avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata restanta intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata restanta intretinere

Buna ziua,

Intrebare: Am un restantier in bloc (deja are proces de executare silita intentat), care a inceput sa-si plateasca darile, dar refuza categoric ca pe chitanta sa apara titlul de 'restanta', ci doreste expres sa apara luna curenta pentru care el spune ca plateste. Stiu ca acest lucru nu este corect si nici legal, dar ma poate ajuta cineva cu un articol de lege? As dori sa stiu daca exista o reglementare clara conform careia restantierii platesc mai intai restantele, inclusiv penalizarile, pana ajung cu plata la zi.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:39, 20 Octombrie 2014
Pai.... nu v-am dat degeaba articolul din Codul Civil, cu explicatiile de rigoare.
Inca o data:
- atata timp cat suma restanta face obiectul unui proces, aceasta suma are caracter litigios si ea nu se poate imputa debitorului, adica restantierului. De ce? pentru ca ea nu este sigura. De-abia dupa ce instanta va da o hotarare definitiva i-o veti putea imputa, fie in intelegere amiabila cu el printr-un grafic de esalonare, fie il veti executa silit.

- in acest timp (pana la aparitia hotararii judecatoresti definitive) el poate face plata cotelor curente sau..... poate nesilit de asociatie sa faca plata restantelor. Dar numai daca vrea.

Deci el are dreptul sa plateasca asa cum o face acum, dupa cum ne-ati descris situatia si nu-l puteti sili sa plateasca din restanta decat dupa ce veti avea o hotarare judecatoreasca definitiva.
Am inteles partea cu silitul si am citit si articolul de lege. M-ar ajuta foarte mult un articol de lege conform caruia restantierul, atunci cand plateste (silit sau de buna voie, nu despre asta este vorba aici) sa primeasca o chitanta pe care sa scrie 'restanta'. Acest lucru ma intereseaza. Exista o astfel de informatie in vreo lege? Ma intereseaza sa nu-i mai impuna administratorului sa scrie ce vrea el, ci ceea ce este corect si legal.
Pai.... administratorul trebuie sa scrie pe chitanta si asa sa si opereze in contabilitate, in fisa locatarului, exact ceea ce plateste omul, conform celor scrise mai sus.

Va recomand sa mai cititi o data topicul. Am impresia ca nu ati inteles ideea.
Asa cum sa scrie pe chitanta si sa opereze in contabilitate? Ca plateste la zi? Eu nu asta intrebam. Eu intrebam daca nu exista vreo lege sau articol de lege conform careia locatarul care are restante mari la intretinere si din cand in cand mai plateste cate o suma, sa i se elibereze o chitanta pe care sa scrie 'restanta' si NU 'intretinere luna curenta'.
Multumesc pentru indemnul de a citi topicul, dar avand in vedere ca eu l-am deschis si am scris de mai multe ori ceea ce ma intereseaza, motivul pentru care va cer ajutorul, stiu ce mi s-a scris, doar ca nu mi s-a raspuns clar. Sper ca m-am facut inteleasa de data aceasta. Multumesc.
Nu exista lege care sa contrazica Codul Civil.
Atata timp cat restanta - oricat de mare - este obiect al unui proces in instanta asupra careia nu aveti o hotarare definitiva si atata timp cat restantierul plateste cota curenta pentru ca asta vrea sa plateasca, dv. sunteti obligati sa-i scrieti pe chitanta luna curenta si asa sa si operati in fisa lui.

De-abia cand veti avea in mana hotararea definitiva din instanta asupra sumei care trebuie s-o plateasca asociatiei, numai atunci ii puteti retine din restanta si anume de la cele mai vechi cote catre cele mai noi, paralel cu penalizarile aferente calculate la zi.

Alte discuții în legătură

Fiecare poate plati ce doreste? Blocatar18p Blocatar18p Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: avem un proprietar care, lunar, vine si spune: din intretinerea pe luna asta platesc mai putin salariul femeii de ... (vezi toată discuția)
Imputatia platii elga50 elga50 Emiterea unei facturi se poate numi imputatia unei plati in sensul art.1506 - 1509 din NCC? (vezi toată discuția)
Calcul penalitati dupa ce exista hotarare definitiva Gabriel_2016 Gabriel_2016 cum se calculeaza penalitatile corect a cotelor de intretinere daca o persoana a fost data in judecata pentru o anumita perioada ex: 2015-2016 ... (vezi toată discuția)