avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... legislatie internet
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

legislatie internet

Buna ziua,

Situatia este in felul urmator :

exista un blog functional. Posturile sunt compuse din informatii si poze preluate de pe site-uri de socializare ale unor persoane ce au declarat profilul ca fiind public. In post-ul respectiv, exista de asemenea un link catre profilul persoanei in cauza, de pe site-ul de socializare de unde au fost preluate acele informatii,
Intr-un fel, este cam acelasi lucru cu preluarea unui anume articol, postarea doar unui procent din acel articol, si link catre sursa pentru a putea vedea acel articol in intregime.

Intrebarea mea este daca se incalca in vreun fel prevederile legii. Am incercat sa caut, si nu am gasit nimic concludent.

Mentionez de asemenea, ca nu este ceruta permisiunea detinatorilor profilelor de pe site-utile de socializare.

Va multumesc,
Radu
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2011
radumir, utilizator
Cel mai recent răspuns: grunwald , utilizator 16:55, 14 Iunie 2011
Nu cred sa existe vreo incalcare, devreme ce respectivii utilizitori au acceptat ca profilul , informatiile din profilul lor este public .Apoi, nu cred ca cineva care doreste sa nu-si faca publice datele, va folosi mai mult decat un nick name , pe un site de socializare.
”Profil public” inseamna ca oricine poate vedea profilul, nu inseamna ca le puteti copia datele si / sau fotografiile pentru a le publica pe te miri unde.
Nu aveti dreptul sa folositi imaginea (portretul) altuia fara a avea acordul expres al acestuia (exceptand cazurile cand persoana e... persoana publica sau cand portretul respectiv e numai un detaliu al unei poze de ansamblu)
Portretul unei persoane poate fi folosit numai cu acordul acesteia – persoana respectiva a plasat fotografia numai pe acel site si – probabil – nu doreste sa fie gasita pe te miri unde, ci numai si numai pe acel site de socializare.

Art 88 din Legea dreptului de autor si drepturi conexe (L 8 / 1996)
- utilizarea unei opere care contine un portret necesita consimtamantul persoanei reprezentate in acest portret.

Editare:
Copiez art. 88
(1) Utilizarea unei opere care contine un portret necesita consimtamantul persoanei reprezentate in acest portret. Autorul, proprietarul sau posesorul acesteia nu are dreptul sa o reproduca sau sa o utilizeze fara consimtamantul persoanei reprezentate sau al succesorilor acesteia, timp de 20 de ani dupa moartea persoanei reprezentate.
(2) In lipsa unei clauze contrare, consimtamantul nu este necesar daca persoana reprezentata in portret este de profesie model sau a primit o remuneratie pentru a poza.
(3) Consimtamantul prevazut la alin. (1) nu este necesar pentru utilizarea unei opere care contine portretul:
a) unei persoane general cunoscute, daca portretul a fost executat cu ocazia activitatilor sale publice;
b) unei persoane a carei reprezentare constituie numai un detaliu al unei opere ce prezinta o adunare, un peisaj sau o manifestare publica.
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2011
trope_doi, utilizator
Multumesc pentru raspunsul oferit,

dar totusi ma gandesc ca trebuie sa existe o modalitate de a ocoli aceasta lege, mai ales ca intentia nu e de a defaima imaginea respectiva, ci pur si simplu de a o promova, oferind cateva detalii reale legate de acea persoana, si in plus o redirectionare catre sursa, loc in care persoana respectiva a facut publice toate aceste informatii.

Scuze daca par insistent, dar sincer consider ca trebuie sa existe o metoda de a o face, dau un exemplu concret : www.cocalari.com ... stiu ca e un site total anapoda, dar pe site-ul respectiv apar articole despre diferite fete ... ce sunt denigrate in ultimul hal, asa ca tind sa pun pariu ca este fara consimtamantul lor :) si totusi este un site destul de vechi, si chiar cu o activitate intensa (numar de vizitatori destul de mare).

Multumesc.
=D>Evident ca site-ul citat functioneaza ilegal, de aceea sta pe .com si detinatorul este anonim. La un moment dat, se va afla sau va fi contactata firma de gazduire samd.

Nu exista o posibilitate legala de a ocoli legea. Si nu e vorba doar de dreptul patrimonial la imagine, respectivul site incalca si dreptul la imagine garantat constitutional, ceea ce poate atrage raspunderea civila delictuala pentru defaimare si se pot solicita daune cf art. 998-999 Cod Civil.
Consider ca informatiile de pe site-ul de socializare respectiv au fost preluate fara acordul proprietarului/administratorilor site-ului. Deci ilegal chiar daca este dat site-ul sursa. Odata ce utilizatorul s-a logat si a completat profilul si-a asumat raspunderea, presupun, ca detinatorii site-ului le pot folosi datele in anumite conditii fara acordul prealabil al utilizatorilor. Persoanele au postat informatii & foto doar pe acel site si nu doresc sa apara pe inc-o "1000" de site-uri de profil sau nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fotografierea/filmarea persoanelor pe domeniul public thao thao Buna ziua. Doresc sa stiu daca pot fotografia/filma adulti sau copii pe domeniul public . Ce lege reglementeaza acest lucru? Va multumesc (vezi toată discuția)
Retele sociale ca probe juridice CeckPointCharlie CeckPointCharlie Buna ziua. Pot fi considerate probe dpdv civil sau penal pozele postate pe Facebook sau alte retele sociale? (vezi toată discuția)
Nelamurire cu privire la difuzarea de material cu caracter personal BEmanuel87 BEmanuel87 Buna ziua. Asist la un gen de scandal-circ pe care mi-l imputa un utilizator al internetului care activeaza in aceeasi comunitate cu mine. Am primit la un ... (vezi toată discuția)