avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata restanta intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata restanta intretinere

Buna ziua,

Intrebare: Am un restantier in bloc (deja are proces de executare silita intentat), care a inceput sa-si plateasca darile, dar refuza categoric ca pe chitanta sa apara titlul de 'restanta', ci doreste expres sa apara luna curenta pentru care el spune ca plateste. Stiu ca acest lucru nu este corect si nici legal, dar ma poate ajuta cineva cu un articol de lege? As dori sa stiu daca exista o reglementare clara conform careia restantierii platesc mai intai restantele, inclusiv penalizarile, pana ajung cu plata la zi.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:39, 20 Octombrie 2014
Ok. Acum este foarte clar raspunsul. Multumesc.
Ideea este ca cetateanul nu stie pe ce lume se afla. S-a mai scris aici - omul plateste la zi, nu-i nicio problema, insa ii raman sune din trecut neachitate, generatoare de penalitati - acest lucru trebuie sa-l faceti sa inteleaga. Daca nu intelege, este treaba lui. Cand o sa inceapa sa achite din urma o sa trebuiasca sa-i calculati penalizarile la zi si abia atunci, poate, o sa inteleaga!
Cel mai bine ar fi sa scrieti ce vrea individul dar puneti data de azi. Se deduce de aici ca este o restanta platita cu intarziere. Legea nu prevede explicit ceea ce solicitati dumneavostra....
Ceea ce se intampla la asociatiile de proprietari, nu cred ca se mai intampla si in alte situatii...
Cu proprietarii corecti nu sunt probleme deoarece au inteles ca daca au consumat ceva (servicii, utilitati, etc.) trebuie sa le si platesti.
Proprietarii cu debite sunt de mai multe feluri si chiar nu vreau eu sa fac aici o clasificare. Unii au probleme de familie, altii au patit ceva la servici, etc. etc. Chestiunea este ca unii se obisnuiesc sa traiasca asa, consuma cu nonsalanta, acumuleaza debite si cand este vorba sa achite, stai ca va invata ei cum trebuie sa procedezi. Unde mai exista acest sistem? Nicaieri, deoarece, la telefoane te lasa fara semnal, ba te mai cheama si in judecata, la fel la CATV, in autobuz nu te poti urca fara bilet. La asociatie, merge treaba. Incerci sa-i explici, dar nu ai niciun succes.
S-a spus mai sus ca legea nu prevede explicit ce vrea autoarea topicului. Ba prevede si s-a mai scris mult pe aceasta tema. O sa obervati ca si legislatia recomanda o buna intelegere intre creditor si debitor, dar mai prevede legea si cum trebuie procedat cand aceasta intelegere nu se poate realiza, desigur, de obicei din partea debitorului.

Codul Civil - art.1506 - 1509

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fiecare poate plati ce doreste? Blocatar18p Blocatar18p Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: avem un proprietar care, lunar, vine si spune: din intretinerea pe luna asta platesc mai putin salariul femeii de ... (vezi toată discuția)
Imputatia platii elga50 elga50 Emiterea unei facturi se poate numi imputatia unei plati in sensul art.1506 - 1509 din NCC? (vezi toată discuția)
Calcul penalitati dupa ce exista hotarare definitiva Gabriel_2016 Gabriel_2016 cum se calculeaza penalitatile corect a cotelor de intretinere daca o persoana a fost data in judecata pentru o anumita perioada ex: 2015-2016 ... (vezi toată discuția)