avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impunere de plata la sanatate pentru vanzare ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impunere de plata la sanatate pentru vanzare apartament in 2009

Buna ziua.In iulie anul acesta am primit o decizie de impunere pentru plata impozit catre Sanatate pentru apartamentul vandut in anul 2009.Precizez ca in acea perioada nu eram angajata dar plateam contributia la sanatate ca si persoana fara venit.Am mers la Casa de asig de sanatate cu dovada platilor si am facut contestatie.Acum telefonez la ei sa intreb ce s a intimplat cu acea contestatie si mi se spune ca a fost respinsa,deoarece conform legii 95/2006 art. 257 sint buna de plata,vanzarea acelui apartament reprezentand venit meu in acea perioada.Este vorba de o suma mare,la care au fost adaugate si penalizari pe toti acesti ani.
E posibil asa ceva,sint socata.eu am vandut apartamentul in care locuiam si cu banii obtinuti am cumparat alt apartament in care sa locuiesc.
Ce pot face in aceasta situatie?
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 19:28, 22 Ianuarie 2016
Constitutia :ARTICOLUL 56
(1) Cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice. (2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale.

Legea sanatatii:
Art.208-(3) Asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii şi funcţionează ca un sistem unitar, iar obiectivele menţionate la alin. (2) se realizează pe baza următoarelor principii:.....

Art. 211. - (1) Sunt asiguraţi, potrivit prezentei legi, toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau au domiciliul în România şi fac dovada plăţii contribuţiei la fond, în condiţiile prezentei legi. În această calitate, persoana în cauză încheie un contract de asigurare cu casele de asigurări de sănătate, direct sau prin angajator, al cărui model se stabileşte prin ordin al preşedintelui CNAS cu avizul consiliului de administraţie.

Deci problema nu este daca trebuie sa contribuim ci asupra caror "venituri "datoram aceasta contributie .
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2014
robert1958, utilizator
Uite Robert ce-am mai gasit [ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 30 Octombrie 2014
Daniela Cristache,
danielacristache a scris:

In 2011 eram asigurata la sanatate ca si coasigurat intr-o alta tara din UE,pina pe la sfirsitul lui 2012/inceputul lui 2013.Deasemenea rezidenta in acea tara,inregistrata in acea tara prin certif de rezidenta din 22/03/2011.


Nu rezidenta in alta tara v-ar putea ajuta ci daca in perioada respectiva ati fi fost inregistrata in Romania ca "cetatean roman cu domiciliul in strainatate" (CRDS), astfel incat sa iesiti de sub incidenta art. 211 din Legea Sanatatii. Asta ar fi insemnat, binenteles, sa fi depus acel document la Casa de Sanatate, odata cu obtinerea lui...dar si acum cred ca ar putea fi de folos, daca il aveti si vreti sa va judecati cu Casa de Sanatate.

Daca insa, sunteti in situatia a 90% din romanii care au plecat din tara, respectiv doar cu rezidenta in tara straina, fara CRDS, tot intrati sub incidenta legii Sanatatii care spune clar "cetateni romani cu domiciliul in tara". Din punct de vedere legal, capsunarii, chiar daca au rezidenta in Spania, Italia sau mai stiu eu unde, tot datoreaza contributii la sanatate in tara, daca nu au CRDS depus la ANAF sau Casa de Sanatate.
Update fericit!
Instanta de fond a hotarat anularea deciziilor de impunere din oficiu si cea referitoare la obligatiile de plata accesorii aferente.
Binenteles ca CAS are drept la recurs.
Intrebare; Recent am primit titlu executoriu de la ANAF pentru aceasta "datorie", iar pe act scrie ca poate fi contestat numai in instanta. Hotararea de fond nefiind definitiva, trebuie sa urmez calea instantei?....
Da , Titlul Executoriu poate fi contestat numai in instanta asa cum scrie si in continutul lui ,respectand termenul legal ( vezi in Titlu).
Hotarare de fond poate fi mentionata in motivare si reprezinta un avantaj , dar nu trebuie neglijata nici calitatea motivarii.
Daca nu vei contesta in instanta se va trece la executarea titlului chiar daca vei castiga si recursul cu CJASS. (se considera ca ai aceptat situatia de drept si de fapt) ,Titlul fiind emis de ANAF deci de un organ fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass la vanzari imobile lucianrosca lucianrosca Tot citeam pe forum despre faptul ca CNAS trimite somatii de plata pentru cass la cei care nu au fost asigurati dar au vandut case, terenuri si alte alea. Din ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil mirellapaun mirellapaun in anul 2011 am fost asigurata la sanatate ca persoana fara venit,am platit contributie ianuarie-decembrie 2011 - 5,5% la salariul minim pe economie.in august ... (vezi toată discuția)
Cass pentru mostenire aura242 aura242 In anul 2012, la 5 ani dupa decesul tatalui, am dezbatut succesiunea prin care mi-a revenit un teren. La notariat mi s-a eliberat certificat de mostenitor ... (vezi toată discuția)