avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... iesire la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

iesire la pensie

sora mea este nascuta in 1959 si are 35 ani vechime.poate iesi la pensie anticipata? Sau pensie partiala anticipata?
Cel mai recent răspuns: monyicutza , utilizator 16:45, 28 Octombrie 2014
1. Mai devreme de varsta de 56 de ani si 6 luni nu poate solicit decat, eventual, pensie de invaliditate.

2. Pensia anticipata partiala si pensia anticipata se acorda la aceeasi varsta numai ca difera stagiile de cotizare.
Buna seara! Tatal meu vrea sa iasa la pensie anticipata.De curand a implinit 60 de ani, data nasterii fiind 23 septembrie 1954. Are 36 de ani de cotizare, lucreaza din septembrie 1978.Intrebarile mele sunt:

1.Poate sa iasa la pensie si ce fel de pensie?
2.Cum se calculeaza pensia? Se ia in seama salariul brut sau cel net? Penalizarea este de 45%?
3. Poate sa inceteze contractul de munca mai devreme de primirea deciziei de pensie ( lucreaza la stat)? I s-a spus la servici ca nu poate sa-i dea tot ce ii trebuie pentru dosarul de pensie decat in momentul in care pleaca de la firma, dupa care trebuie sa stea acasa fara salariu pana la primirea pensiei (Din cate stiu eu o firma este obligata sa tina angajatul la firma pana la venirea deciziei de pensie).
4.Ce acte sunt necesare pentru dosarul de pensie?
Ultima modificare: Miercuri, 15 Octombrie 2014
monyicutza, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
As mai avea o intrebare. Daca a depasit 35 de ani de cotizare completa penalizarea nu este de 27%?
Ultima modificare: Joi, 16 Octombrie 2014
monyicutza, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Pensii sika sika barbat, nascut in 03.08.1959, 14 ani in gr 1 si 3 ani si 9 luni in gr.2, ani cotizare 33, cand si in ce conditii ma pot pensiona? multumesc, Costel (vezi toată discuția)
Pensionare popesculili2003 popesculili2003 La ce varsta se poate pensiona o femeie nascuta la 13.03.1959, cu o vechime totala in munca de 32 de ani din care 14 ani sunt in grupa II ? multumesc! (vezi toată discuția)
Grupa se ia in calcul la stabilirea pensiei anticipate? ContSters61634 ContSters61634 Reducerea vârstei de pensionare pentru grupa I sau a II a se cumulează sau nu cu reducerea de maxim 5 ani la stabilirea pensiei anticipate , respectiv ... (vezi toată discuția)