avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Beneficiez de zilele de concediu medical?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Beneficiez de zilele de concediu medical?

Buna seara. Ma numesc Elena P. dispun de un certificat de handicap ce a fost inregistrat in luna iunie la casa de asigurari. In data de 29 august 2014 m-am angajat iar in 29 respectiv 30 septembrie am beneficiat de 2 zile de concediu medical. Acum, in prag de salariu mi s-a spus ca cele 2 zile de concediu medical nu mi se vor lua in considerare deoarece "Potrivit legii, stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din OUG nr. 158/2005 este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical". Spuneti-mi va rog daca in cazul meu exista sau nu exceptie de la aceasta regula ?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 22:17, 6 Octombrie 2014
Depinde si de codul de indemnizatie de pe certificat. Daca a fost cod 01, nu indepliniti conditia de stagiu, aveti doar 21 de zile lucratoare de stagiu. Va mai trebuie o zi de stagiu din ultimele 12 luni. Poate va incadrati in prevederile de mai jos:

Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

ART. 12
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical. În înţelesul prezentelor norme, se considerã o lunã de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.
(1^1) Stagiul minim de cotizare se constituie şi din însumarea perioadelor pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de cãtre angajator sau, dupã caz, de cãtre asigurat, respectiv de cãtre fondul de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale sau bugetul asigurãrilor pentru şomaj.
(2) Se asimileazã stagiului de cotizare perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) abrogate;
(4) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
a) a beneficiat de concediile şi de indemnizaţiile reglementate de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005;
b) a beneficiat de pensie de invaliditate gradul III sau de pensie de invaliditate ca nevãzãtor şi este membru al unei asociaţii familiale sau este autorizat sã desfãşoare activitãţi independente; în aceastã situaţie, dovada se face cu adeverinţã eliberatã de casele teritoriale de pensii şi cu documente oficiale din care sã rezulte calitatea de membru al unei asociaţii familiale sau de persoanã autorizatã sã desfãşoare activitãţi independente;
c) a urmat cursurile de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu examen de licenţã sau de diplomã organizat în prima sesiune. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale învãţãmântului universitar se face cu diplomele eliberate de instituţiile autorizate, în condiţiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricolã sau cu adeverinţã eliberatã de instituţia de învãţãmânt superior.
(5) Perioadele prevãzute la alin. (4) se asimileazã stagiului de cotizare numai dacã în aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare potrivit prezentelor norme.

ART. 13
Se considerã stagiu de cotizare şi situaţia în care, prin însumarea perioadelor ce constituie stagiul de cotizare din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului rezultã un numãr de 22 de zile de stagiu de cotizare.
Exemplul nr. 1 - Situaţia în care existã o lunã integralã de stagiu de cotizare
──────────────────────────────────────────────────────────
luna 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
zile lucrãtoare 19 22 23 20 23 22 21 22 20 23 20 21
zile de stagiu - - - - - - - - - 22 - -
──────────────────────────────────────────────────────────

- luna 1 reprezintã prima lunã anterioarã producerii riscului;
...
- luna 12 reprezintã a 12-a lunã anterioarã producerii riscului. În acest caz condiţia de stagiu de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 este realizatã, întrucât se constatã cã existã o lunã integralã de stagiu de cotizare (luna a 3-a).

Exemplul nr. 2 - Situaţia în care nu existã o lunã integralã de stagiu de cotizare
──────────────────────────────────────────────────────────
luna 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
zile lucrãtoare 19 22 23 20 23 22 21 22 20 23 20 21
zile de stagiu - - - - 11 - - - 6 5 - -
──────────────────────────────────────────────────────────

Din cumularea zilelor de stagiu din lunile 3, 4 şi 8 rezultã un numãr de 22 de zile, reprezentând stagiul minim de cotizare pentru deschiderea dreptului la concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, potrivit legii."

ART. 14
În cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA, dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporarã de muncã nu este condiţionat de realizarea stagiului de cotizare.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical enmihaela enmihaela Buna ziua! Sunt angajata din data de 04.10.2018,sunt insarcinata in 22 de saptamani,iar in luna aprilie am avut 3 concedii medicale 01-05.04,10-19.04 respectiv ... (vezi toată discuția)
Concediu medical gina2010 gina2010 daca salariatul este angajat de pe 02.02.2015 si de pe 25 martie imi aduce concediu medical, este vreo problema tinand cont ca nu a mai lucrat anterior iar ... (vezi toată discuția)
Plata concediu medical nicolcris nicolcris un angajat de 35zile,care inainte a platit contributia la CASSpersonal ,beneficiaza de plata concediului medical (vezi toată discuția)