avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor poze
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor poze

Am gasit pe internet site-uri care vand imagini dar nu iti ofera dreptul de a le imprima pe diferite obiecte pentru vanzare. Daca cumpar aceste imagini si le folosesc pentru a vinde diferite obiecte imprimate cu imaginile respective (postere, stickere, tricouri, etc) cu toate ca ei specifica faptul ca se pot folosi doar pentru a crea astfel de imagini pentru uz personal, care sunt roscurile la care ma expun. Mentionez ca doresc sa comercializez aceste obiecte printr-un magazin online cu factura fiscala emisa de firma mea.
Conditiile site-ului care vinde pozele sunt:

Shutterstock hereby grants you a non-exclusive, non-transferable, worldwide, perpetual, right to use, modify, and reproduce Images in the following ways, subject to the limitations set forth herein and in Part II hereof:
For decorative purposes solely for your own personal, non-commercial use, not for resale, download or distribution, or any other commercial use .
YOU MAY NOT:
Produce or otherwise create for resale or distribution, printed reproductions of any Image as wallpaper or wall art, on billboards, or on canvas, paper, plastic or any other medium, unless such reproduction is expressly permitted in PART I.

De asemenea sunt interesat in ce masura pot folosi pozele rezultate din cautarea de imagini pe google pentru obiectele pe care doresc sa le vand. Am observat ca pe google, la imagini, exista o filtrare a cautarilor in functie de licenta, respectiv: "Imagini etichetate cu permisiunea de reutlizare cu modificari."
Aceste imagini le pot folosi fara nici un risc pentru obiectele pe care doresc sa le vand?

In cazul in care folosesc pozele fara a avea acest drept, ce riscuri sunt din punct de vedere legal?

Astept cu interes raspunsul dvs.
Va multumesc,
Nicolae
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 10:27, 7 Octombrie 2014
Dvs trebuie sa folositi acele imagini in conformitate cu licenta, adica fara un scop comercial, pentru scop decorativ, pentru uzul personal, etc.Aceste licente se acorda numai persoanelor fizice (a se vedea para 5 )


In cazul in care veti folosi imaginile respective in alt scop, dpdv civil veti comite o incalcare a dreptului de autor si va trebui sa platiti daune materiale+cheltuieli de judecata. Pe de alta parte, daca o faceti cu intentie, puteti cadea si in sfera penalului. Raspunderea va fi conform Legii 8/1996

Nu intru in detalii privind posibilitatea de a executa acel contract de licenta in RO.


In concluzie, daca veti proceda altfel fata de prevederile contractului, va veti expune la riscuri

Exista riscul ca proprietarul acelor fotografii sa va identifice si sa va solicite drepturi de autor.
@KOMKAO : in cazul de fata este vorba de titularul dreptului de autor adica comapania Shutterstock, Inc., din SUA si nu de proprietarul fotografiei.

Sunt doua lucruri distincte care nu trebuie amestecate. Numai titularul dreptului poate intenta actiuni in incalcarea dreptului de autor care in cazul de fata este folosirea imaginii in conditiile licentei Shutterstock.



Va multumesc pentru raspuns.
De asemenea sunt interesat in ce masura pot folosi pozele rezultate din cautarea de imagini pe google pentru obiectele pe care doresc sa le vand. Am observat ca pe google, la imagini, exista o filtrare a cautarilor in functie de licenta, respectiv: "Imagini etichetate cu permisiunea de reutlizare cu modificari."
Aceste imagini le pot folosi fara nici un risc pentru obiectele pe care doresc sa le vand?
exista riscuri. Chiar daca GOOGLE prezinta imaginea ca putand fi folosita, parerea mea este sa va informati in detaliu asupra conditiilor de utilizare cautand tiularul de drept. GOOGLE nu va garanteaza ca utilizand imaginea respectiva nu incalcati drepturile de autor.

Din experienta mea GETTY IMAGES (prin reprezentantul saudin Romania GULLIVER) este foarte persistent in urmarirea celor care utilizeaza imaginile aflate in biblioteca sa.

Tot ceea ce puteti face este sa utilizati imaginile conform conditiilor de licentiere prezentate de titularul de drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fotografie de pe facebook distribuita pe alt site fara acordul meu vlad_style22 vlad_style22 Bună seara, îmi cer scuze că vin aici cu acest cont nou şi fără a avea un \\"trecut\\" în spate însă sunt destul de \\"disperat\\" în momentul de ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru videochat titus_steel titus_steel Buna ziua , am o intrebare preventiva sa adresez Domnilor Avocati . Sa zicem ca o persoana care lucreaza in domeniul video chat , banuiesc ca toata lumea ... (vezi toată discuția)
Youtube: drepturi de autor date, apoi retrase OutStanding OutStanding Buna seara. De vreun an-doi m-am apucat sa creez clipuri cu sonor folosind partea video de la un utilizator care le crea cu un program de calculator si cea ... (vezi toată discuția)