avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recuperare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recuperare pensie alimentara

Buna.Am hotarare judecatoreasca ptr pensia alimentara ce trebuie sa mi -o plateasca fostul sot .Nu mi-a platit din septembrie 2012 , iar ultima data cand am vorbit cu el a spus ca nici nu imi va plati ...eu sunt in strainatate ...ce as putea face ptr a primi totusi pensia .Pana in 2012 eram in Romania si imi punea banii intr-un cont dupa ce am plecat din tara nici macar prima luna nu mi-a mai platit .Se poate face ceva fara sa trebuiasca sa vin in tara?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: iza20009 , utilizator 13:58, 9 Octombrie 2014
IMputerniciti pe cineva cunoscut printr-o procura sa faca demersuri pentru executarea silita a fostului sot sau formulati o plangere penala la politie.Succes.
care este diferenta daca fac cerere de executare silita sau plangere la politie?ce imi recomandati?
Executarea silita poate fi initiata in toate formele sale.( executarea silita poate fi imobiliara, mobiliara, imobiliara ori realizata prin poprirea veniturilor salariale).

Asadar, daca exista posiblitatea sa va indestulati creanta prin formele de executare explicitate mai sus, procedati in consecinta.

In caz contrar, daca exista o stare de insolvabilitate, va puteti adresa organelor judiciara, pentru a fi efectuate acte de cercetare penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.

Neplata, cu rea credinta, timp de cel putin trei luni, a pensiei de intretinere , reprezinta elementul constitutiv al infractiunii de abandon de familie.

Oricand in timpul urmaririi penale, pana la citirea actului de sesizare in fata instantei de judecata, persoana vatamata se poate constitui parte civila, in vederea recuperarii sumelor de bani, avansate cu titlu de daune morale si daune materiale.

Dupa momentul citirii actului de sesizare( rechizitoriul este actul de sesizare a instantei de judecata, si actul de inculpare ) posibilitatea de a va constitui parte civila exista, insa numai cu acordul inculpatului.

Precizati defalcat sumele de bani datorate, cu titlu de daune morale si daune materiale.

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, subzista pana la citirea actului de sesizare.

Succes.

multumesc ptr ajutor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara vetesi vetesi Daca sa stabilit valoarea pensiei alimentare in proces si paritul a fost de acord cu aceasta decizie dar nu vrea sa plateasca pensia alimentara dar are ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara copii ingrid35 ingrid35 Buna ziua ! Sunt divortata de 9 ani si tatal copilului nu a platit pana in prezent pensia alimentara stabilita prin sentinta pentru copilul ... (vezi toată discuția)
Pensia de întreținere pentru copii vasiloviciviruta vasiloviciviruta Ce trebuie sa fac, pentru să-l \\"motiva \\", pe fostul meu soț, sa plătească pensia alimentara pentru cei doi copii minori, aflați in întreținerea mea, ... (vezi toată discuția)