avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Intrebare licitatii publice
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Intrebare licitatii publice

am urmatoarea situatie: la o licitatie publica prin SEAP am oferta de la o firma neplatitoare de TVA si de la una platitoare de TVA. Oferta de la firma neplatitoare de TVA este mai mare de cat oferta fara TVA a firmei platitoare de TVA dar mai mica decat este in total daca adaugam si TVA la oferta firmei platitoare de TVA. Care este declarata castigatoare la licitatie? Va multumesc anticipat pt. raspunsuri!
Art. 82 din HG 925/2006:
(5) Indiferent de criteriul aplicat pentru atribuirea contractului, compararea preţurilor prevăzute în propunerile financiare ale ofertanţilor se realizează la valoarea fără TVA.
redau mai jos si raspunsul ANRMAP la aceeasi intrbare, descarcat de pe www.anrmap.ro

”Cum procedează autoritatea contractantă atunci când la o procedură de achiziţie publică primeşte oferte de la operatori economici plătitori de TVA şi neplătitori de TVA?

Potrivit prevederilor art.82 alin.(4) din Hotărârea Guvernului nr.925/2006, privind aprobarea normelor de aplicarea prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de achiziţie publică din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, în cazul în care, atribuirea contractului de achiziţie publică se face pe baza criteriului "preţul cel mai scăzut, evaluarea ofertelor se realizează prin compararea preţurilor în lei, fără TVA, a fiecărei oferte în parte.

Pe cale de consecinţă, ofertele vor fi evaluate fără a se ţine seama de calitatea de plătitor de TVA a ofertantului, oferta câștigătoare fiind cea cu preţul cel mai scăzut, exclusiv TVA.În situaţia ipotetică unde, prin selectarea ofertei persoanei juridice plătitoare de TVA, există posibilitatea ca preţul final plătit de autoritatea contractantă să fie mai mare decât cel ofertat de persoana juridică neplătitoare de TVA, considerăm că, în acest caz, principiul eficienţei utilizării fondurilor publice nu este încălcat deoarece taxa pe valoarea adăugată este un impozit indirect care se face venit la bugetul de stat, buget care reprezintă sursa de finanţare a instituţiei”.


avand in vedere faptul ca se evalueaza ofertele fara TVA, nu se va tine cont de TVA astfel ca se va alege oferta care are pretul cel mai mic fara TVA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formular de oferta soazig soazig Licitatie deschisa, cumparare / furnizare, criteriu de atribuire: pretul cel mai scazut. In formularul de oferta, sunt evocate urmatoarele: \\"Intelegem ... (vezi toată discuția)
Oferta mea a depasit bugetul - ce se intampla? razvan911 razvan911 Buna ziua, Am participat la o lictatie unde bugetul estimat in SEAP pentru acea procedura era de 1 mil de lei. AM fost doua firme participante. Firma mea ... (vezi toată discuția)
Legi Alisssia Alisssia Unde sunt enumerate sau care sunt [u]toate[/u] legile care se aplica pentru operatorul economic in achizitii publice? (vezi toată discuția)