avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Defaimare societate comerciala pe o retea de ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Defaimare societate comerciala pe o retea de socializare

Detinem un complex despre care o clienta nemultumita a trimis spre publicare un articol defaimator, incitator si revoltator dar si mincinos , la o pagina deschisa in cadrul unei pagini de socializare care la ora respectiva avea ca poza de profil sigla orasului Baia Mare creand falsa impresie ca pagina e a municipiului.
Fara sa se verifice veridicitatea articolului, administratorul paginii a publicat articolul respectiv impreuna cu poza complexului luat fara drept de pe siteul oficial al companiei, totodata aceasta poza fiind si imaginea de profil de pe pagina noastra deschisa pe site-ul de socializare respectiv.
Bineanteles ca au aparut dupa postarea respectiva atacuri la adresa complexului , ba mai mult decat atat , unul din utilizatori a postat poza unui medic angajat la la noi, poza furata de pe pagina web a complexului pentru a-l supune injuriilor si oprobriului public , el fiind cel care in anuntul la care ne referim autoarea anuntului , prin minciuni si ascunderea adevarului, l-a acuzat de interese materiale si de dezinteres in exercitarea meseriei.
Cand am redactat si postat raspunsul la acuzatii tot articolul cu cele 167 de distribuiri si *like*-uri au fost sterse. Pe pagina complexului am postat din nou replica noastra dar as dori sa stiu cui trebuie sa ma adresez (politie sau procuratura), cine este organul abilitat care sa afle cine este persoana ascunsa in anonimat care se afla in spatele acelei pagini pe care a aparut denigrare pentru a ne putea indrepta in instanta impotriva lui pe care dupa mesajele private trimise lor, au schimbat-o si sigla paginii . Folosirea fara drept a siglei unui oras ca sigla proprie a paginii web creand in cadrul cititorilor falsa impresie ca ar putea fi pagina orasului este permisa sau se incadreaza in domeniul penal ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2014
EvaCsabi, utilizator
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 12:24, 15 Octombrie 2014
Pentru a primi un raspuns pertinent, va rog sa ne lamuriti raspunzand la urmatoarele intrebari:
1. articolul defaimator a aparut pe un cont al unei retele de socializare?
2. pentru imaginile/pozele de site-ul oficial al complexului, aveati copyright clearance?
3. aveti print screen inainte ca articolul sa fie sters?
4. numai sigla orasului (banuiesc ca va referiti la stema heraldica a orasului) lasa impresia ca este pagina oficiala a orasului, pe site-ul de socializare?
1. articolul defaimator a aparut un cadrul unei pagini create pe un site de socializare F....k administrata de o persoana necunoscuta mie si care isi declina identitatea
2. pentru pozele de pe site-ul oficial al firmei am platit un fotograf profesionist. Daca prin copyright clearence intelegeti ca as fi dat acordul cuiva sa foloseasca pozele respective in diverse scopuri, va spun ca nu am dat asemenea acord. Unul dintre utilizatori si partas la aceasta denigrare a luat inclusiv poza medicului de pe site l-a postat in cadrul discutiilor la tema respectiva ca sa stie toata lumea cum arata medicul care trebuie denigrat.
3 da, am print screen, am salvat si sub format html toata pagina cu toate comentariile
4 Exact
Buna seara.

Din descrierea Dvs. faptele prezentate ar putea intra si sub incidenta Legii nr. 363/ 2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii. Conform art. 10 din aceasta lege :" În vederea stopării şi combaterii practicilor comerciale incorecte, persoanele sau organizaţiile care,potrivit legii, au un interes legitim pot fie să sesizeze Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor în legătură cu practicile comerciale incorecte pentru ca aceasta să decidă asupra reclamaţiilor, fie să iniţieze acţiuni în justiţie împotriva comercianţilor care au săvârşit sau sunt susceptibili să săvârşească practici comerciale incorecte. "
In sectiunea a 2-a a legii veti gasi toate faptele care sunt sanctionabile sub imperiul acestor dispozitii, cat si masurile care se pot dispune pentru incetarea efectelor de durata a unei practici comerciale incorecte.

Trebuie insa elucidata calitatea persoanei care este autoarea practicii incorecte, in esenta , daca actioneaza sau nu in calitate de comerciant, asa cum termenul este definit in Lege " comerciant - orice persoană fizică sau juridică care, în practicile comerciale ce fac obiectul prezentei legi, acţionează în cadrul activităţii sale comerciale, industriale sau de producţie, artizanale ori liberale, precum şi orice persoană care acţionează în acelaşi scop, în numele sau pe seama acesteia."

Conform dispozitiilor aceleiasi legi deformarea substanţială a comportamentului economic al consumatorilor este definita ca " folosirea unei practici comerciale ce afectează considerabil capacitatea consumatorilor de a lua o decizie în cunoştinţă de cauză, decizie pe care altfel nu ar fi luat-o."

Toate cele bune,
Silvia Puskas
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2014
godspeed, utilizator
Buna seara. Stiu discutia. Dumneavoastra detineti un cabinet veterinar daca nu ma insel. Persoana respectiva a avut cainele lovit de masina sau cel putin asa povesteste. Din poveste reiesea ca nu ati dat curs solicitarii de a consulta macar cainele (era dupa ora de inchidere dar am inteles ca percepeti o taxa pentru astfel de urgente). Discutia degenerase. Cred ca inainte sa cereti un sfat/o parere avizata este mai bine sa expuneti toata povestea.
Nu ma pricep la "chestii" juridice insa daca ati fi vrut o parere obiectiva postati si un link catre pagina incriminatoare. Poate nu e posibil pe acest site considerandu-se publicitate mascata (nu cunosc termenii vizavi de postari link-uri) insa o poastare a celor relatate acolo ar fi fost de bun simt...Parerea mea de neavizat este ca nu veti putea face nimic pentru ca e "o retea de socializare" iar acolo exprimarea e libera...daca aveti servicii la alt standard fiti convins ca va exista un feedback negativ vizavi de postare din partea celorlalti utilizatori ai serviciilor dumneavoastra. Dar publicitatea ramane indiferent ca-i pozitiva sau negativa. Iar "publicitatea" face bani... Scuze dar e opinia unui neavizat !
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2014
icealinutza, utilizator

Alte discuții în legătură

Legislatie internet radumir radumir Buna ziua, Situatia este in felul urmator : exista un blog functional. Posturile sunt compuse din informatii si poze preluate de pe site-uri de ... (vezi toată discuția)
Cont fals pe retea de socializare ionelpo906 ionelpo906 Publicare poze fara acordul persoanei din poza. Pe un site de profil au fost postate - la un moment dat - poze cu o doamna in ipostaze nu tocmai decente.Acele ... (vezi toată discuția)
Unde si cum chem in judecata persoana care a postat poze cu mine fara acordul meu? ZbarceaCristian ZbarceaCristian Buna seara, un individ anonim a postat pe site-ul lui poze cu mine de pe site-ul meu de socializare (facebo...) cand stau cu cutitul la gatul unui prieten ... (vezi toată discuția)