avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestatie sanctiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestatie sanctiune

Buna ziua,

Am primit o penalizare de 100 lei, despre care am auzit din gura in gura , nu mi s-a inmanat nimic deocamdata (fapta comisa pe data de 2-10-2014 , astazi este 06-10-2014) .
Cum pot contesta aceasta penalizare ?
Mai exact, in vestiar s-au gasit chistoace de tigari si chipurile cineva a spus ca m-ar fi vazut pe mine ca am fumat acolo . Si s-a facut un referat de penalizare , a fost semnat deja de directorul societatii .
Dar , nu este normal sa fiu informata , sa am dreptul la contestatie , sa se faca dovada ca eu am fumat acolo , dovada clara , concreta , nu doar vorbe ,ca si eu as putea sa spun de oricine ca a fost acolo...

Va rog sa ma ajutati , cum pot face contestatia si in baza carui temei / articol?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:36, 6 Octombrie 2014
1. Sub sanctiunea nulitatii absolute , nicio sanctiune , cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

2. In acest caz, daca s-a aplicat direct sanctiunea, atunci aveti mari sanse de castig in instanta.

3. Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Contestatia se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

3. Art. 251 C.mun.
(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
...

Art.252 C.mun.
...
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abandonarea locului de munca NAIMAD NAIMAD in data de 09.04.2012 am fost lasat balta de o angajata ,fara preaviz si fara cerere de demisie,de a doua zi mergand la un alt magazin ca vanzatoare.Mentionez ... (vezi toată discuția)
Sanctiune ecbibl ecbibl Daca in urma unui control s-a dispus sanctionarea unui salariat,va rog sa-mi spuneti care este termenul legal in care se poate emite decizia de ... (vezi toată discuția)
Concediere noul cod al muncii odoras odoras Intr-o societate de transport am un angajat de 3 ani cu forme legale pe care doresc sa-l concediez din cauza unor nereguli sesizate in activitatea lui. ... (vezi toată discuția)