului. Dvs practic platiind banii pe care i-ati dat deja numai pentru folosinta masinii, nu ca dobandire a proprietatii pentru acea masina;
3) din cate cunosc, nu am mai intalnit pana acum situatia in care sa nu fiti proprietar in acte, deci sa nu platiti taxa de inmatriculare si nici impozitele si taxele anuale, insa sa ramaneti in fapt cu masina toata viata, ca si cum ati fi adevaratul proprietar. Mie imi pare a fi evaziune fiscala! cu tot regretul ..
daca are insa cineva alta idee, ar fi foarte bine pentru dvs!
Va multumesc din nou pentru timpul acordat. Am fost la un birou notarial si mi-au recomandat sa fac un contract de comodat. Si suplimentar daca doresc si o procura prin care sunt împuternicit asupra mașinii cu drept de vanzare etc. Am ințeles ca au mai fost clienti cu acceasi problema si cam asta a fost procedura. Eu ii voi plati in continuare proprietarului impozitul fara probleme.
Dvs procedati, desigur, cum credeti ca este mai bine pentru dvs, insa imi permit sa va atrag atentia ca in cazul unui contract de comodat nu va aflati in situatia dorita de catre dvs, adica : "O data ce am platit banii eu sunt proprietar logic, dar nu si prin acte. Ca sa fiu proprietar in totalitate si in acte ,respectivul trebuie sa o radieze si eu sa o înmatriculez pe numele meu. Sa inteleg ca acest contract oneros ar fi cea mai buna solutie, pentru ca nu vreau sa ma trezesc ca-mi ia masina"
Deci, in baza contractului de comodat, cu riscul de a ma repeta, nu sunteti si nu veti fi niciodata proprietar, iar la sfarsitul duratei contractului de comodat, proprietarul isi va lua inapoi masina! pentru a fi proprietar trebuie sa incheiati un contract de vanzare-cumparare cu proprietarul, dupa cum stiti deja...
Faptul ca veti dubla contractul de comodat cu o procura, nu inseamna nimic altceva decat ca veti fi un simplu imputernicit/mandatar al proprietarului, in baza caruia dvs veti putea vinde masina, in numele si pe seama proprietarului, in limitele si cu respectarea conditiilor care vor fi trecute in procura respectiva (ex ar trebui sa precizati faptul ca banii rezultati din vanzare sa va revina dvs si nu proprietarului).
Nu stiu cat de bine il cunoasteti dvs pe notarul respectiv (exista notari si notari, ca si avocati si avocati, s.a.m.d), insa am impresia ca nu v-a explicat clar situatia si nici cu toate detaliile necesare. Din sfatul pe care vi l-a dat nu mi se pare nimic in favoarea dvs, atata doar ca nu veti plati taxa de inmatriculare si nici de alte formalitati nu va veti mai ocupa, insa ma repet, nu sunteti si nu veti fi proprietar in baza unui contract de comodat + procura de vanzare!