avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... decizie de suspendare comunicata itm
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

decizie de suspendare comunicata itm

in cazul in care carnetele de munca sunt tinute de angajator , mai trebuiesc comunicate deciziile de supendare ale CIm ( somaj tehnic) catre itm in 5 zile
Cel mai recent răspuns: rrramor , utilizator 21:16, 27 Mai 2009
Parerea mea (din experienta mea):
Orice acte de modificare a contractului de munca (cu exceptia incetraii CIM) au fost inregistrate de inspectorii firmei autorizati in carnetele de munca si in Revisal (termen 5 zile), ITM-ul nu a solicitat niciodata sa vizeze aceste acte din derularea contractului.
Nu stiu daca este o practica unitara, dar cred ca acesta e rolul autorizarii unor inspectori pentru a face inregistrarile in cadrul firmelor.
practica unitara nu e in nici un domeniu la noi .....
mai mult am vb cu 2 inspectori ai aceluasi itm - unul mi-a spus ca trebuie sa duc deciziile de supendare altul ca nu.....
modificarile intervenite in CIm le inregistram noi , prin serviciul personal al societatiii ,
ideea este daca trebuie sa comunicam itm-ul perioadele de somaj tehnic , daca noi operam modificarile in cartea de munca ...

in revisal se trec perioadele de somaj tehnic? am vazut in lege (hg 161 /2006 ) ca doar incetarea CIM nu si suspendarea ?
1. In revisal nu se inregistreaza suspendarile de CIM.
2. Carnetele de munca se duc la ITM pentru a se certifica inregistrarile numai la incetarea CIM. Si atunci trebuie duse si actele in baza carora s-au facut inregistrarile in carnetele de munca.
3. Eu nu am vazut precizat undeva ca trebuie anuntat ITM in cazul "somajului tehnic".
da, corect, suspendarile nu se inregistreaza in Revisal.

Dupa cum se stie, fiecare ITM cu regula lui, mai ales in aspecte care sunt ceva mai noi in utilizare, cum e acest "somaj tehnic"
Multi au avut parte de raspunsuri diferite de la ITM, deci ori solicitati un raspuns in scris de la ei ca sa fiti sigur, ori apucati pe calea romaneasca si mergeti cu ele la vizat pentru maxima prudenta.

Ma intreb insa care ar fi repercusiunile daca aceste decizii nu au viza de la ITM? Ar anula ele hotararea societatii de a intrerupe activitatea? Nu.
Exista undeva scris ca trebuie informat ITM de intreruperea activitatii ? Nu.
La concediere colectiva sunt expres prevazute astfel de obligatii, aici nu exista!

Deci de ce sa ne complicam noi existenta si sa cerem vize pe orice acte facem ca societate?
Intr-un eventual proces are vreo relevanta ca ITM a vizat sau nu aceste decizii? Nu cred! Are importanta sa se respecte reglementarile legale, nu sa existe viza ITM.

Eu in situatii in care consider ca este important raspunsul ITM le solicit raspuns in scris, este cea mai sigura cale.
Si sa vedeti atunci cum se straduiesc sa dea un raspuns - uneori documentat prin consulatrea forurilor superioare- uneori doar de forma, multumindu-se doar sa redea un text de lege, cand nici ei nu s-au hotarat cum trebuie interpretat.
In aceste situatii rolul RU este sa decida ce actiune este mai utila pentru societate, prin propria minte si interpretare a legislatiei si a contextului social si economic si sa-si asume recomandarea sau luarea acelei decizii.

Deeh, vad ca am facut o intreaga filozofie pentru o mica intrebare.. :rolleyes:
Oare e cineva in acird cu opinia mea? Sau :tomato:
eu am initiat aceasta intrebare pornind de la art 2 alin 2 lit a din legea 130 /1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca : angajatorii sunt obligati sa depuna la itm la care se pastreaza si se completeaza carnetele de munca ale salariatilor a) actele privind executarea , suspendarea , modificarea si incetarea CIM in termen de 5 zile de la perfectarea acestora "
aici se vb despre itm-urile care tin si completeaza .... si de aceea ma intrebam daca eu (soc) imi ti si imi completez cartile de munca , mai anunt sau nu itm-ul ?
totul a pornit de la OUg 28 /2009 cu scutirile corespunzatoare si de la teama soc . de a nu veni un control si sa nu fie toate hartiile facute si toate termenele respectate
si la 1000 de angajati e ceva de munca ...

Alte discuții în legătură

Actele aditionale pentru formare profesionala se inregistreaza sau nu la itm? michou michou Am mers azi la itm sa inregistrez actele aditionale privind formarea profesioanla( curs intern in cadrul firmei pentru limba straina). La itm nu au vrut sa ... (vezi toată discuția)
Act aditional mihai69 mihai69 Buan ziua, un act aditional la un contract de munca este obligatoriu a fi inscris in carnetul demunca? Ce efecte produce daca nu este inscris? Vamultumesc (vezi toată discuția)
Somaj tehnic...ajutor!!! anabell anabell Buna ziua, Va rog frumos daca stie cineva sa-mi explice [b]clar[/b] care sunt pasii ce trebuie urmati pentru procedura de somaj tehnic: ce va trebui sa fac ... (vezi toată discuția)