avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Valorificare grupa munca - hotarare judecatoreasca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Valorificare grupa munca - hotarare judecatoreasca

In Carnetul de munca am inscris inca din anul 1990 faptul ca in perioada 1983 -1989 m-am incadrat in grupa a II-a de munca. La pensionare, Casa de pensii refuza valorificarea grupei de munca, in final, dupa aproape doi ani, dispun de o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila care obliga Casa de pensii la valorificarea in grupa a II-a a perioadei respective. Mai pot avea probleme din cauza nementionarii procentului ? Sau dupa cum sper eu, e OK, la acel moment nefiind obligatorie o astfel de mentiune.
Intreprinderea a fost lichidata prin 1995, detinatorul arhivei nu are decat statele de plata, nimic altceva. Nu pot aduce noi documente. Ce parere aveti ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:54, 9 Octombrie 2014
In hoatarerea judecatoreasca trebuie sa fie mentionat numele si pronumele beneficiarului de grupa de munca, perioada lucrata si % de incadrare in grupa de munca.
Depuneti o copie dupa hotararea judecatoreasca la Casa judetean de pensii, cu nr. de inregistrare/ data.
Mentionati: "... Sau dupa cum sper eu, e OK, la acel moment nefiind obligatorie o astfel de mentiune... " Nu a existat in legislatie o astfel de prevedere. Intotdeauna a fost obligatoriu a se mentiona si %, inclusiv in carnetul de munca.
De regula, casele de pensii solicita copii dupa decizia prin care lucratorii au fost nominalizati in grupa de munca si unde se mentioneaza obligatoriu, inclusiv %.
Daca nu exista precizat procentul in care ati lucrat in grupa superioara de munca atunci Casa de Pensii nu va putea sa va calculeze pensia.
Candva, era posibil sa soliciti expertiza de specialitate legislatia muncii. Actualele reglementari mai permit asa ceva ? Fiind in situatia mentionata la inceput (intreprinderea lichidata, nici lichidatorul si nici detinatorul de arhiva nu mai au documentele care au stat la baza inscrierii din Carnetul de munca din anul 1990, inscriere care nu specifica procentul -subintelegand 100%), mai pot face ceva ? Sau pierd dreptul la grupa a II-a cu toata hotararea instantei care precizeaza ca perioada 1983 - 1989 va fi valorificata in grupa a II-a de munca ?
Se mai admit probe cu martori - fostul director ? Alta cale ? Multumesc.
1. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (aprobate prin HG 257/2011):

Art. 126
(1) Adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.
...

2. - Asadar daca nu exista acele documente care sa ateste procentul in care ati lucrat in grupe superioare de munca nu se poate lua in calcul acea perioada pentru calculul punctajului pentru pensie.
- Expresia "documente verificabile" inseamna ca va trebui sa prezentati Casei de Pensii aceste documente pentru a verifica daca ati lucrat in grupe superioare de munca si in ce procent.
Expertiza de specialitate protectia muncii o puteati solicita in timpul procesului, in urma caruia ati obtinut o hotarare judecatoreasca.
Unul din obiectivele fixate de catre instanta pentru expert trebuia sa fie si % de lucru efectiv la locuri de munca incadrate in grupa de munca.
Expertul trebuia sa aiba acces la documente existente in arhiva firmei. Daca nu i s-ar fi pus la dispozitie aceste documente, nu ar fi avut o baza legala, sa se pronunte.

Alte discuții în legătură

Pensie pt limită de vârstă Ristici Moise Ristici Moise În perioada:noiembrie 1989- Mai 1990 am lucrat ca electrician auto la IUGCT Călărași într-o hală cu multe noxe de la mașini.La plecare mi s-a scris pe ... (vezi toată discuția)
Grupa de munca pentru pensie maria0652 maria0652 Sotul meu si-a depus dosarul de pensionare de invaliditate. 1. Deoarece in carnetul de munca erau trecute perioadele pentru care se incadra in grupa a II-a ... (vezi toată discuția)
Buna seara, am urmatoarea problema : firma iacm dimbovita (transformata ... Mihai/2061 Mihai/2061 Buna seara, am urmatoarea problema : firma IACM Dimbovita (transformata ulterior in CONSIRD SA), unde am facut stagiatura in 1986-1989,s-a desfiintat prin ... (vezi toată discuția)