1 . Va rog sa ma ajutati sa inteleg/descifrez la ce se refera exact art. 107 din Lg 263/2010 , in special alin.(1) si (2).
Art 107
(1) In situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor.
(3) Pensia poate fi recalculata prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare, prevazute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limita de varsta care, dupa data inscrierii la pensie, realizeaza stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, in conditiile legii.
(5) Sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alin. (3) si (4) se acorda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost inregistrata solicitarea.
2. Am depus cerere de pensionare anticipata partiala pe 19.05.14. Decizia emisa de casa pensii nr xx din data de 11.08.14, am primit-o acasa cu stampila plic 24.09.2014. Am o pensie de 800 lei stabilita la 19.05.14. Doresc sa depun la casa de pensii pe 23.10.14, Decizia si Adeverinta cu incetarea contractului de munca.
Va rog sa-mi spuneti ce se intampla cu perioada ulterior lucrata de 5 luni (19.05 - 22.10.14 ) ? Se recalculeaza cuantumul pensiei actuale?
3. In varianta in care nu doresc inca sa incetez activitatea (cim), exista un termen de incetarea a activitatii dupa primirea deciziei de pensionare ?
Firma la care lucrez nu se grabeste cu lichidarea, ma poate tine inca 2 luni la serviciu.
Firma are un termen in care trebuie (e obligata) sa-mi desfaca contractul de munca ?
Recalculare pensie
Dala16
Buna ziua,
Sunt pensionata la limita de varsta de la 1.07.2014, dar lucrez cu contract pe termen determinat. Intrebare: cum este mai bine, sa cer recalcularea ... (vezi toată discuția)