avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Asigurare obligatorie de sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Asigurare obligatorie de sanatate

Sistemul Informatic de Sanatate arata ca sunt asigurata, dar am incetat plata asigurarii de sanatate in 2008, odata cu o demisie de la locul de munca. Nu am realizat venituri in perioada 2008-2011. Am deschis un SRL in 2011, firma neplatitoare de impozit si care nu este pe castig. Acum am nevoie de un numar de servicii de sanatate, majoritatea decontate. Doresc sa stiu ce am de facut pentru a reveni la plata lunara obligatorie - retroactiv, cat si in prezent. Va rog sa-mi precizati si sumele sau algoritmii de calculi care se aplica. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 20:45, 12 Octombrie 2014
1. Din Legea 95/2006 privind reforma in domeniu sanatatii:

Art. 259
...
(7) Persoanele care au obligaţia de a se asigura şi nu pot dovedi plata contribuţiei sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat:

a) sã achite contribuţia legalã lunarã pe ultimele 6 luni, dacã nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale, calculatã la salariul minim brut pe tarã în vigoare la data plãţii, calculându-se majorãri de întârziere;

b) sã achite pe întreaga perioadã a termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale contribuţia legalã lunarã calculatã asupra veniturilor impozabile realizate, precum şi obligaţiile fiscale accesorii de platã prevãzute de Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dacã au realizat venituri impozabile pe toatã aceastã perioadã;

c) sã achite atât contribuţia legalã lunarã şi obligaţiile fiscale accesorii prevãzute la lit. b) pentru perioada în care au realizat venituri impozabile, cât şi contribuţia legalã lunarã, precum şi majorãrile de întârziere prevãzute la lit. a) sau, dupã caz, obligaţiile fiscale accesorii, pentru perioada în care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioadã mai mare de 6 luni. Aceastã prevedere se aplicã situaţiilor în care în cadrul termenelor de prescripţie fiscalã existã atât perioade în care s-au realizat venituri impozabile, cât şi perioade în care nu s-au realizat astfel de venituri. În cazul în care perioada în care nu s-au realizat venituri impozabile este mai micã de 6 luni, se achitã contribuţia legalã lunarã proporţional cu perioada respectivã, inclusiv majorãrile de întârziere şi obligaţiile fiscale accesorii, dupã caz.
...

2. Trebuie sa luati legatura cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) sa vedeti in care situatie, din cele de mai sus, va aflati dvs.
Pana la data de 30 iunie 2012 va raportati la art.259 mai sus prezentat .
De la 01.iulie 2012 competenta de administrare a contributiilor la sanatate revine ANAF
vezi art. V din OUG 125/2011 si ne supunem art. 296 cap. II si cap.III introduse prin aceasi OUG .

Art. V
(1) Începand cu data de 1 iulie 2012, competenta de administrare a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice prevazute la cap. II si III din titlul IX^2 al Codului fiscal revine Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

CAPITOLUL III
Contributia de asigurari sociale de sanatate privind persoanele care realizeaza alte venituri, precum si persoanele care nu realizeaza venituri

Art. 296 ^28.
Stabilirea contributiei
Contributia de asigurari sociale de sanatate prevazuta la art. 296 ^27 alin. (1) se stabileste de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala, pe baza informatiilor din:
Ultima modificare: Duminică, 12 Octombrie 2014
robert1958, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cass mshboss1 mshboss1 Buna seara! Daca o persoana care nu a platit asigurari de sanatate are nevoie de asistenta medicala,cum trebuie sa procedeze pentru a intra in ... (vezi toată discuția)
Plata asigurari sanatate la persoana fara venit mshboss1 mshboss1 Buna ziua! Cum trebuie sa procedez pt a plati asigurarile de sanatate in cazul in care nu realizez niciun venit? (vezi toată discuția)
Contributiile de sanatate la avocati Eos Eos In ceea ce priveste OUG 82/2010, aceasta priveste doar somajul si pensiile din cate am inteles eu, iar in cazul avocatilor somajul nu se plateste. Intrebarea ... (vezi toată discuția)