avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Trecere de la trimestrial la lunar (D112)
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Trecere de la trimestrial la lunar (D112)

Buna ziua,

In momentul in care m-am infiintat (ianuarie 2014) si am avut primul salariat am ales sa depun declaratii trimestriale (declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate- D112), declarand ca o sa am un numar mediu de 3 salariati exclusiv si după caz, urmează să realizez un venit total de până la 100.000 euro.
Imi puteti spune ce trebuie sa fac in cazul in care in una din luni mai angajez 1 sau 2 salariati?
Ar trebui sa depun in luna in care depasesc numarul de 2 salariati declaratia 010? pentru a deveni din trimestrial in lunar sau pot continua ca si trimestrial?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 09:30, 17 Octombrie 2014
Trebuie sa depuneti declaratia 010 in termen de 30 zile de la data la care nu mai indepliniti una sau ambele conditii care permit depunerea trimestriala, iar de atunci sa depuneti lunar.
Ultima modificare: Joi, 16 Octombrie 2014
Iulian MANEA, Contabil
Cod fiscal:

ART. 58 Termenul de plată a impozitului

(1) Plătitorii de salarii şi de venituri asimilate salariilor au obligaţia de a calcula şi de a reţine impozitul aferent veniturilor fiecărei luni la data efectuării plăţii acestor venituri, precum şi de a-l vira la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc aceste venituri.

(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), impozitul aferent veniturilor fiecărei luni, calculat şi reţinut la data efectuării plăţii acestor venituri, se virează, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează, de către următorii plătitori de venituri din salarii şi venituri asimilate salariilor:

a) asociaţii, fundaţii sau alte entităţi fără scop patrimonial, persoane juridice, cu excepţia instituţiilor publice, care în anul anterior au avut un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv;

b) persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit care, în anul anterior, au înregistrat venituri totale de până la 100.000 euro şi au avut un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv;

c) persoanele juridice plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care, în anul anterior, au avut un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv;

d) persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale, precum şi persoanele fizice care exercită profesii libere şi asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice, care au, potrivit legii, personal angajat pe bază de contract individual de muncă.

(3) Numărul mediu de salariaţi şi veniturile totale se stabilesc potrivit prevederilor art. 296^19 alin. (1^3) şi (1^4).



ART. 296^19 Depunerea declaraţiilor

(1^3) Numărul mediu de salariaţi se calculează ca medie aritmetică a numărului de salariaţi din declaraţiile prevăzute la alin. (1) depuse pentru fiecare lună din anul anterior.

(1^4) Pentru persoanele şi entităţile prevăzute la alin. (1^1), venitul total se stabileşte pe baza informaţiilor din situaţiile financiare ale anului anterior.


Daca depasiti pragurile de mai sus la 31.12.2014, depuneti 010 pana la 30.01.2015.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mentiune depunere si plata trimestriala d112 varnan varnan Buna ziua, O asociatie fara scop patrimonial infiintata in Feb 2013 cu 5 angajati depune D112 lunar si plateste la fiecare 25 ale lunii. Va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)
Angajatori cu 2 salariati (conventii ) sanda65 sanda65 In anu 2011 s-a trecut la plata impozitului si taxele sociale trimestrial pentru angajatori cu pana la 2 angajati, tot asa si declaratia 112. Asa am procedat ... (vezi toată discuția)
Plata creante salariale mirela.onciu mirela.onciu Detin o I.I. cu un salariat, am ales sa depun D112 trimestrial si asi dori sa stiu daca pot face plata contributiilor sociale aferente salariului tot ... (vezi toată discuția)