avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Articolul 6 - Legea 193/2000
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Articolul 6 - Legea 193/2000

As dori va rog sa imi explicati in termeni clari ce intelegeti prin acest articol:

"Clauzele abuzive cuprinse in contract si constatate fie personal, fie prin intermediul organelor abilitate prin lege nu vor produce efecte asupra consumatorului, iar contractul se va derula in continuare, cu acordul consumatorului, numai daca dupa eliminarea acestora mai poate continua."?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: icoman , utilizator 14:51, 28 Octombrie 2014
daca se constata ca unele clauze sunt abuzive, acestea nu se vor mai aplica. Daca acele clauze se elimina si contractul nu mai poate continua, deoarece acelea erau importante si de baza in contract, contractul poate inceta, cu acordul consumatorului,
Daca ati incheiat un contract tip, preformulat, de imprumut cu o banca, dar ati constatat ca sunt clauze abuzive in contract(dobanzi majorate, comision de risc, etc.), solicitatand in instanta anularea respectivelor clauze, contractul se va derula in continuare, deci, veti plati in continuare rate la banca, numai ca va vor fi restituite sumele incasate nelegal de catre banca( daca solicitati acest lucru), iar ratele, dupa constatarea ca abuzive , vor fi diminuate simtitor. Prin anularea clauzelor abuzive nu se anuleaza contractul, ci doar acele clauze considerate nelegale.
Ultima modificare: Joi, 16 Octombrie 2014
Raluca Iliescu, Avocat
Sunt intr-un proces cu o banca si ANPC a constatat ca dobanda care a fost stabilita unilateral de catre banca este abuziva. Prin urmare instanta ne-a trimis la negociere. Din pacate banca nu a dat nici un semn ca ar vrea sa negociem si in consecinta am trimis din nou o notificare in care solicit bancii sa respecte solutia data de instanta. Nu am primit nici un raspuns.
Am fost sfatuit sa trimit o alta notificare in care sa le spun ca potrivit acestui articol dobanda perceputa este abuziva si sa nu mai platesc rata pana in momentul finalizarii acestei negocieri.

Ce ma sfatuiti in acest sens?

Multumesc anticipat,

Nutu
Din punctul meu de vedere puteti sa apelati pentru a doua notificare la un mediator care sa le trimita o invitatie la negociere, ori sa trimiteti solicitarea semnata "prin avocat".
Nu va recomand sa incetati plata ratelor bancare, intrucat se vor aduna penalizari pe care le veti achita, chiar si dupa recalcularea noii dobanzi (rata miscorata).
Ar fi de dorit ca indiferent ce decizie luati, sa fiti "secondat" de unul din specialistii mentionati mai sus.
Si eu am trecut prin negociere dar cu avocat, si banca a dat concurs la solicitarea noastra.

Cred eu ca si doamna de la biroul de Mediatori ca nu va va baga in seama pana nu veniti cu avocat ... nu stiu cu mediatorul daca ... se rezolva - nu cunosc.

Probabil ca mai sus ati vrut sa spuneti sentinta ANPC .. sau decizia acestora nu o respecta banca ... ei surpriza ...

si eu am fost mai intai la OPC si ei au amendat banca si i-au somat sa renunte la clauzele abuzive .. si nici pana astazi nu stiu ce au mai facut .. tocmai din 2010 ...

eu am rezolvat cam in 4 luni "problema" si ne-am oprit dupa dubla negociere de forma: banca iti face o oferta ca dobanda: marja fixa + euribor/libor/... ... tu accepti sau faci o contra-oferta: ceri marja mai mica decat au oferit ei APOI accepti sau refuzi si te judeci cu ei sau renunti ...

Repet .. fără avocat nu te baga in seama ... parca am fi paduchi .. nu "aia prostiii" de pe urma cărora trăiesc ei.

Aveam cam 165 Euro rata si a coborat la 140 dupa negociere; acum am 130/luna - daca nu negociam acum eram la 200 euro / luna garantat ... ptr ca in mijlocul crizei rata mea creștea la 3 luni odată - niciodată in 3 ani de plata nu a scăzut rata/dobanda sau alt comision (2007 - 2010).

Si asta ptr ca banca scrisese frumos in contract: " isi rezerva dreptul de a modifica unilateral dobanzile, comisioanele si taxele bancare" iar creditul nu era raportat la Libor/Robor/Euribor. ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu cu banca bulg1 bulg1 care sunt taxele abuzive impuse de banci,cum si daca pot fi recuperate si daca da,care ar fi durata procedurii(cat dureaza procesul) pana la recuperare (vezi toată discuția)
Restituire comisioane abuzive pentru un contract ipotecar inchis Irina_sebea Irina_sebea Buna ziua, [b] 1. As dori sa stiu daca am dreptul sa solicit bancii, copii cu absolut toate actele(contract de credit bancar ipotecar, actele aditionale, ... (vezi toată discuția)
Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)