avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata?

Poate au mai fost intrebari de acest fel,ma aflu intr-o situatie aiurea,pe scurt, firma privata unde lucrez,pe mine si alte colege ne-au trimis in concediu fara plata,concediul legal am avut doar o saptamana in acest an,anul trecut nu ne-a dat concediul legal pe motiv ca este mult de munca,de plata nici atat....Va intreb,daca tot ne-a trimis in concediul fara plata,obligatoriu,nu trebuia sa ne dea o decizie?Mentionez ca nu am facut cerere de concediu fara plata.
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:32, 30 Septembrie 2014
1. Concediu fara plata nu se poate acorda fara cererea salariatului.

2. - Angajatorul a procedat ilegal.
- Faceti o sesizare la ITM.
Va multumesc,dar in situatia actuala,patronul firmei spune ca nu mai are sa ne dea de munca o anumita perioada...ce este de facut?
Ultima modificare: Luni, 29 Septembrie 2014
alex_gav, utilizator
1. Din Codul muncii:

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
...

(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .

(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.


2. Daca angajatorul nu poate aplica prevederile legale de mai sus atunci ar fi bine sa va concedieze u art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului), sa beneficiati de indemnizatie de somaj, si cand reia activitatea sa va reangajeze.

3. - Pe perioada de concediu fara plata nu sunteti asigurati la sanatate, pensie si somaj.
- Pe perioada de somaj indemnizat sunteti asigurati si la sanatate si la pensie.
Suspendarea c.i.m. pe durata CFP nu este obligatorie.

De asemenea, angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Resurse umane Criscriss Criscriss se pot trimite in somaj muncitorii care au perioade de 2-3 luni de inactivitate si reangajati dupa? sau este o alta posibilitate de a-i tine angajati dar fara ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata takytaky1 takytaky1 Buna seara.daca intr-o fabrica nu mai sunt comenzi,nu mai are patronul ce da la muncitori de lucru pe aproximativ două luni jumătate....Ce ar trebui să ... (vezi toată discuția)
Intrerupere activitatii pentru o perioada mon_maria mon_maria Buna ziua, Societatea doreste renovarea unui punct de lucru, renovare ce va dura aproximativ 3 luni de zile. Ce fac salariatii in acest timp? Li se poate ... (vezi toată discuția)