avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Defaimare societate comerciala pe o retea de ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Defaimare societate comerciala pe o retea de socializare

Detinem un complex despre care o clienta nemultumita a trimis spre publicare un articol defaimator, incitator si revoltator dar si mincinos , la o pagina deschisa in cadrul unei pagini de socializare care la ora respectiva avea ca poza de profil sigla orasului Baia Mare creand falsa impresie ca pagina e a municipiului.
Fara sa se verifice veridicitatea articolului, administratorul paginii a publicat articolul respectiv impreuna cu poza complexului luat fara drept de pe siteul oficial al companiei, totodata aceasta poza fiind si imaginea de profil de pe pagina noastra deschisa pe site-ul de socializare respectiv.
Bineanteles ca au aparut dupa postarea respectiva atacuri la adresa complexului , ba mai mult decat atat , unul din utilizatori a postat poza unui medic angajat la la noi, poza furata de pe pagina web a complexului pentru a-l supune injuriilor si oprobriului public , el fiind cel care in anuntul la care ne referim autoarea anuntului , prin minciuni si ascunderea adevarului, l-a acuzat de interese materiale si de dezinteres in exercitarea meseriei.
Cand am redactat si postat raspunsul la acuzatii tot articolul cu cele 167 de distribuiri si *like*-uri au fost sterse. Pe pagina complexului am postat din nou replica noastra dar as dori sa stiu cui trebuie sa ma adresez (politie sau procuratura), cine este organul abilitat care sa afle cine este persoana ascunsa in anonimat care se afla in spatele acelei pagini pe care a aparut denigrare pentru a ne putea indrepta in instanta impotriva lui pe care dupa mesajele private trimise lor, au schimbat-o si sigla paginii . Folosirea fara drept a siglei unui oras ca sigla proprie a paginii web creand in cadrul cititorilor falsa impresie ca ar putea fi pagina orasului este permisa sau se incadreaza in domeniul penal ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Octombrie 2014
EvaCsabi, utilizator
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 12:24, 15 Octombrie 2014
Pentru o actiune civila in pretentii, consider ca dovedirea prejudiciului va fi dificila. Insa exista si o alta modalitate de abordare, si anume prin prisma Legii nr.158/2008 privind publicitatea inselatoare si publicitatea comparativa. Aceasta lege are drept scop protecţia comercianţilor împotriva publicităţii înşelătoare şi a consecinţelor defavorabile ale acesteia. Conform definitiei din art.3: "publicitate înşelătoare - publicitatea care, în orice mod, inclusiv prin modul de prezentare, induce sau poate induce în eroare persoanele cărora i se adresează ori care iau contact cu aceasta şi care, din cauza caracterului înşelător, poate afecta comportamentul economic al acestora sau care, din acest motiv, prejudiciază ori poate prejudicia un concurent". Publicitatea comparativa este considerata inselatoare daca, e.g., "discreditează sau denigrează mărcile, denumirile comerciale, alte semne distinctive, bunuri, servicii, activităţi ori situaţia unui concurent". In textul legii se descriu elementele pe baza carora se poate considera ca o fapta este o actiune sau omisiune inselatoare. Neavand la dispozitie imaginile si textul la care se face referire in speta, nu putem analiza in concret aceste aspecte. Insa, conform art.7 din aceeasi lege, comerciantul care se considera lezat poate sesiza Ministerul Finantelor Publice (structura de ajutor de stat, practici neloiale si preturi reglementate, care se afla si nivelul la structurilor teritoariale MFP), iar consumatorul lezat de o presupusa fapta de publiciutate comparativa inselatoare poate sesiza ANCP (protectia consumatorilor), iar organul competent va trebui sa demaraze investigatii in legatura cu posibila practica inselatoare, iar rezolutia se va comunica petentului.
Sesizarea trebuie sa contina dovezi privind practica sesizata, iar organele competente vor putea solicita informatii suplimentare atat de la petent, cat si de la cel cercetat, si de la terte persoane, pentru a determina starea de fapt reala. Daca existenta faptelor incriminate de lege este dovedita, se vor aplica sanctiuni contraventionale, si ca masura complementara, se va dispune incetarea practicii inselatoare si a efectelor de durata a acesteia, conform art.11 si 12 din Lege. Acelasi art.11 din Lege face trimite si la necesitatea instituirii masurilor complementare in interesul public, si la faptul ca nu este necesara dovedirea a unui prejudiciu real pentru instituirea masurii.

Atentie insa la prescriptia dreptului/decaderea din dreptul de a sesiza faptele incriminate de Lege. Acestea sunt prevazute la art.18.In cazul dreptului comerciantilor : "3 luni de la data la care persoanele, asociaţiile sau organizaţiile care au un interes legitim, potrivit prevederilor prezentei legi, au luat cunoştinţă de anunţul publicitar, dar nu mai târziu de 6 luni de la data apariţiei acestuia. "

Daca nu exista insa macar capturi de ecran (printscreen) relevante care sa fie atasate sesizarii, sansele sunt mari ca sesizarea sa fie respinsa ca nefondata.De asemenea,ar fi interesant de descoperit daca administratorul site-ului unde s-au publicat anunturile are vreun interes comercial in publicarea mesajelor inselatoare in mediul virtual, in afara de scopul evident de a defaima activitatea unui comerciant.

Ultima modificare: Miercuri, 15 Octombrie 2014
godspeed, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie internet radumir radumir Buna ziua, Situatia este in felul urmator : exista un blog functional. Posturile sunt compuse din informatii si poze preluate de pe site-uri de ... (vezi toată discuția)
Cont fals pe retea de socializare ionelpo906 ionelpo906 Publicare poze fara acordul persoanei din poza. Pe un site de profil au fost postate - la un moment dat - poze cu o doamna in ipostaze nu tocmai decente.Acele ... (vezi toată discuția)
Unde si cum chem in judecata persoana care a postat poze cu mine fara acordul meu? ZbarceaCristian ZbarceaCristian Buna seara, un individ anonim a postat pe site-ul lui poze cu mine de pe site-ul meu de socializare (facebo...) cand stau cu cutitul la gatul unui prieten ... (vezi toată discuția)